Ετοιμάζεται νέο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές εκλογές του 2014

Ετοιμάζεται νέο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές εκλογές του 2014

Σεπτέμβριος 04, 2013 - 09:43
1 σχόλια

Δεν έχει ξεκαθαριστεί όμως αν θα ισχύσει και αν θα υπάρχει και αποδοχή από τα άλλα κόμματα πλην της ΝΔ

Tην κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, προβλέπει νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τις δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινής. Το ένα ψηφοδέλτιο θα έχει όλους τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική. Το εκλογικό αυτό σύστημα δίνει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους από διαφορετικούς συνδυασμούς. Άρα υπάρχει πιθανότητα η παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου να μην έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να απαιτείται η σύναψη συμμαχιών για τη λήψη αποφάσεων.
Προκειμένου όμως να αποφευχθεί η πλήρης ακυβερνησία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μεταβιβαστούν αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια στους δημάρχους. Ουσιαστικά τα δημοτικά συμβούλια θα αποφασίζουν μόνο για τα μεγάλα θέματα (ΓΠΣ, προϋπολογισμός, Τεχνικό Πρόγραμμα), ενώ για τα υπόλοιπα θα αποφασίζει ο δήμαρχος. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δίνεται η δυνατότητα στο δήμαρχο να ορίσει αντιδημάρχους που δεν έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι. Σε αυτή την περίπτωση ο δήμαρχος θα συγκροτεί την «κυβερνητική ομάδα» της επιλογής του και το δημοτικό συμβούλιο θα λειτουργεί ως καθαρά «νομοθετικό σώμα» και ελεγκτικό όργανο, το οποίο θα μπορεί να ανατρέψει τη δημοτική αρχή καταψηφίζοντας για παράδειγμα τον προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο μπροστά στον κίνδυνο οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να μετατραπούν σε  δημοψήφισμα για την οικονομική πολιτική και σε πεδίο ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης. Με πρόσχημα τον «απογαλακτισμό» της αυτοδιοίκησης από τα κόμματα επιχειρεί να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν ανεξάρτητους υποψηφίους χωρίς να καταδικάζουν την κυβερνητική πολιτική. Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ο "απογαλακτισμός" της αυτοδιοίκησης από τα κόμματα θα εξαρτηθεί κυρίως από τα άρθρα του εκλογικού νόμου που θα καθορίσουν το πλαίσιο συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Για παράδειγμα: Αν ο υποψήφιος δήμαρχος πρέπει να συγκροτήσει πλήρες ψηφοδέλτιο με μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει «απογαλακτισμός»  αφού μόνο τα «παραδοσιακά» κόμματα έχουν τον μηχανισμό για τη συγκρότηση τόσο μεγάλου ψηφοδελτίου.

Το όλο θέμα πάντως παραμένει ανοιχτό αφού ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους αντιρρήσεις από πλευράς των άλλων κομμάτων και δεν είναι βέβαιο αν θα ισχύσει το νέο σύστημα στις εκλογές του Μαΐου του 2014 ή θα γίνουν αυτές με βάση το μέχρι τώρα εκλογικό σύστημα.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ας αφείσουν τα εκλομαγειρέματα. Το σωστό και δημοκρατικό εκλογικό σύστημα είναι αυτό της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ