Ευνοϊκή φορολόγηση για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Ευνοϊκή φορολόγηση για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Δεκέμβριος 05, 2018 - 15:01
0 σχόλια

Ενα «δώρο» επεφύλαξε η κυβέρνηση στους περίπου 400.000 δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων, στους οποίους θα επιστραφεί συνολικά το ποσό των 820 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν από την καταβολή του χρηματικού ποσού, αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των αναδρομικών, κάτι που δεν είχε κάνει το περυσινό έτος όταν επέστρεφε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε το σύνολο του ποσού να φορολογηθεί με συντελεστή 20% και να εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση για κάθε δικαιούχο.

Διαφορετικά, οι ένστολοι, οι πανεπιστημιακοί, οι δικαστικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ θα έπρεπε να υποβάλουν πλήθος τροποποιητικών δηλώσεων, προκειμένου τα ποσά αυτά να φορολογηθούν στο έτος που αντιστοιχούν. Εκτός από την ταλαιπωρία, όλοι οι ανωτέρω φαίνεται να βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς ο πρώτος φορολογικός συντελεστής της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος ανέρχεται στο 22%.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι, σε συνέχεια της ψήφισης από τη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και ενόψει της έκδοσης των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή του ως άνω ποσού στους δικαιούχους κατατίθεται νομοθετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεσιν, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν. 4172/2013).


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.