Ευάγγελος Παπούλιας: Στο σύνολο του δήμου Τρίπολης λείπει ο αυτοδιοικητικός πολιτισμός

Ευάγγελος Παπούλιας: Στο σύνολο του δήμου Τρίπολης λείπει ο αυτοδιοικητικός πολιτισμός

Μάιος 14, 2019 - 11:51
3 σχόλια

Ο κ. Παπούλιας Ευάγγελος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Νίκο Τσιαμούλο και την παράταξη «Τρίπολη αλλάζουμε τα δεδομένα», παραχώρησε συνέντευξη στο Arcadia Portal.

Πείτε μας δυο λόγια για τις σπουδές σας, το επάγγελμά σας και για τον λόγο που κατεβαίνετε υποψήφιος με τον Νίκο Τσιαμούλο και τον συνδυασμό «Τρίπολη – Αλλάζουμε τα δεδομένα».

Ονομάζομαι Ευάγγελος Παπούλιας, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Τρίπολη το 1976. Είμαι γιος του Χρίστου και της Αικατερίνης Παπούλια. Το 2001 αποφοίτησα από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Οι μεταπτυχιακές μου σπουδές στον κλάδο της Πολιτιστικής Διαχείρισης ολοκληρώθηκαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 2005. Απέκτησα το διδακτορικό μου στο αντικείμενο της διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2012. Την περίοδο 2010-2012, υπήρξα διοικητής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας. Στέλεχος της Επιτροπής Ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2001-2015) με συμμετοχή στην υλοποίηση πολλών προγραμμάτων στον τομέα του πολιτισμού. Είμαι Διδάσκων (ΣΕΠ) κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2019 στη Θεματική Ενότητα «Πολιτιστική Πολιτική και Διοίκηση» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.). Από τον Φεβρουάριο του 2012 του 2015 είμαι προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων του Ε.Κ.Π.Α.

Ο Νίκος Τσιαμούλος είναι η καλύτερη πρόταση για Δήμαρχος στην Τρίπολη. Η φρεσκάδα, ο δυναμισμός, η διαφορετική σκέψη, η συνεργασία, η αξιοποίηση της συλλογικής γνώσης και της εμπειρίας του, συνθέτουν τα χαρακτηριστικά του Νίκου αλλά και την ταυτότητα του νέου δημάρχου που έχει ανάγκη ο δήμος μας.

 

Θα θέλαμε να μας απαριθμήσετε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και να μας πείτε, εφόσον εκλεγείτε, σε ποιον τομέα θα θέλατε να δραστηριοποιηθείτε.

Αυτό που για χρόνια ζούμε στο Δήμο Τρίπολης, στις πόλεις και στα χωριά μας, δεν χρειάζεται λόγια να περιγραφεί. Βιώνουμε τη δυσάρεστη πραγματικότητα, κάθε μέρα. Τα προβλήματα ξεχειλίζουν. Από τα αδέσποτα, τους δρόμους και τις λακκούβες, τα σκουπίδια, το κυκλοφοριακό και το μαρτύριο της στάθμευσης, τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια, την ανασφάλεια, την έλλειψη φωτισμού, την εγκατάλειψη των χωριών μας, την ανεργία. Λόγω εξειδίκευσης ο τομέας του πολιτισμού της πόλης μου κρύβει πολλές προκλήσεις που με όραμα, πρόγραμμα και σχέδιο υλοποίησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην τοπική πολιτιστική ανάταξη.

Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο πολιτισμικός μας πλούτος, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών;

Ο πολιτισμικός πλούτος του δήμου μας παραμένει στάσιμος χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική για την συνολική αξιοποίηση και ανάδειξη του. Σκεφτείτε την αρχαιολογική κληρονομιά, την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις αλλά και τους μύθους, τα λαογραφικά στοιχεία τα τραγούδια και τα τοπικά στοιχεία σε κάθε χωριό σε κάθε πλευρά του δήμου μας. Έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την καταγραφή όλων αυτών των πολιτιστικών στοιχείων και τον σχεδιασμό δράσεων που θα αναδείξουν τον πολιτισμό μας. Οι πολιτιστικές διαδρομές, τα αρχαιολογικά πάρκα, το διεθνές φεστιβάλ χορού, οι εναλλακτικές μορφές ήπιας τουριστική ανάπτυξης του τοπικού πλούτου των 78 χωριών μας είναι μερικές από τις δράσεις που άμεσα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, ο πολιτισμός για το σύνολο του Δήμου μας χρειάζεται «νέο αφήγημα» που θα αναδείξει και θα μετατρέψει τον Δήμο μας σε σύγχρονο πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό.  

 

Έχουν γίνει προτάσεις για τη δημιουργία Μουσείου του Αγώνα στην Τρίπολη, αλλά έχουν μείνει στα χαρτιά. Από την άλλη, έχουμε μουσεία στην πόλη μας με μειωμένη επισκεψιμότητα. Πιστεύετε ότι έχουν χαθεί ευκαιρίες να εκσυγχρονιστούν τα μουσεία μας και να γίνουν νέα; Πώς σκοπεύετε να «κυνηγήσετε» αυτόν τον στόχο;

Η ερώτησή σας είναι πολύ επίκαιρη αν δούμε και την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση το 2021. Το μουσείο του Αγώνα μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα για την προβολή και ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος του Δήμου μας για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, δηλαδή για την εποχή της επανάστασης. Ξέρετε έχουν διατυπωθεί σκέψεις, ούτε καν προτάσεις, επίσημα, για το μουσείο του Αγώνα. Αποτελεί, λοιπόν, πολύ σημαντικό στόχο και δεν σας κρύβω αν δεν υπάρξει σωστός προγραμματισμός βασισμένος σε εμπεριστατωμένες ενέργειες και πράξεις δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. Χρειάζεται ολοκληρωμένη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη και φυσικά να βρεθεί η χωροθέτηση του ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για σωστή εκκίνηση. Σε αυτό επιβάλλεται ρεαλιστικός προϋπολογισμός και φυσικά έρευνα και μελέτη που θα παρουσιάσει την ταυτότητα του μουσείου.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε το θέμα των μουσείων, της επισκεψιμότητας και της συνολικής ανάδειξής τους είναι θέμα των άμεσα εμπλεκόμενων που ανήκουν αυτά τα μουσεία. Με έξυπνες δράσεις όμως, εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και διαδραστικές επισκέψεις με παιχνίδια και διασκέδαση μπορούν να ξαναβρούν την χαμένη τους ζωντάνια.

Ζούμε σε μια πόλη που πολλοί ασχολούνται με τα κοινά, αλλά δυστυχώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Πώς σκοπεύετε να ευαισθητοποιήσετε τους πολίτες για την καθαριότητα, για τον σεβασμό στο περιβάλλον, για τον σεβασμό στους άλλους που πολλές φορές καταπατείται με την παράνομη στάθμευση;

Πάντοτε υποστήριζα και πιστεύω ότι στην πόλη μας στο σύνολο του δήμου μας λείπει ο αυτοδιοικητικός πολιτισμός και φυσικά να αποκτήσει ό δημότης συνείδηση για όλα αυτά που περιγράφετε. Είμαι πεπεισμένος ότι με συντονισμένες προσπάθειες όλα αυτά που αναφέρατε μπορούν να διορθωθούν. Και φυσικά ας ενεργοποιήσουμε τους θεσμούς μας και τα εργαλεία που διαθέτουν. Μήπως, λοιπόν, να ξεκινούσαμε από την παιδεία και τους αυριανούς μας πολίτες τους μικρούς μας μαθητές…


3 Σχόλια

ρε στο φωτη? στο φωτη γροθια κατω απο το στομαχι? αρε φωτη τι σου εμελε να παθεις,γιατι κακα τα ψεμματα εσυ ολο φωνη και αβαβα ησουνα,να δοκιμασουμε τον αδερφο σου μια φορα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.