Έξαρση Ιλαράς: 18 κρούσματα σε παιδιά στην Κόρινθο

Έξαρση Ιλαράς: 18 κρούσματα σε παιδιά στην Κόρινθο

Σεπτέμβριος 16, 2017 - 10:33
0 σχόλια

Ανάστατοι οι γονείς παρακολουθούν τις εξελίξεις για την έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα.

Μόνο στην Κόρινθο, 18 παιδιά νοσηλεύτηκαν με Ιλαρά, με το νοσοκομείο Κορίνθου να είναι σε επιφυλακή μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

«Έχουν νοσηλευτεί μέχρι στιγμής 18 παιδιά. Μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίστηκε εδώ… Ορισμένα που παρουσίαζαν κάποιες επιπλοκές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία των Αθηνών» είπε στο KorinthosTV ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Κορίνθου.

 

ΚΕΕΛΠΝΟ: Επιδημία Ιλαράς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

 

Τον παραπάνω τίτλο έχει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ και σύμφωνα με αυτή, κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι.

«Μέχρι τις 3/9/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες  γεωγραφικές περιοχές. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εμβολιασμός) αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου».

 

Τι είναι η ιλαρά και πώς μεταδίδεται

 

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη και διακρίνονται 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής.

Ο χρόνος επώασης είναι 7-21 ημέρες (συνήθως 10 – 12 ημέρες από την έκθεση ως το πρόδρομο στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση ως την εμφάνιση του εξανθήματος).

Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενός, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή αρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυνθέντων με ινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (με σταγονίδια) >2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

(ΠΗΓΗ: korinthostv.gr)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.