Εξερεύνηση του σπηλαιοβαράθρου Σίταινας (pics)

Εξερεύνηση του σπηλαιοβαράθρου Σίταινας (pics)

Σεπτέμβριος 12, 2018 - 15:12
0 σχόλια

Τετραμελής ομάδα  έμπειρων και πολύ γνωστών  Ελλήνων Σπηλαιολόγων βρέθηκε στη Σίταινα, το Σάββατο 8 Αυγούστου 2018, προκειμένου να προβεί στην εξερεύνηση  του σπηλαιοβαράθρου της Λεκάς, το οποίο βρίσκεται 3 χιλιόμετρα ΒορειοΔυτικά του χωριού.

Η  ομάδα, αποτελούμενη από  τους Σπηλαιολόγους Νίκο Λέλουδα, Λευτέρη Βουγιούκα, Σοφοκλή Δεληγιάννη και τον Άρη Τσιρίκο σε υποστηρικτικό ρόλο, περπάτησε ,για 40 λεπτά και με οδηγό τον Παναγιώτη Κοδέλλα, το παλιό μονοπάτι Ταρνάρα-Γερμανώλη-Μουριά-πηγή Λεκάς,, όπου ακολουθώντας στη συνέχεια ένα μικρό «σύρμα» για 300 μέτρα Νότια της πηγής, ξεκίνησε την κατάβαση και εξερεύνηση του άγνωστου και θαυμαστού κόσμου του σπηλαιοβαράθρου.

Όπως μας δήλωσε μετά την πολύωρη εξερεύνηση ο Νίκος Λέλουδας, εκπαιδευτής στην Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και ο κορυφαίος σήμερα Έλληνας Σπηλαιολόγος, «Πρόκειται για σπηλαιοβάραθρο - διάκλαση, βάθους -μέχρι στιγμής- 50 μέτρων στον αριστερό πλόκαμο και 100 με ορατά άλλα 20 μέτρα τουλάχιστον στον δεξιό πλόκαμο.  Στην πραγματικότητα το βάραθρο είναι ενιαίο, μεγάλου βάθους, που χωρίζεται τώρα σε μικρότερα -κλιμακωτή κατάβαση- επί μέρους, από τα "πατάρια" που έχουν δημιουργηθεί με τα φρακαρισμένα στα τοιχώματα φερτά υλικά (πέτρες,χώμα).Ανάμεσα στα φερτά υλικά διακρίνονται ανθρώπινα οστά.»

Ο Νίκος Λέλουδας μας μίλησε για τον σταλακτιτικό διάκοσμο που η ομάδα παρατήρησε σε αρκετά σημεία του σπηλαιοβαράθρου, μας επεσήμανε τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετώπισαν λόγω του σαθρού των σημείων όπου έχουν συσσωρευτεί τα φερτά υλικά, χαρακτήρισε το σπηλαιοβάραθρο ως αξιόλογο και ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα μας διαβεβαίωσε πως η ομάδα, και μάλιστα διευρυμένη, θα επανέλθει για τη συνέχεια και σε μεγαλύτερο βάθος της εξερεύνησης.

Το σπηλαιοβάραθρο είναι γνωστό, ως Τρύπα, στους κατοίκους της Σίταινας και συνυφασμένο με  τραγικές ιστορίες, αφού εδώ κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου δεκάδες Έλληνες εκτελέστηκαν από ‘Ελληνες και σε αυτή τη ζοφερή περίοδο παραπέμπουν τα ανθρώπινα οστά που εντόπισαν οι Σπηλαιολόγοι. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίταινας θα συνδράμει την ομάδα των Σπηλαιολόγων, έτσι ώστε τα οστά αυτά να μεταφερθούν στο Οστεοφυλάκιο-Κοιμητήριο της Σίταινας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Σίταινας, έχοντας τα τελευταία χρόνια ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής των σπηλαίων της περιοχής του χωριού μας, θα φιλοξενήσει με μεγάλη του χαρά και θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στους Σπηλαιολόγους, για την εξερεύνηση και άλλων σπηλαίων του τόπου μας.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε πως η εξερεύνηση-κατάβαση στο θαυμαστό  κόσμο σπηλαίων και σπηλαιοβαράθρων σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για ερασιτέχνες και απλούς πολίτες, αφού εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους, εμπεριέχουν μεγάλες  δυσκολίες και κρύβουν πολλές παγίδες. Η κατάβαση, εξερεύνηση των σπηλαίων αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» των Σπηλαιολόγων, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία, γνώσεις, οργάνωση, διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενισχύονται από υποστηρικτικό προσωπικό και ακολουθούν με σεβασμό μία σειρά κανόνων που διέπουν τη Σπηλαιολογία.

Φωτογραφίες: Νίκος Λελούδας-Λευτέρης Βουγιούκας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίταινας.

Περισσότερες φωτογραφίες στο Astrosnews.gr

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.