Εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό με πολιτικές και στρατιωτικές αρμοδιότητες - Επανασχεδιασμός και αναδίπλωση της κυβέρνησης;

Εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό με πολιτικές και στρατιωτικές αρμοδιότητες - Επανασχεδιασμός και αναδίπλωση της κυβέρνησης;

Δεκέμβριος 16, 2019 - 12:06
0 σχόλια

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα και αν δεν γίνει ένας συνολικός συντονισμός. Και τούτο διότι πλέον έγινε αντιληπτός ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να πιέζει τη χώρα μας με αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέθεσε τροπολογία την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», που συζητείτο την Παρασκευή στη Βουλή. Η τροπολογία, υπό το βάρος της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την αύξηση των ροών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, προβλέπει τη συγκρότηση ενός οργάνου με πολιτικές αλλά και στρατιωτικές αρμοδιότητες, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από τα υπουργεία και τους άλλους φορείς που εμπλέκονται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, θα διοικείται από ένα άτομο, τον εθνικό συντονιστή, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πηγές, ο ρόλος του εθνικού συντονιστή θα δοθεί στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδέεται απόλυτα με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε, συνιστάται Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), ο οποίος υπάγεται απευθείας στον εθνικό συντονιστή, έχει αποστολή την άσκηση συντονισμένου ελέγχου και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ελληνικής επικράτειας, του οποίου οι λεπτομέρειες λειτουργίας θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Σε αυτόν θα υπηρετεί ένστολο αλλά και πολιτικό προσωπικό από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τροπολογία αντέδρασε σφόδρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο κ. Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν άλλη εντολή να δίνει το Λιμενικό και άλλη ο εθνικός συντονιστής για την ίδια περίπτωση, για παράδειγμα.
Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, έχει σημασία να ειπωθεί ότι, εφόσον ο ρόλος του Στρατού και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενισχύεται σε σχέση με το μεταναστευτικό, ίσως αναδιπλωθεί το υπουργείο σε σχέση και με την παραχώρηση των στρατοπέδων Τρίπολης και Ναυπλίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θέμα για το οποίο είχε μιλήσει εκτενώς ο Γιώργος Πραχαλιάς στο Arcadia Portal. Εξάλλου, σε τέτοιους καιρούς, που η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η κυβέρνηση σκέφτεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να προμηθευτεί γαλλικές φρεγάτες και F-35, ενεργά στρατόπεδα όπως της Τρίπολης και του Ναυπλίου ανήκουν στο «οπλοστάσιο» της χώρας και δεν είναι δυνατόν να «απενεργοποιηθούν»...

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.