Ευχές για το 2017

Ευχές για το 2017

Ιανουάριος 02, 2017 - 17:43
0 σχόλια

Ο κόσμος της πληροφορικής βρίσκεται σε περίοδο παύσης. Για περισσότερο από μια πενταετία δεν υπάρχουν ριζοσπαστικές, επί της ουσίας αλλαγές τόσο στην εξέλιξη της τεχνολογίας όσο και στους τρόπους αξιοποίησής της. Στους περισσότερους μπορεί να ακούγεται παράλογο. Όμως, παρά τις γρηγορότερες ταχύτητες διασύνδεσής μας, τη μεγαλύτερη γκάμα συσκευών και τη βελτίωση των χρηστικών χαρακτηριστικών (απόδοση, ταχύτητα, αξιοπιστία, ευχρηστία) του λογισμικού το μόνο που φαίνεται πραγματικά να αλλάζει είναι το πώς αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας σε σχέση με τη τεχνολογία. 

Είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Πραγματικά, χρειάζονται πολλά χρόνια για να ενσωματωθεί κάποια πλευρά της τεχνολογίας στη καθημερινή μας ζωή. Πάρτε για παράδειγμα τα κοινωνικά δίκτυα. Το Facebook ξεκίνησε το 2004 και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται ορθολογική, υπεύθυνη και ασφαλής χρήση του. Με άλλα λόγια, μας πήρε περισσότερο από μια δεκαετία για να καταλάβουμε ακριβώς πως μια τέτοια υπηρεσία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί με τρόπο ωφέλιμο και όχι επιβαρυντικό και πού, επί τέλους, μπορούμε να τραβήξουμε τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη χρήση και τη κατάχρηση. Ωστόσο και πάλι, αυτή η αισιόδοξη διαπίστωση δεν αντανακλά στο σύνολο των χρηστών παγκοσμίως. Φαίνεται πως ο ρυθμός αφομοίωσης της τεχνολογίας είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν την τεχνολογικής ανάπτυξης. Ίσως αυτό λειτουργεί ως ένα είδους φρένο και έτσι καταλήγουμε στην άποψη που παρουσιάστηκε στην αρχή του άρθρου.

Στασιμότητα υπάρχει και στην αγορά τεχνολογίας, τουλάχιστον όσον αφορά στις συσκευές που απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Αλήθεια, μήπως είδατε κάποιον καινούργιο υπολογιστή ή smartphone που να σας άφησε με το στόμα ανοικτό; Κάτι που να ήταν πραγματικά καινοτόμο, μπροστά από την εποχή του; Μάλλον όχι. Αντιθέτως, η αγορά έχει γεμίσει από χαμηλού κόστους αλλά και εξίσου χαμηλών επιδόσεων και δυνατοτήτων συσκευές που ίσα-ίσα θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του μέσου χρήστη, το προφίλ του οποίου σκιαγραφήσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας «Οι ψεύτικες υποσχέσεις του Διαδικτύου»

Για το λογισμικό, δηλαδή τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες, πιστεύω πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης τόσο ως προς την ποιότητα, την αξιοπιστία αλλά και την ίδια τη λειτουργικότητα. Για παράδειγμα, η μηχανή αναζήτησης της Google χρειάζεται επειγόντως βελτίωση. Το ίδιο ισχύει και για τις πρόσφατες εκδόσεις των Windows αλλά και του Android. Ειδικά για το δεύτερο, σε μια αναβάθμιση που έκανα από μια παλαιότερη έκδοση στην σχετικά καινούργια 5.1, μου έκανε τρομερή εντύπωση πόσα πράγματα είχαν αλλάξει προς το …χειρότερο! 

Εύχομαι λοιπόν, για το νέο έτος:
•    Να υπάρξουν σημαντικές καινοτομίες και εντυπωσιακές τεχνολογίες που θα αλλάξουν ριζικά τα πράγματα.
•    Ορθολογικότερη και σοφότερη υιοθέτηση της τεχνολογίας για την πραγματική καλυτέρευση της ζωής μας. Όχι μόνο από μια μικρή μερίδα «ψαγμένων» αλλά από ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων.
•    Τιμιότερη λειτουργία της αγοράς τεχνολογίας. Να επιστρέψει το προ πολλού χαμένο Value for Money. 
•    Μεγαλύτερη ενεργή συμμετοχή των νέων στη πληροφορική. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι πληροφορική είναι η παραγωγή πραγματικού περιεχομένου με τη μορφή λογισμικού ή υλικού. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανακαλύψουμε το τροχό. Στο σύγχρονο προγραμματισμό υπολογιστών, πολλές καινοτόμες λύσεις παράγονται συνθέτοντας κατάλληλα υπάρχοντα συστατικά.   

Καλή Χρονιά.
Δημήτρης Πανταζόπουλος

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.