Το έθιμο του Αϊ-Γιώργη στη Νεστάνη (pics,vid)

Το έθιμο του Αϊ-Γιώργη στη Νεστάνη (pics,vid)

Απρίλιος 29, 2019 - 19:57
0 σχόλια

Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου, μικρών και μεγάλων, αναβίωσε και φέτος, Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου το λαϊκό δρώμενο - έθιμο του Αϊ-Γιώργη στην τοπική κοινότητα Νεστάνης του Δήμου Τρίπολης. 

Το έθιμο προσελκύει εκτός από τους ντόπιους και πλήθος ξένων επισκεπτών. Οι συμμετέχοντες κατεβαίνουν από τον λόφο του Γουλά, προσκυνούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου, χορεύουν στο αλώνι που βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι και στη συνέχεια πεζή και τραγουδώντας φτάνουν στο χωριό όπου ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι...

Παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, αυτοσχέδια τραγούδια που περνούν από γενιά σε γενιά, γκλίτσες στολισμένες με αγριοσέληνα που φυτρώνουν μόνο στον λόφο του Γουλά πάνω από το χωριό της Νεστάνης, και το άλογο στο οποίο ήταν αναβάτης πάντα ο Άγιος Γεώργιος αποτελούν στα συνθετικά στοιχεία του εθίμου που έχει ρίζες βαθιά στο παρελθόν. Το αγριοσέληνο συνδέεται μάλιστα με αθλητικούς αγώνες και με το στεφάνωμα των αθλητών.

Οι συμμετέχοντες κατεβαίνουν από τον λόφο ο οποίος είναι στα 400 μ. του υψώματος του Γουλά πάνω από τη Νεστάνη, χορεύοντας σαν μέλη Χορού αρχαίας τραγωδίας.  Έπειτα, προσκυνούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου και τραγουδώντας κατεβαίνουν με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και με τις στολισμένες με αγριοσέληνα γκλίτσες στο αλώνι κάτω από την εκκλησία όπου και καταλήγουν στην πλατεία του χωριού.

Οι τοπικές φορεσιές και τα αυτοσχέδια τραγούδια περνούν από γενιά σε γενιά, αφού πολλοί νέοι συμμετείχαν με χαρά στο εν λόγω έθιμο.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.