Έτοιμος ο αγωγός της Μεγαλόπολης

Έτοιμος ο αγωγός της Μεγαλόπολης

Νοέμβριος 19, 2014 - 10:10
0 σχόλια

Start up σε 1 μήνα για τη μονάδα της ΔΕΗ

Η ολοκλήρωση του αγωγού του ΔΕΣΦΑ που επεκτείνει το δίκτυο του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο έως τη Μεγαλόπολη, αίρει και την τελευταία εκκρεμότητα για την έναρξη της λειτουργίας της νέας μονάδας της ΔΕΗ ισχύος 800MW.

Η μηχανική ολοκλήρωση του έργου, ολοκληρώθηκε μέσα στο μήνα ενώ το έργο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει εμπορικά στις 12 Δεκεμβρίου, τροφοδοτώντας τις ευρύτερες βιοτεχνικές και αστικές περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός υψηλής πίεσης (Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη και Μεγαλόπολη). Επιπλέον το έργο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτή η μελλοντική επέκτασή του στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και ειδικότερα στην Πάτρα, την Καλαμάτα, τη Σπάρτη και τον Πύργο. Στόχος του ΔΕΣΦΑ είναι να ολοκληρωθεί γεωγραφικά το χερσαίο σύστημα υψηλής πίεσης στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδας.

Το συνολικό μήκος του αγωγού που καταλήγει στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είναι 167 χλμ και ξεκινά από τους Αγίους Θεοδώρους. Αποτελείται από δύο τμήματα:
·         Τμήμα Αγίων Θεοδώρων – Εξαμιλίων διαμέτρου 30 in και μήκους 12,22 km
·         Τμήμα Εξαμιλίων – Μεγαλόπολης διαμέτρου 24 in και μήκους 155,62 km.

Σημειώνεται ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε στο 35% επί του επιλέξιμου κόστους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ το υπόλοιπο κόστος καλύφθηκε από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ και δανεισμό. Μάλιστα υπεγράφη σχετική δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για ποσό 55 εκατ. €.

Μεγαλόπολη

Η ολοκλήρωση του αγωγού επιτρέπει την έναρξη λειτουργίας της μεγάλης μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Μάλιστα προ ημερών το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενόψει και της ολοκλήρωσης του έργου που θα τροφοδοτήσει με καύσιμο τη μονάδα, ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ. Η νέα μονάδα αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα σε διάστημα ενός μήνα, εντός του 2014, ενισχύοντας την ευστάθεια στο νότιο σύστημα της χώρας. 

Από το energypress.gr

Φωτογραφία του http://kafeneio-megalopolis.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.