Έτοιμος να κοπεί ο γόρδιος δεσμός των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο;

Έτοιμος να κοπεί ο γόρδιος δεσμός των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο;

Ιούνιος 14, 2017 - 11:52
2 σχόλια

Γόρδιος δεσμός έχει γίνει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων για την Πελοπόννησο. Οι διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα είναι τόσο περίπλοκες που ο κόμπος των απορριμμάτων κρατά ομήρους τους πολίτης της Πελοποννήσου όπου τα τελευταία χρόνια ζουν με τον κίνδυνο της μόλυνσης από τις παράνομες και ανεξέλικτες χωματερές, ζουν με τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και των υδάτων, αλλά και με τον φόβο ότι θα κληθούν να πληρώσουν τα υπέρογκα πρόστιμα.

Η αρμοδιότητα για την διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στον Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων ο οποίος έχει αποδειχτεί ανίκανος να διαχειριστεί την πολύπλοκη αυτή κατάσταση. Μετά από αρκετές ατελέσφορες συνεδριάσεις το όργανο δεν έχει καταφέρει να λάβει μία δυναμική απόφαση , σε αυτό όμως οφείλεται η «κενή» στάση που κρατά η κυβέρνηση για την στήριξη των δημάρχων στην εκάστοτε διαχείριση που επιθυμούν κάνουν οι ίδιοι στους δήμους τους. Από την άλλη υπάρχουν οι κόντρες και οι ίντριγκες, με τα μέλη του συμβουλίου που έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και να πράττουν προς διαφορετικές κατεύθυνσης.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου προσηλωμένη, έχει παγιώσει την θέση της ότι επιθυμεί να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με την Σύμπραξη  Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, έχοντας έτοιμο έργο το οποίο εδώ και χρόνια περιμένει μία υπογραφή από την κυβέρνηση.

Σε αυτή την αρένα δεν λείπουν και οι βουλευτές Αρκαδίας οι οποί εκδηλώνουν ο καθένας από την σκοπιά του, την δική του άποψη την οποία και υποστηρίζει όχι πάντα με τα ορθά επιχειρήματα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού κρατά μία απόμακρη θέση καθώς τους τελευταίους μήνες δεν έχει τοποθετεί επί του θέματος, δεδομένου όμως ότι ανήκει στην κυβέρνηση θα υποστηρίξει την όποια απόφαση των Υπουργών της.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Βλάσης, σε κάθε περίπτωση είναι απέναντι από το έργο της περιφέρειας εξαπολύοντας πυρά κατά όποιων υποστηρίζουν την ολοκληρωμένη διαχείριση και το ΣΔΙΤ της περιφέρειας. Σε πρόσφατο δελτίο Τύπου  ο βουλευτής της ΝΔ καταγγέλλει την απουσία της κυβέρνησης αναφέροντας ότι με την σιγή ιχθύος από την Κυβέρνηση για το θέμα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, θα αναγκαστούν οι Δημότες να πληρώσουν τα πανάκριβα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ-Τατούλη, που ισοδυναμούν με έναν 2ο ΕΝΦΙΑ;”

Στην ανακοίνωση του αφήνει σαφείς αιχμές για το πρόσωπο του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη αναφέροντας χαρακτηριστικά «ως "εκπρόσωπος" της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει προς το παρόν απαντήσει μόνο ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης, παρότι η ερώτηση δεν είχε αυτόν αποδέκτη...Ο νοών νοείτο...»

Ο βουλευτής  της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος,  επίσης με πρόσφατη του δήλωση ανακάτεψε ξανά την τράπουλα εγείροντας αντιδράσεις, από συλλογικότητες, δημάρχους και βουλευτές. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος δημοσίευσε την απάντηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με το  κόστος της διαχείρισης ανά τόνο των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου το οποίο είναι 69,13 ευρώ ανά τόνο συν ΦΠΑ.

Παρά την απάντηση του Υπουργού για το κόστος ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Βλάση αναφέρει « θα πληρώνουμε όλοι έναν 2ο ΕΝΦΙΑ με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-Τατούλη»

Η περιφέρεια από την πλευρά της δεν έχει απαντήσει στα δελτία Τύπου των βουλευτών, ούτε έχει βγει αν ανακοινώσει ότι υπογράφηκε ο ΠΕΣΔΑ , όπως ο δήμος Καλαμάτας αναφέρει.

Πιθανότατα ο περιφερειάρχης αναμένει αν δώσει την απάντηση του στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, απάντηση η οποία θα ρίξει φως σε όποιες σκιές έχουν δημιουργηθεί, γύρω από το ζήτημα των απορριμμάτων και της ΣΔΙΤ.

Κλείνοντας να επιστρέψουμε στον γόρδιο δεσμό και στο Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος έλυσε τον γόρδιο δεσμό είτε κόβοντας τον, είτε αφαιρώντας  το μεγάλο ξύλινο καρφί που τον συγκρατούσε.  Για να δούμε τι θα γίνει με τον «γόρδιο δεσμό» της Πελοποννήσου, ποιος θα τον λύσει και πως. Από ότι φαίνεται το αποτέλεσμα θα έχει και τις ανάλογες πολιτικές επιπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους.


2 Σχόλια

Ποιος υπογράφει το άρθρο; Έχει πολύ χρυσό το σκουπίδι κυρίες και κύριοι,έτσι βλέπω εγώ! Επιθυμώ πάντως να μην δω πάλι τις πόλεις μας γεμάτες σκουπίδια.......αυτοί που θέλουν με τον ένα ή άλλο τρόπο να δουν τις πόλεις γεμάτες σκουπίδια, ας τα πάρουν ..... σπίτια τους!

Σημασία έχει, όπως δηλώσαμε οι Σύλλογοι και Δήμαρχοι στην τελευταία Συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, ότι ο ΠΕΣΔΑ που ενέκρινε η Περιφέρεια δεν είναι αυτός που ψήφισε ο ΦοΔΣΑ (Αποφ. 3 και 44/16). Συνεπώς, αν επιμένει ο κ. Φάμελλος να τον κυρώσει, θα υπάρξουν και οι ανάλογες αντιδράσεις. Πόσο χαζούς μπορεί να μας θεωρούν. Έλεος!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.