Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκανε λαθραίες ανασκαφές και στην Αρκαδία

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκανε λαθραίες ανασκαφές και στην Αρκαδία

Μάρτιος 13, 2018 - 20:31
0 σχόλια

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείς Καλαμάτας, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε συστηματικές λαθρανασκαφές, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων, σε περιοχές των νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Δράμας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας.   

Σε ευρείας κλίμακας, ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες (12.3.2018) και σήμερα (13.3.2018), σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Κορινθίας και της Μεσσηνίας, συνελήφθησαν συνολικά εννέα (9) άτομα, επτά (7) ημεδαποί, ηλικίας από 14 έως 64 ετών και δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας, 41 και 47 ετών, αντίστοιχα, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τους οποίους ένας (1) 59χρονος, έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα άρτιας συνεργασίας, μεταξύ αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και Πύργου και των Τμημάτων Ασφαλείας Κορίνθου και Αιγιαλείας, αντίστοιχα.
 
Σε βάρος των ανωτέρω, σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
 
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνει και ακόμη έξι (6) ημεδαπούς, πέντε (5) άνδρες ηλικίας από 43 έως 67 ετών και μία (1) 58χρονη, αντίστοιχα, επίσης μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι όλοι οι ανωτέρω, τουλάχιστον από τον μήνα Ιούλιο του έτους 2017, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις και στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Όπως προέκυψε, από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά το χρονικό διάστημα από την 14.7.2017 έως την 24.11.2017, πραγματοποίησαν συνολικά οκτώ (8) περιπτώσεις λαθροανασκαφών και μία (1) περίπτωση παράνομης αρχαιολογικής έρευνας, σε περιοχές των νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Δράμας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας.

Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, σε οικίες, αποθήκες, οχήματα, αλλά και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους και αγροτεμάχια, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

συσκευή ανίχνευσης μετάλλων και καλωδίων,
τρεις (3) εκκλησιαστικές- βυζαντινές εικόνες, η προέλευση και το νόμιμο της κατοχής, των οποίων ερευνάται,
δύο (2) ζυγαριές,
το χρηματικό ποσό των -1000- ευρώ,
βιβλίο- εγχειρίδιο και
κινητά τηλέφωνα.
Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 53χρονου, από τους συλληφθέντες, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -17,3- γραμμαρίων, ενώ σε έρευνα που έγινε στην οικία του 45χρονου, από τους συλληφθέντες στις Αχαρνές Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε κυνηγετικό όπλο, που κατείχε παράνομα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.