Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δρούσε και στην Αρκαδία

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δρούσε και στην Αρκαδία

Φεβρουάριος 13, 2019 - 19:01
0 σχόλια

Δηλώσεις του Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Γεώργιου Κανέλλου και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, σχετικά με:

• εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικού δικτύου εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης στη χώρα μας και διακίνησης κοκαΐνης και ηρωίνης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς και

• εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε συστηματικά ληστείες και διαρρήξεις οικιών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας και ενέχεται σε υπόθεση ανθρωποκτονίας ημεδαπού σε περιοχή της Αττικής

Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος:

Το αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης άφορα στα αποτελέσματα δυο πολύ σημαντικών υποθέσεων, που χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στο πεδίο των ληστειών και διαρρήξεων, περιλαμβανόμενης και εξιχνίασης ανθρωποκτονίας ημεδαπού επιχειρηματία και στο πεδίο των ναρκωτικών.

Την πρώτη υπόθεση χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η οποία κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές και ληστείες, κατά κύριο λόγο σε οικίες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ιδίως στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα.

Μέλη αυτής της οργάνωσης είχαν διαπράξει τη ληστεία και ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, εντός της οικίας του στην Κηφισιά τον Απρίλιο του έτους 2018.

Μετά από πολύμηνη και επισταμένη έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εξακριβώθηκαν οι τόποι διαμονής τους και προσδιορίστηκε όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Πρόκειται για δέκα (10) υπηκόους Αλβανίας και μία (1) υπήκοο Ρουμανίας. Στην οργάνωση συμμετέχει και ένα επιπλέον άγνωστο άτομο.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την 7-2-2019 οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής και Κορινθίας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οκτώ (8) από τα μέλη της οργάνωσης.

Επιπλέον, η συνεργασία μας με τις Βελγικές αστυνομικές Αρχές, απέφερε τη σύλληψη, στις 6-2-2019, στις Βρυξέλλες, ακόμη ενός (1) μέλους της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα άλλα δύο (2) ταυτοποιημένα μέλη βρίσκονται εκτός Ελλάδας και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους, σε συνεργασία με τις Αρχές Ευρωπαϊκών Χωρών.

Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώθηκε ότι στη διάπραξη της ληστείας και ανθρωποκτονίας του ημεδαπού επιχειρηματία συμμετείχε ο συλληφθείς στο Βέλγιο, τα άλλα δύο ταυτοποιημένα άτομα, που βρίσκονται εκτός Ελλάδας καθώς και το μη ταυτοποιημένο μέλος της οργάνωσης.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκε η διάπραξη επιπλέον μίας (1) ληστείας σε οικία, πενήντα πέντε (55) κλοπών και εννέα (9) περιπτώσεων απόπειρας κλοπών σε οικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και μία (1) απόπειρα διάρρηξης ΑΤΜ Τράπεζας.

Τη δεύτερη υπόθεση χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και αφορά στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικού δικτυού, το οποίο δραστηριοποιείτο συστηματικά :

  • στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από την Αλβανία, μέσω των χερσαίων ελληνοαλβανικών συνόρων που εκτείνονται κατά μήκος του νομού Θεσπρωτίας και στην περαιτέρω διακίνηση αυτής στην Αττική, και
  • στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και ηρωίνης στην Αττική και σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας (Βόλο, Άμφισσα, Ναύπλιο, Φθιώτιδα, Κρήτη, Σαντορίνη, Σκιάθο και Μυτιλήνη).

Ειδικότερα, το εγκληματικό δίκτυο, από το Σεπτέμβριο του 2018, διακίνησε τουλάχιστον (500) κιλά κάνναβη, (6) κιλά κοκαΐνη και (1) κιλό ηρωίνη, ενώ τα παράνομα κέρδη του υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στο πλαίσιο ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, την 11 και 12-2-2019, η όποια εξελίχθηκε σε Αττική, Θεσπρωτία, Κρήτη, Μαγνησία και Ναύπλιο, συνελήφθησαν είκοσι ένα (21) άτομα, κυρίως υπήκοοι Αλβανίας και Ελλάδας, εκ των οποίων δεκατρία (13) μέλη της οργάνωσης, εφτά (7) αυτόνομοι διακινητές ναρκωτικών, ένας (1) κατηγορούμενος για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και μία (1) γυναίκα, ως συνεργός στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Πραγματοποιήθηκαν είκοσι (20) έρευνες σε οικίες, «καβάτζες» και οχήματα και, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν:

  • 142,5 κιλά κάνναβη και 3,3 κιλά κοκαΐνη.
  • ποσότητες ηρωίνης.
  • 314 χάρτινα αποκόμματα εμποτισμένα με τη ναρκωτική ουσία LSD.
  • 98 ναρκωτικά δισκία.
  • πυροβόλο όπλο πιστόλι και 16.756 ευρώ.

Πέραν των ανωτέρω κατασχεθέντων ναρκωτικών ουσιών, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αστυνομικής προανάκρισης, κατασχέθηκαν από έτερες υπηρεσίες επιπλέον: (140) κιλά κάνναβης, (650) γραμμάρια κοκαΐνης και (400) γραμμάρια ηρωίνης που διακίνησε η εγκληματική οργάνωση.

Λεπτομέρειες για τις δύο υποθέσεις, τη μεθοδολογία και τον τρόπο δράσης των εγκληματικών οργανώσεων θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ολοκληρώνοντας θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες για τον επαγγελματισμό και το ζήλο που επέδειξαν καθώς και τις ομόλογες Βελγικές αρχές για την άριστη συνεργασία.

Σας ευχαριστώ.

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:

Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, η σημερινή παρουσίαση αφορά δύο υποθέσεις που χειρίστηκαν υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και αφορούν στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα, καθώς και στην εξιχνίαση ανθρωποκτονίας σε βάρος ημεδαπού εντός της οικίας του στην Κηφισιά τον Απρίλιο του 2018.

Πιο συγκεκριμένα, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, διαπιστώθηκε η οργανωμένη και συντονισμένη δράση ομάδας αποτελούμενη κυρίως από αλλοδαπούς, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση (προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση, κατοχή, πώληση) ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, περί εξαρτησιογόνων ουσιών, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, την Δευτέρα 11/02/2019 και την Τρίτη 12/02/2019, Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, με τη συνδρομή του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΓΕ.Π.Α.Δ. Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Β/Α Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και του Τμήματος Ασφάλειας Ναυπλίου και με την υποστήριξη των κεντρικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποίησαν ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση στην Αττική, στη Θεσπρωτία, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Βελεστίνο Μαγνησίας και στο Ναύπλιο Αργολίδας, προκειμένου να επιτευχθούν (α) η αποδόμηση και διακοπή της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, η σύλληψη του συνόλου των ενταγμένων μελών, (β) ο εντοπισμός και κατάσχεση της ποσότητας κάνναβης που επρόκειτο να μεταφερθεί από τη Θεσπρωτία στην «καβάτζα» της Νέας Περάμου Αττικής, (γ) ο εντοπισμός των λοιπών χώρων απόκρυψης («καβάτζες») της ηρωίνης (στον Άγιο Ελευθέριο Αττικής) και της κοκαΐνης (στο Αιγάλεω Αττικής), (δ) η διενέργεια ερευνών στους χώρους που ελέγχονται από τους κατηγορουμένους και (ε) την κατάσχεση των πειστηρίων που σχετίζονται με την υπό έρευνα υπόθεση.

Η όλη δραστηριότητα αφορούσε δομημένη ομάδα και με διαρκή δράση, με τη μορφή δαιδαλώδους εγκληματικού δικτύου – συνεργαζόμενων υποομάδων, τα μέλη της οποίας, από μη επακριβώς προσδιορισμένο στην προανάκριση χρόνο και πάντως τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2018, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και προέβαιναν στη διακίνηση επαρκών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης) στην περιοχή της Αττικής και σε λοιπές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις από τους συλληφθέντες, είχαν ενταχθεί στο εγκληματικό δίκτυο, συγκροτώντας τον ηγετικό πυρήνα αυτού και δραστηριοποιούνταν, κατά περίπτωση, στη διακίνηση (αγορά, μεταφορά κ.λπ.) μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, κοκαΐνης και ηρωίνης, τις οποίες αποθήκευαν σε ελεγχόμενους χώρους απόκρυψης («καβάτζες») και στη συνέχεια τις πωλούσαν σε διακινητές, εντός και εκτός εγκληματικής οργάνωσης, που βρίσκονταν τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής (Φθιώτιδα, Φωκίδα και Μαγνησία) και νησιωτικής Ελλάδας (Σαντορίνη, Λέσβος, Σκιάθος και Κρήτη).

Η βασικότερη πηγή προμήθειας της κάνναβης, προέρχονταν από υποομάδα που τα μέλη της είχαν ενταχθεί στο εγκληματικό δίκτυο. Συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των δύο υποομάδων, ήταν τρείς αλλοδαποί οι οποίοι πέτυχαν, για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης, τη διακίνηση τουλάχιστον δεκαέξι (16) κιλών κάνναβης. Εκτός από την προαναφερόμενη σταθερή πηγή κάνναβης, η ηγετική ομάδα εκμεταλλευόμενη τις διασυνδέσεις της με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών, προμηθεύονταν ναρκωτικά και από άλλους προμηθευτές, ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση πέτυχαν την αγορά ποσότητας κάνναβης τουλάχιστον (133) κιλών. Η εν λόγω ποσότητα κατασχέθηκε, σε χρόνο προγενέστερο της αστυνομικής επιχείρησης, εν μέρει από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά (περίπου 28 κιλά) και εν μέρει από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών (περίπου 105 κιλά).

Η μεταφορά, αποθήκευση και περαιτέρω διακίνηση της κάνναβης, πραγματοποιούνταν από άλλη υποομάδα, αποτελούμενη από δύο ημεδαπούς, οι οποίοι παραλάμβαναν την κάνναβη από τον εκάστοτε προμηθευτή και τη μετέφεραν σε χώρο απόκρυψης («καβάτζα») που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας Αττικής. Εντός της «καβάτζας» λάμβανε χώρα ο διαχωρισμός και η συσκευασία της εκάστοτε ποσότητας κάνναβης, προκειμένου να διακινηθεί περαιτέρω.

Η διακίνηση της κάνναβης, πραγματοποιούνταν με υποψήφιους αγοραστές / διακινητές εντός και εκτός του Νομού Αττικής. Όσον αφορά την τιμή της κάνναβης, αυτή κυμαινόταν από 600 έως 900 € το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα, την ημερομηνία συγκομιδής και τις εν γένει περιστάσεις της διακίνησης.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διακίνηση της κάνναβης :

  • Πραγματοποιούνταν η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από την Αλβανία στην Ελλάδα, μέσω των χερσαίων ελληνοαλβανικών συνόρων που εκτείνονται κατά μήκος του Νομού Θεσπρωτίας, με τη χρήση μουλαριών.
  • Ακολουθούσε η προσωρινή αποθήκευση της κάνναβης σε προκαθορισμένη τοποθεσία της Θεσπρωτίας πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων και στη συνέχεια η μεταφορά της στην Αττική, με τη χρήση Ι.Χ. επιβατηγού αυτοκινήτου μετά συρόμενου τρέιλερ.
  • Στη συνέχεια αποθηκεύονταν στην «καβάτζα» και διακινούνταν μέσω διακινητών, εντός και εκτός της οργάνωσης.

Με ανάλογο τρόπο, γίνονταν η διακίνηση της κοκαΐνης και ηρωίνης, χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικές υποομάδες και χώρους αποθήκευσης για τη διακίνησή τους, τόσο στην νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Η τιμή της κοκαΐνης (χονδρική) κυμαινόταν από 35 έως 55 € ανά γραμμάριο, ανάλογα με τον προορισμό, την ποσότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των αγοραστών και των μελών του κεντρικού πυρήνα. Η ποσότητα της ηρωίνης χωρίζονταν σε ισόποσες δόσεις των 0,3 γραμμαρίων, οι οποίες πωλούνταν σε έτερα άτομα/«χρήστες» στην περιοχή πέριξ της Πλατείας Ομονοίας και δη στις οδούς Μενάδρου, Ζήνωνος, Αγίου Κωνσταντίνου, Βηλαρά και Νικηφόρου, αντί του χρηματικού ποσού των 4 € ανά «δόση».

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε είκοσι (20) συνολικά οικίες, «καβάτζες» και οχήματα κατασχεθήκαν μεταξύ άλλων :

  • ποσότητα κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους 142κ και 553,30 γραμμαρίων,
  • ποσότητα κοκαΐνης συνολικού μεικτού βάρους 3κ. και 312 γραμμαρίων,
  • ποσότητα ηρωίνης συνολικού μεικτού βάρους 84,7 γραμμαρίων,
  • 314 χάρτινα αποκόμματα προφανώς εμποτισμένα με τη ναρκωτική ουσία LSD,
  • 98 ναρκωτικά δισκία,
  • ο συνολικό χρηματικό ποσό των 16.756,6 ευρώ,
  • πιστόλι με γεμιστήρα και 9 φυσίγγια,
  • αυτοκίνητο,
  • 2 μηχανάκια και
  • τρέιλερ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην εξάρθρωση, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε συστηματικά ληστείες και κλοπές σε οικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις.

Όπως προέκυψε από την έρευνα η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2018 και εκτείνονταν σε διάφορες περιοχές και κυρίες σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Άρτα, Φωκίδα, Αρκαδία, Ηλεία.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης εισέρχονταν στις οικίες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες ή κύριες πόρτες εισόδου, ενώ στις περιπτώσεις των ληστειών, ακινητοποιούσαν τους ενοίκους με την απειλή όπλων.

Τόσο στις ληστείες, όσο και στις διαρρήξεις, ερευνούσαν τους χώρους των οικιών και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα των ενοίκων, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως οχήματα μετάβασης και διαφυγής, από και προς τα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση την υπόθεση ανθρωποκτονίας 52χρονου ημεδαπού επιχειρηματία, που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2018 σε περιοχή της Αττικής.

Σημειώνεται ότι μετά τη διάπραξη της προαναφερόμενης ανθρωποκτονίας, οι δράστες διέφυγαν από τη χώρα, τα λοιπά δε μέλη της οργάνωσης άλλαξαν τη μεθοδολογία δράσης τους, συνεχίζοντας τη δράση τους εκτός Αττικής.

Μάλιστα, επέλεγαν περιοχές όπου πραγματοποιούνταν κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τοπικά πανηγύρια, κατά τη διάρκεια των οποίων απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες των οικιών ή καταστημάτων.

Μετά τον εντοπισμό της οικίας-«στόχου» τα μέλη της οργάνωσης χωρίζονταν σε φυσικούς αυτουργούς και τσιλιαδόρους. Οι φυσικοί αυτουργοί έχοντας προμηθευτεί τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία, εισέρχονταν στις οικίες, ενώ ο τσιλιαδόρος αναλάμβανε την ευθύνη να ειδοποιεί τους συνεργούς του για την κίνηση αστυνομικών δυνάμεων, την τυχόν επιστροφή ενοίκων στις οικίες, καθώς και για την πορεία της κοινωνικής εκδήλωσης.

Μετά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων και την επιστροφή τους στην Αθήνα, τα μέλη της οργάνωσης και κυρίως 34χρονη συλληφθείσα, αναλάμβαναν τη διοχέτευση των κλοπιμαίων σε ενεχυροδανειστήρια, αυξάνοντας τα κέρδη τους.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στην κατοχή και τις οικίες των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  •  πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας,
  •  μεγάλος αριθμός κοσμημάτων (δαχτυλίδια, βραχιόλια, αλυσίδες κ.α.),
  •  ηλεκτρονικές συσκευές, όπως φωτογραφικές μηχανές, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.α.,
  •  συσκευή taser,
  •  δύο (2) πτυσσόμενα μαχαίρια,
  •  φορητός ασύρματος με βάση φόρτισης και
  •  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο εσωτερικό του οποίου εντοπίστηκε σακίδιο με διαρρηκτικά εργαλεία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.