Εύη Τατούλη: Απαιτείται συνεχής διάδραση φορέων, πανεπιστημίων και πολιτών για να πετύχει το νέο ΕΣΠΑ

Εύη Τατούλη: Απαιτείται συνεχής διάδραση φορέων, πανεπιστημίων και πολιτών για να πετύχει το νέο ΕΣΠΑ

Ιούνιος 09, 2016 - 08:19
2 σχόλια

Τις ευκαιρίες που έχει η χώρα να εκμεταλλευτεί το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ως μοντέλο διοίκησης και μεταρρύθμισης της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσα από την ενεργή συμμετοχή πολιτών και φορέων υπογράμμισε στον χαιρετισμό της στην ημερίδα «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι προοπτικές χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης μέσα από το ΕΣΠΑ» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα η πολιτευτής Αρκαδίας με την ΝΔ Εύη Τατούλη.

 

Κείμενο ομιλίας Εύης Τατούλη στην εκδήλωση «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι προοπτικές χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης μέσα από το ΕΣΠΑ»

Νομίζω ότι όλα όσα ακούστηκαν νωρίτερα από τους αυτοδιοικητικούς ήταν εξαιρετικά σκληρά ως προς την αυτοκριτική τους. Νομίζω και είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένη για αυτό ότι η ιδιαίτερα μεγάλη αυτοκριτική δεν είναι καθόλου παραγωγική στις ημέρες μας. Και νομίζω ότι το πρόγραμμα που έχουμε να τρέξουμε μπροστά μας στην επόμενη  κρίσιμη περίοδο είναι ένα πρόγραμμα το οποίο λαμβάνει υπόψη του την ιδιαιτερότητα του έλληνα ότι μένει τόσο πολύ στο παρελθόν και στα στρεβλά του και δεν μπορεί να διακρίνει μέσα σε όλο αυτό το συνονθύλευμα κακών ειδήσεων που ακούμε τα καλά πράγματα που έγιναν και ασφαλώς να σχεδιάσει το μέλλον.

Όταν άρχισαν να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για το ΕΣΠΑ ήμουν σε μία συνάντηση που ειπώθηκε από έναν ευρωπαίο αξιωματούχο ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για προηγμένες χώρες και όχι για μία χώρα που βρίσκεται στην κρίσιμη κατάσταση της εντατικής που βρίσκεται η χώρα. Και πραγματικά αυτό έχει μεγάλη ουσία. Γιατί πλέον δεν έχει καμία έννοια να μιλάμε για υποδομές, δεν έχει καμία έννοια να μιλάμε για ρόλους, για κτιριακές αναβαθμίσεις. Πραγματικά το γνωρίζετε πολύ καλά τα χρήματα είναι λίγα.

Όμως όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ γνωρίζουμε και τις εποχές που τα χρήματα ήταν πολλά, οι αγελάδες ήταν παχιές και τα αποτελέσματα ήταν ισχνά. Νομίζω ότι ο ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λάθος και είναι στο χέρι μας να το διαψεύσουμε. Αυτό για μένα είναι το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα για μία χώρα, που βρίσκεται στην κατάσταση  μας, γιατί προβλέπει αλλά πράγματα, προβλέπει αλλαγή του μοντέλου διοίκησης, αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, αλλαγή του μοντέλου σχεδιασμού του κοινού μας μέλλοντος.

Αυτή η σημερινή πρωτοβουλία, που συνδυάζει το νεανικό στοιχείο, τους ανθρώπους που είναι έτοιμοι σε λίγα χρόνια να μπουν στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Από την άλλη συνδυάζει και άλλο στοιχείο νεανικότητας. Τους ανθρώπους που έχουν αντιληφθεί ότι η κεντρική πολιτική σκηνή έχει πολύ λίγα πράγματα να προσφέρει για τον καθένα από εμάς που θέλει να προσφέρει και έχουν στραφεί στην αυτοδιοίκηση. Και από την άλλη πλευρά προσφέρει και κάτι ακόμη. Την καινοτομία που απαιτείται πια για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Έτσι λοιπόν νομίζω ότι εκείνο που πρέπει να αναδειχτεί ιδιαίτερα έχει να κάνει με δύο συγκεκριμένες απαιτήσεις του προγράμματος. Το νέο πρόγραμμα απαιτεί την ίδρυση ενός κέντρου καινοτομίας και έρευνας που γνωρίζετε καλά ότι είναι εμπλουτισμένο με δεκάδες εκατομμύρια πόρους. Πλέον τα χρήματα της Ευρώπης δεν θέλει να γίνουν δρόμοι. Τα χρήματα της Ευρώπης είναι στην κατεύθυνση του να μπορέσει η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση να τα κατευθύνει στην δημιουργία ενός ανταγωνιστικού επιπέδου έρευνας και τέτοιων καινοτόμων προγραμμάτων που θα τρέξουν από τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι αναζητούν σωρηδόν έδρα στο εξωτερικό.

Το δεύτερο σημαντικό έχει να κάνει με τον τομέα της ιδιωτικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ότι πλέον η επιχειρηματικότητα που και αυτή δομήθηκε στρεβλά και ήταν μία κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Τι απαιτεί σήμερα η Ευρώπη; Ότι και αυτή πρέπει να στραφεί στον άξονα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στον τομέα της αγροδιατροφής, στο επίπεδο του τουρισμού, στο επίπεδο της καινοτόμας εξειδίκευσης και ασφαλώς στον τομέα των νέων τεχνολογιών και των επικοινωνιών.

Θα ήθελα κλείνοντας να πω κάτι. Ακόμα και σε εκείνα τα προγράμματα που θα τρέξουν όπως στο παρελθόν, το μοντέλο άλλαξε και άλλαξε οριστικά. Υπάρχει μία νέα προσέγγιση που απαιτεί τον κάθε σχεδιασμό να έρχεται από την βάση. Και αυτό γνωρίζετε πολύ καλά ότι ισχύει στις χωρικές αναπτύξεις. Δεν θα έρθει κανένας δήμαρχος και κανένας περιφερειάρχης να πει τι πρέπει εκείνος να γνωρίζει ότι θα γίνει στην πόλη του. Απαιτείται συνεχής διάδραση με τους φορείς, με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνεχής διάδραση με τους πολίτες, προκειμένου η Ευρώπη να κάνει αποδεκτά τα σχέδια που κάποτε κάποιοι νόμιζαν ότι ως αυθεντίες θα καπέλωναν με αυτά τους πολίτες.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια αν και ερχόμενη από το εγχείρημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, εκτιμώ ότι το άλλο μοντέλο για την ανάπτυξη της χώρας είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Και ασφαλώς να βρεθώ αρωγός σε όποια προσπάθεια επιχειρήσετε και στο επίπεδο των νέων αυτοδιοικητικών που θεωρώ ότι με την τόλμη που εκφράζουν θα μπορέσουν να κατευθύνουν σε άλλο επίπεδο τα πράγματα. Ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια

Tags: 
Video: 

Χαιρετισμός Εύης Τατούλη στην ημερίδα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι προοπτικές χρηματοδότησης της


2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.