Έξαρση της ιλαράς στην Πελοπόννησο: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα (vid)

Έξαρση της ιλαράς στην Πελοπόννησο: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα (vid)

Σεπτέμβριος 22, 2017 - 13:06
1 σχόλια

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου απαντά για το «αντιεμβολιαστικό κίνημα»

Περίπου 200 είναι τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας, ενώ η ασθένεια που έκανε πολλές δεκαετίες να επανεμφανιστεί, παρουσιάζει έξαρση και στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας, πού οφείλεται η έξαρση της ιλαράς; Υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα και ποιος είναι ο ρόλος του; Τι πρέπει να κάνουμε για να μην νοσήσουμε; Σε όλα τα παραπάνω, απάντησε στο Arcadia Portal ο γιατρός Δημόσιας Υγείας και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Διαμαντόπουλος την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.

«Έχουμε 51 κρούσματα συνολικά στην Κορινθία (35) και στην Αργολίδα (15). Τα κρούσματα αυτά, σε βαθμό 90% είναι παιδιά μικρής ηλικίας, έως 14 ετών, από ευάλωτες μονάδες, από τους Ρομά», εξηγεί ο γιατρός.

Λίγα διάσπαρτα περιστατικά οφείλονται στις αντιεμβολιαστικές θεωρίες.

Ο κ. Διαμαντόπουλος εντοπίζει στα κοινωνικά προβλήματα τη μη προσέλευση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού στις κρατικές μονάδες για να εμβολιαστούν: «Η ιλαρά είναι φοβερά μεταδοτική νόσος, έχει επιπλοκές σε μικρό βαθμό, από σοβαρές έως πολύ σοβαρές. Το θέμα πάλι είναι ότι σήμερα όλοι έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχουμε εμβολιαστική πολιτική, αλλά ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν προσέρχονται στις δομές. Άρα, έχουμε να κάνουμε με προβλήματα κοινωνικά».

 Υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα;

Ως προς το αν υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα, ο κ. Διαμαντόπουλος απάντησε: «Δεν μιλάμε για αντιεμβολιαστικό κίνημα, αλλά για αντιεμβολιαστικές απόψεις που δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά βασίζονται σε κάποιες μεμονωμένες κοινωνικοπολιτικές απόψεις».

Κάθε φάρμακο, έχει κάποιες επιπλοκές, ακόμα και το ντεπόν. Αλλά τα εμβόλια έχουν σώσει ζωές. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι εκτός από ευθύνη δική του, είναι και κοινωνική ευθύνη.

Ο κ. Διαμαντόπουλος εντοπίζει το πρόβλημα με την ιλαρά στις ομάδες Ρομά, τις οποίες πολύ δύσκολα οι Υπηρεσίες μπορούν να πείσουν να προσέλθουν για εμβολιασμό: «Στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι πάσχουμε σε μια ομάδα που είναι κοινωνικά ευάλωτη. Προσπαθούμε να πείσουμε τους Ρομά να εμβολιαστούν. Πολλές φορές είναι δύσκολο να βρεις το παιδί ή τον γονιό μια συγκεκριμένη ώρα ή υπάρχει πρόβλημα με το βιβλιάριο Υγείας του παιδιού. Δεν υπάρχει οργάνωση, τα βιβλιάρια χάνονται.

 Πρέπει να υπάρξει μια αναδιοργάνωση στην πληροφόρηση και στην αντιμετώπιση των Ρομά.

Ακόμη, ο γιατρός εξηγεί ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στους Ρομά και όχι στους μετανάστες, στους οποίους τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής κάλυψης είναι εντυπωσιακά, καθώς έφθασε στο 90%, και μάλιστα η χώρα μας δέχθηκε συγχαρητήρια από την ΕΕ.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν σήμερα που παρουσιάζεται έξαρση;

Ο κ. Διαμαντόπουλος μας εξήγησε ότι το εμβόλιο γράφεται και συνταγογραφείται. Για τους απόρους και ανασφάλιστους, διατίθεται δωρεάν.

Το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις: «Μάλιστα κατεβάσαμε λιγάκι το όριο ηλικίας για τα βρέφη. Επίσης, πρέπει οι δύο δόσεις να έχουν απόσταση τριών μηνών. Λόγω της έξαρσης, υπάρχει οδηγία να μην περιμένουμε και η δεύτερη δόση να γίνεται στον μήνα. Εξηγώ: επειδή υπάρχει έξαρση», υπογραμμίζει ο γιατρός.

Συνιστάται όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, να κάνουν και τη δεύτερη δόση. Όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1970, θεωρούμε ότι έχουν αντισώματα.

Ως προς την πρόληψη, ο γιατρός ανέφερε ότι η μοναδική πρόληψη είναι ο εμβολιασμός, ενώ τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, είναι τα παιδιά να μην τα βάζουμε μαζί το ένα με το άλλο, για να μην κολλάνε.

Τα περιστατικά πρέπει να απομονώνονται. Όταν έχουμε ασθενές παιδί, δεν χρειάζεται αντιβιοτικά, αλλά ξεκούραση, θαλπωρή και φροντίδα.
 

Video: 

ArcadiaPotal.gr Ενημέρωση για την έξαρση της ιλαράς


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.