Το έθιμο του Αϊ Γιώρη στη Νεστάνη (pics,vid)

Το έθιμο του Αϊ Γιώρη στη Νεστάνη (pics,vid)

Απρίλιος 23, 2018 - 13:16
1 σχόλια

Με τη συμμετοχή πολύ κόσμου, μικρών και μεγάλων, αναβίωσε και εφέτος,  Δευτέρα 23 Απριλίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου το λαϊκό δρώμενο - έθιμο του Αϊ-Γιώργη στην τοπική κοινότητα Νεστάνης του Δήμου Τρίπολης. 

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίον γιορτάζουν οι Νεστανιώτες τον Άγιο Γεώργιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το ξεχωριστό αυτό έθιμο που έχει επιβιώσει από τα βάθη των αιώνων έως τις ημέρες μας, κάθε χρόνο τηρείται με την ίδια ζέση και το παρακολουθεί πλήθος επισκεπτών.

Να αναφέρουμε ότι το 2018 έχει ανακηρυχθεί με Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ 2018).

Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι παραδοσιακά και κρατώντας γκλίτσες στολισμένες με αγριοσέληνα, κατεβαίνουν από τον λόφο του Γουλά, προσκυνούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου, χορεύουν στο αλώνι που βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι και στη συνέχεια πεζή και τραγουδώντας φτάνουν στο χωριό όπου ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι...

 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Το έθιμο του Αϊ Γιώρη στη Νεστάνη 2018


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μία παρατήρηση. Οι γυναίκες είναι κομψά και όμορφα ντυμένες. Όχι όμως και οι άνδρες, όπου το πουκάμισο είναι κοντό και ξεκούμπωτο, με αποτέλεσμα να δείχνουν ατημέλητοι και να φαίνονται από μέσα, γυαλιά ηλίου, κινητά τηλέφωνα, ζωστήρες και άλλα. Δεν αρμόζει το ταγάρι με το γυαλί και το κινητό, δεν το καταλαβαίνετε αυτό;;; Δεν είναι διόλου καλή εικόνα, ειδικά για το πανελλήνιο, γιατί προβλήθηκε από πολλά ΜΜΕ. Λίγο προσοχή την επόμενη φορά, δεν θα έβλαπτε και θα διόρθωνε κατά πολύ τη γενική εικόνα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.