Εύη Τατούλη: Εναλλακτικός τουρισμός από το Menalon Trail στο Parnonas Trail και από εκεί μέσω Ηραίας στην Ολυμπία (pics)

Εύη Τατούλη: Εναλλακτικός τουρισμός από το Menalon Trail στο Parnonas Trail και από εκεί μέσω Ηραίας στην Ολυμπία (pics)

Νοέμβριος 07, 2017 - 12:09
4 σχόλια

Την κοινωνική πρωτοπορία των εθελοντών του Menalon Trail που πήραν στα χέρια τους την ανάπτυξη του τόπου τους, δίνοντας το έναυσμα και για άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω υπογράμμισε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών(EUW), Εύη Τατούλη κατά την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών που διεξήχθη το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στη Βυτίνα. Η κυρία Τατούλη σημείωσε ακόμη ότι ο τουρισμός θα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον της χώρας μας αλλά και της ΕΕ, όχι ως κομμάτι οικονομικής πολιτικής αλλά ως διασφάλισης της ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής.

Η Αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της EUW συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης που με την ημερίδα αναδεικνύουν την συμβολή της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης στην έξοδο από την κρίση. Η κυρία Τατούλη αναφέρθηκε στην συνέχεια σε δύο ακόμα σημαντικούς άξονες που αφορούν τόσο την οικονομική όσο και την διοικητική αποκέντρωση.

Αντιμέτωπη η ΕΕ με τα μεγάλα ζητήματα τα οποία τίθενται αυτή τη στιγμή σε σχέση με την εδαφική συνοχή και την πολιτική ανατροπής των κοινωνικών ανισοτήτων, ανέφερε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών Εύη Τατούλη, έχει αντιληφθεί έγκαιρα ότι η ανάπτυξη σταματά από εδώ και στο εξής να είναι κεντρική. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε άλλος, να αποφασίζει για τα κράτη μέλη και για τους πολίτες τους χωρίς αυτοί να παίρνουν την ανάπτυξη στα χέρια τους.

Και συνέχισε λέγοντας: «Δύο είναι οι βασικές παραδοχές. Ότι η ανάπτυξη περνά στα χέρια των πολιτών και επίσης ότι η άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής γίνεται bottom up, από κάτω προς τα πάνω. Αυτή την ευρωπαϊκή αποδοχή, οι εθελοντές που ασχολήθηκαν με το Menalon Trail κατάφεραν να την αντιληφθούν και θα λέγαμε να πρωτοστατήσουν σε αυτό το αντικείμενο σε ολόκληρο  τον ελλαδικό χώρο. Και για αυτό ως Αρκάδες είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι».

Η Εύη Τατούλη εξήγησε ακόμη στους παρευρισκόμενους το πώς οι Αρκάδες πολίτες κατάλαβαν πώς μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο τους.

«Θέλω να σας μεταφέρω δύο λόγια  για το ευρύτερο Αρκαδικό περιβάλλον και για το πώς ακριβώς ένα όραμα που έχουν οι τοπικές κοινωνίες μπορεί να δώσει μία νέα ρότα ανάπτυξης σε μία περιοχή σαν την Αρκαδία, που ήταν πολύ λίγο γνωστή σε σχέση με τον τουρισμό της εκτός από τον αγροτουριστικό τομέα που είχε στις αρχές της κρίσης, σήμερα φαίνεται ότι πρωτοστατεί σε πολλές δράσεις που είναι πρωτόγνωρες για τη χώρα».

Η Αντιπρόεδρος της ΕΕ Γυναικών αναφέρθηκε και στην παράλληλη πορεία που ακολούθησαν οι κάτοικοι του Λεωνιδίου.

«Παράλληλες πορείες με το Menalon Trail ανέπτυξαν και οι κάτοικοι του Λεωνιδίου. Το Λεωνίδιο είναι μία παραλιακή πολίχνη στην Κυνουρία, όπου εκεί μέχρι πρότινος η μόνη καλλιέργεια ήταν τα θερμοκήπια. Και μάλιστα θυμόμαστε από πολύ παλιά ένα τεράστιο βράχο που έστεκε ακριβώς πάνω από εκεί που την κοιτούσαν οι άνθρωποι και αγωνιούσαν μην πέσει ο βράχος και τους πλακώσει».

Η Εύη Τατούλη συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι: «Σήμερα, δύο χρόνια αφότου δύο διάσημοι Αυστραλοί αναρριχητές έκαναν την πρώτη τους αναρρίχηση στον βράχο αυτό του Λεωνιδίου, η περιοχή είναι φέτος ένας από τους μεγαλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς της χώρας, ο δεύτερος ουσιαστικά μετά την Κάλυμνο . Για όποιον διερωτάται τι ακριβώς γίνεται σε επίπεδου τοπικού ΑΕΠ, να σημειώσω ότι φέτος για πρώτη χρόνια όλα τα καταλύματα και όλα τα ξενοδοχεία έμειναν ανοικτά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και αυτό αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για μία περιοχή που είχε μάθει στον θερινό τουρισμό, σε μία περίοδο δηλαδή τριών μηνών».

Η Αντιπρόεδρος της EUW τόνισε ακόμα ότι κάθε αναπτυξιακή τουριστική πρωτοβουλία  χρειάζεται υπομονή και ότι τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα:

Χρειάζεται δουλειά, αφοσίωση και πίστη στο στόχο.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του Γιάννη Λαγού, όταν πριν από 18 μήνες περίπου εγκαινιάστηκε το Menalon Trail,  ο οποίος μου έλεγε. ''Μην ακούτε τίποτα, τελικά θα τα καταφέρουμε. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι οτιδήποτε ανατρεπτικό και καινοτόμο το οποίο δεν έχει συνηθίσει  η τοπική κοινωνία, αντιμετωπίζεται αρχικά με καχυποψία''. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη για το γεγονός ότι από την τοπική κοινωνία αγαπιέται τόσο πολύ που το έχουν ζηλέψει και άλλες περιοχές. Και ο στόχος της ομάδας του Menalon Trail έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές προκειμένου από ένα  κλειστό μονοπάτι της Μαντινείας, όλη αυτή η μαγική διαδρομή να μπορέσει να επεκταθεί και στα χωριά του Πάρνωνα. Το Menalon Trail αναπτύσσεται συνεχώς σε μέρη που έχουν έντονο πρόβλημα ερημοποίησης, ας πούμε στα χωριά της Ηραίας που βρίσκονται σε μια πολύ όμορφη γεωγραφική τοποθεσία με ένα εξαιρετικό φαράγγι, αυτό της Γκούρας. Άμεσα τα χωριά αυτά θα ενταχθούν στο Menalon Trail προκειμένου από εκεί να γίνει η σύνδεση με την Ολυμπία».

Η κυρία Τατούλη τόνισε ακόμη ότι «τίποτα στον τουρισμό δεν είναι μεμονωμένο. Πριν από δύο εβδομάδες περίπου αναγγέλθηκε μία καινούργια έκδοση ενός ιερέα, του παπά Γιώργη από τον Άγιο Αντρέα Κυνουρίας, ο οποίος έχει κάνει μία περίφημη μελέτη σχετικά με τα Ασκηταριά του Πάρνωνα. Είναι παλαιές κρύπτες μέσα σε βράχους που ακόμη και οι ντόπιοι είχαν ξεχάσει ότι υπάρχουν. Κρυμμένοι θησαυροί μέσα στα βουνά που καθημερινά οι κτηνοτρόφοι διασχίζουν. Αυτή τη δουλειά λοιπόν σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων θα προσπαθήσουμε να τη διασυνδέσουμε με τα μονοπάτια του Πάρνωνα».


4 Σχόλια

Μηπως τελικαδεν σε βαλουν ουτε στο ψηφοδελτιο και στενοχωρυθεις.Το πιθανοτερο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.