Ευλόγησε το "Καλάθι του Φτωχού Αδελφού" ο Μητροπολίτης ΜκΚ κκ Αλέξανδρος(photos&video)

Ευλόγησε το "Καλάθι του Φτωχού Αδελφού" ο Μητροπολίτης ΜκΚ κκ Αλέξανδρος(photos&video)

Φεβρουάριος 27, 2012 - 19:27

Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, τελέσθηκε ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένου από Ιερείς  της Τριπόλεως και των Περιχώρων.

Ο πιστός λαός της Τριπόλεως κατέκλυσε με κατάνυξη τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό  συμμετέχοντας  στην ξεχωριστή Ιερά Ακολουθία αυτή,  εις την οποία οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, απέδωσαν άριστα τα κατανυκτικά τροπάρια. Στο τέλος της Ακολουθίας του Εσπερινού, το πλήρωμα του Εκκλησιάσματος αντήλλαξε ασπασμούς και ευχές συγχωρήσεως.
         Ο Σεβ. Μητροπολίτης συν τοις άλλοις στην ομιλία του,  τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η Ακολουθία του Εσπερινού της Συγγνώμης για την είσοδό μας στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ενώ ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Θεόκλητος Αθανασόπουλος, συνέχισε τα κατά Κυριακήν Εσπερινά Κηρύγματα, αναπτύσσοντας ευστόχως  το  θέμα : «Η Ερμηνεία της προς Φιλιππισίους Επιστολής».
Μετά το πέρας του Κατανυκτικού  Εσπερινού, ο  Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. Αλέξανδρος μαζί με τους Κληρικούς της Μητροπόλεως,  τέλεσε την Ακολουθία  του  Αγιασμού  επ’ ευκαιρία της ενάρξεως  του  Φιλανθρωπικού  Προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ», κίνησις η  οποία θα στεγάζεται σε χώρο  κάτωθεν του  Μητροπολιτικού  Ιερού  Ναού  Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, επί της οδού  Κύπρου 6 και έχει σκοπό την στήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας με τρόφιμα, ρουχισμό και κάθε άλλου είδους προσφορά που θα προσφέρουν τόσον η  Τοπική μας Εκκλησία όσον και οι συμπολίτες μας.  
Ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού  π. Ιωάννης Σουρλίγγας, προλόγισε, καλωσόρισε και  ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους λέγοντας χαρακτηριστικά:

… Το Ιερό Ευαγγέλιο της περασμένης Κυριακής, της Κυριακής της Αποκριάς, χαρακτηριστικά αναφέρει: «ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με,  γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με…».
Έχοντας  πάντοτε κατά νουν αυτά τα λόγια του Ευαγγελίου μας, η Ιερά μας Μητρόπολη, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και οι Ιερείς της Ιεράς μας Μητροπόλεως, πέραν των Λειτουργικών και Πνευματικών αυτών υποχρεώσεων προς τον λαό του Θεού, δεν υστέρησαν,  ούτε στιγμή,  όλα αυτά τα χρόνια και στο Φιλανθρωπικό και Ιεραποστολικό τους έργο.
Το άγρυπνο βλέμμα του Σεβ. Μητροπολίτου μας, η άρτια οργανωμένη Ενοριακή Φιλόπτωχος Αδελφότητα Τριπόλεως, το καθημερινό ενδιαφέρον, τόσο των Εφημερίων της Τριπόλεως,  όσον και των Εφημερίων των  Ενοριών των Χωριών  της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, πάντοτε σε συνάρτηση με την  αστείρευτη αρωγή  και προσφορά των χριστιανών μας, είναι αυτά που επί πολλές δεκαετίες, απαλύνουν τον πόνο των  αναξιοπαθούντων αδελφών μας, προσφέροντας  συνεχώς και με κάθε τρόπο,  πνευματική, ιεραποστολική, υλική και χρηματική  βοήθεια και αμέριστη  στήριξή.
Τα χρόνια κυλούν γρήγορα. Ο Ευλογημένος μας τόπος κατά καιρούς πέρασε  από διάφορες κοινωνικοπολιτικές  αναταράξεις. Οι χριστιανοί μας, αποδέκτες αυτών των καταστάσεων,  έζησαν τα παλαιά χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι γονείς μας  και οι πρόγονοί μας περπάτησαν γυμνοί, νηστικοί και ανυπόδητοι. Οι επόμενες  γενιές έζησαν λίγο καλύτερα, ώσπου φθάσαμε στην εποχή μας, μια εποχή σαφώς  υπέρ-καταναλωτισμού και ασυδοσίας,  με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο σημείο να απομακρυνθούμε  από τον  Πανάγαθο Θεό.       
Ποιός άραγε πίστευε, ότι μετά από 70 και πλέον  έτη από την  φοβερή κατοχή,  η Ελλάδα μας θα ζούσε παρόμοιες καταστάσεις.  Άρα λοιπόν διαπιστώνουμε,  ότι η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο κρίση οικονομική, αλλά πρωτίστως κρίση αξιών και θεσμών.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Θεού και οι Άξιοι εκπρόσωποί της, ήταν και είναι  αυτοί που πάντοτε και με κάθε τρόπο, διακονίας και φιλανθρωπίας,  βρίσκονται  δίπλα στους χριστιανούς. Στις δυσκολίες της ζωής, αρωγοί και συμπαραστάτες, στις χαρές των ανθρώπων, κανόνας και σηματοδότης της ευθείας  οδού  που πρέπει να βαδίζουμε και της   συνεχούς προστασίας  των πιστών.
Σήμερα Σεβασμιώτατε, σε αυτό τον φιλόξενο και ζεστό παραχωρηθέντα  χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού,  Εγκαινιάζουμε το δικός Σας έργο, υλοποιούμε την δικιά Σας πρωτοβουλία, συνεχίζουμε πιο οργανωμένα και πιο συστηματικά ανταποκρινόμενοι το Φιλανθρωπικό έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας, βρισκόμαστε εδώ για να ευλογήσετε πρωτίστως εσείς   το νέο Φιλανθρωπικό Πρόγραμμα της Ιεράς μας Μητροπόλεως με την ονομασία « ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ».
Ευστόχως Σεβασμιώτατε επιλέξατε αυτήν την ονομασία για το Φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Δεν παρασυρθήκατε από την γενικευμένη ονομασία των λεγομένων Κοινωνικών Παντοπωλείων, και καλώς πράξατε. Γνωρίζοντας καλά,  ότι σε αυτό το  χώρο, οι αναξιοπαθούντες είναι δυνατόν να αναζητήσουν  τα απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των οικογενειών τους. Δεν θα έχουμε τα πάντα,  αλλά θα έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για τους έχοντας ανάγκη. Σεβασμιώτατε,  αγαπητοί μου αδελφοί και ενορίτες, δεν έχουμε σκοπό  να πουλήσουμε κάτι σε κάποιους, πολύ περισσότερο τα προσφερθέντα   αγαθά, που είναι εκ του υστερήματος των φιλανθρώπων χριστιανών μας. Οπότε η ονομασία του εν λόγω Προγράμματος είναι εύστοχη και σίγουρα θεοφώτιστη.
Κλείνοντας, έχουμε υποχρέωση να ευχαριστήσουμε όλους, όσους, από τα Χριστούγεννα που ξεκίνησε δειλά- δειλά   το  Φιλανθρωπικό Πρόγραμμα σε όλες της Ενορίες της Τριπόλεως και της  Ιεράς μας Μητροπόλεως, με την ονομασία « ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ», το στήριξαν και προσέφεραν σε αυτό από το υστέρημά  τους.  Η ανταπόκριση των επαγγελματιών και επιχειρηματιών  της Μητροπόλεώς μας, των καταστηματαρχών και των Σούπερ Μάρκετ της πόλεώς μας, αλλά εξαιρέτως η αδιάκοπη προσφορά των απλών ανθρώπων, κατοίκων της Τριπόλεως αλλά και των Χωριών μας,  που η καθημερινότητά τους έχει δυσκολέψει κατά πολύ και τα εισοδήματά  τους είναι ελάχιστα,  είναι αυτή που μας προστάζει να συνεχίσουμε και να προσφέρουμε με κάθε τρόπο και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι   μπορούμε και όσο μπορούμε.
Άφησα Σεβασμιώτατε στο τέλος να ευχαριστήσω και αυτούς που επί πολλές ημέρες εργάστηκαν ακούραστα και βοήθησαν στην διαμόρφωση και ολοκλήρωση αυτού του χώρου, αυτής της εστίας προσφοράς τροφίμων, καθώς και όλους τους παρευρισκομένους στην έναρξη αυτού του ξεχωριστού Φιλανθρωπικού Προγράμματος.
Παρακαλώ την αγάπη όλων, να στηρίξουν και να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο αυτό, έως ότου η χώρα μας  βγει από τη  δύσκολη αυτή θέση που βρίσκεται, μέχρι να ξανά-αναστηθεί και να ξανα -Λαμπροφορεθεί.
Σεβασμιώτατε, Αγιάστε το έργο της διακονίας και της Φιλανθρωπίας του λαού του Θεού.
Αιτούμεθα την ευχή και την ευλογία  Σας…..

Κλείνοντας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας απευθυνόμενος προς τους χριστιανούς, αναφέρθηκε σε παρόμοιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι χριστιανοί μας ανά τους αιώνες, επισημαίνοντας το έλεος του Θεού και την βοήθεια που παρείχε σε αυτούς η Εκκλησία. Υπογράμμισε ότι μόνο η Εκκλησία είναι αυτή που τότε και τώρα βρίσκετε κοντά στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, όχι από τα περισσεύματά της, αλλά από τα ελάχιστα  περιουσιακά στοιχεία που της άφησε  κατά καιρούς η πολιτεία.  
Ευχαρίστησε των φιλάνθρωπο και ελεήμων λαό της Τριπόλεως, ευχήθηκε αυτό το πρόγραμμα να βρει μιμητές και συνεχιστές και ανέφερε ότι περιμένουμε από όλους σε αυτήν την αρχή του νέου Φιλανθρωπικού μας έργου να μας στηρίξετε  με όλες τις δυνάμεις σας, να  μας συνδράμετε με το περίσσευμα της αγάπης   σας, έτσι ώστε να είμαστε από κοινού η αιτία της  στηρίξεως και προστασία των αναξιοπαθούντων αδελφών μας που πληθαίνουν υπερβολικά γύρω μας.

                                                                 + Ιερεύς  Ιωάννης   Σουρλίγγας

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/r_3f75dXLRo

youtube://v/HHI9CJ6pi4E