Espresso με τον Βαγγέλη Πάσχο

Espresso με τον Βαγγέλη Πάσχο

Οκτώβριος 30, 2014 - 20:16
0 σχόλια

Η στήλη του ArcadiaPortal.gr "Εspresso" φιλοξενεί τον 23χρονο διαιτητή

Πέμπτη σήμερα και η στήλη του  ArcadiaPortal ‘’Εspresso’’ φιλοξενεί τον 23χρονο  διαιτητή Βαγγέλη Πάσχο ο οποίος κατάγεται από τα Τίρανα και από πολύ μικρή ηλικία αυτή των 8 μηνών περίπου ζούσε στην  Τρίπολη. Στη Τρίπολη τελείωσε το Λύκειο και παράλληλα δούλευε σε διάφορα καφέ μέχρι και που έφυγε για Γερμανία. Πάμε λοιπόν να ακούσουμε τον Βαγγέλη που τον τελευταίο καιρό διαμένει στη Γερμανία.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την διαιτησία;

Ασχολούμαι με τη διαιτησία από μικρός από 15 χρονών..8 χρόνια γεμάτα.

Σε ποιες κατηγορίες έχεις σφυρίξει;

Έχω παίξει 5 χρόνια βοηθός Δ εθνικής και τα τελευταία δύο ήμουν διαιτητής Δ εθνικής κατηγορίας όπου το δεύτερο όντας ταλέντο προς προώθηση για Γ κατηγορία. Και φυσικά όλα αυτά τα 8 χρόνια στα γήπεδα του Αρκαδικού ποδοσφαίρου.

Πως αντιμετωπίζεται ένας διαιτητής στην Ελλάδα και πως στο εξωτερικό;

Εδώ στο εξωτερικό υπάρχει ένας μεγαλύτερος σεβασμός από τους παίχτες και όχι μόνο προς τους διαιτητές. Αυτό το βλέπεις ακόμα και σε πολλές λάθος αποφάσεις κάποιου διαιτητή η αντιμετώπιση είναι πολύ καλή. 

Υπάρχουν σημαντικές μειώσεις στις αμοιβές των διαιτητών τα τελευταία χρόνια θεωρείς ότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε υποβάθμιση του θεσμού;

Υπάρχουν μειώσεις και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Το θεωρώ πολύ κακό διότι μια διαιτησία 3 ατόμων για ένα παιχνίδι και μιλάω για εθνικές κατηγορίες θα έπρεπε να είναι αξιοσέβαστη διότι δεν πάμε μόνο για 90 λεπτά και μετά σπίτια μας, ένας διαιτητής που παίζει σε κατηγορία σπαταλά χρόνο και χάνει όχι μόνο το σαββατοκύριακο του. Έτσι θέλει να ανταμειφθεί για αυτό γιατί όταν βλέπεις ότι ο κόπος σου δεν ανταμείβεται χάνεις το κέφι σου.  Οι ομάδες αυτές σπαταλούν πολλά περισσότερα και για μένα αυτό ναι, οδηγεί στην υποβάθμιση του θεσμού.

Ποιοι οι λόγοι οι οποίοι σε οδήγησαν να φύγεις από την Ελλάδα και να πας στην Γερμανία;

Έφυγα από την Ελλάδα για να μπορέσω να φτάσω να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα τα οποία έβλεπα πως δεν θα μπορούσαν πότε να πραγματοποιηθούν. Θέλω να κάνω μια υγιή και ευτυχισμένη οικογένεια που με αυτά που πρόσφερε η Ελλάδα δεν γινόταν να το πετύχω. Όπως επίσης το εξωτερικό ξέρει να εκμεταλλεύεται το ταλέντο και να το προωθεί, όπου στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται και δεν μιλάω αποκλειστικά για τη διαιτησία.

Ποιες οι διαφορές που έχεις εντοπίσει στα εγχώρια παιχνίδια με αυτά της Γερμανίας;

Ακόμα είμαι στην αρχή εδώ και δεν έχω φτάσει ακόμα να συγκρίνω σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που βλέπω είναι πως υπάρχει οργάνωση σε χαμηλές κατηγορίες και επίσης κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη κάθε χρόνο να παράγει παίχτες σε όποια κατηγορία βρίσκεται. Βλέπω σεβασμό και ευγενή άμιλλα σε παιχνίδια μου και όχι μόνο, καθώς έχω τη τύχη να παρακολουθώ πολλά παιχνίδια σε όλες τις κατηγορίες. Επίσης αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι το μικρό της ηλικίας, σε όλους τους κλάδους που περιτριγυρίζονται στο ποδόσφαιρο.

Ποια είναι η χειρότερη στιγμή για έναν διαιτητή την ώρα που εξελίσσεται το παιχνίδι;

Σε αυτά τα λίγα χρόνια που παίζω έχω μέχρι στιγμής η τύχη, κι ελπίζω να συνεχιστεί, δεν έχω νιώσει άσχημα σε κάποιο παιχνίδι μου. Θεωρώ όμως πως η χειρότερη στιγμή για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό, για μένα θα ήταν αν οι παίχτες που παίζουν, για κάποια απόφαση μου, αποχωρούσαν από το γήπεδο, αυτή θα ήταν η χειρότερη στιγμή μου.

Ποια η αντιμετώπιση των φιλάθλων σε κάποιο σφύριγμα το οποίο «κρίνει» το παιχνίδι;

Δεν θέλω να μιλήσω για τους φιλάθλους διότι υπάρχουν οι υγιείς φίλαθλοι και οι αρρωστημένοι οπαδοί, που δυστυχώς όλοι σε ένα γήπεδο γίνονται ένα με την έννοια που δεν μπορείς να ξέρεις ποιος είναι τι. Οι αντιδράσεις σαφώς θα είναι αναλόγως τι τους συμφέρει και το τι νομίζουν ότι είδαν και για μένα παίζει σημαντικότερο ρόλο οι αντιδράσεις των πρωταγωνιστών πάρα των θεατών.

Υπάρχει μέλλον και καλές προοπτικές  για κάποιον διαιτητή στην Ελλάδα;

Σαφώς. Η Ελλάδα αναπτύσσεται και εξελίσσεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλοί νέοι καλοί διαιτητές. Πιστεύω πως η Ελλάδα έχει πολύ καλό δυναμικό υλικό στα χέρια της στο θέμα της διαιτησίας.

Οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα δέχονται εύκολα τις υποδείξεις των διαιτητών;

Πλέον ναι αν και όχι στο βαθμό που έχω δει ότι τα δέχονται στο εξωτερικό. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί όπως προείπα. Πιστεύω βέβαια πως σε αυτό παίζει ρόλο πως πλέον στα ελληνικά γήπεδα παίζουν πολλοί νεαροί, γυμνασμένοι παίχτες, που ενδιαφέρονται να παίξουν μπάλα και όχι κάτι άλλο όπως ήταν παλαιότερα.

Το να βγάλεις μία κόκκινη κάρτα μερικές φορές είναι σαν να βγάζεις κόκκινο πανί;

Ακριβώς όπως το είπες "κόκκινο πανί". Πολλά παιχνίδια έχουν ανατιναχτεί κυριολεκτικά στον αέρα από μια κόκκινη κάρτα είτε ήταν σωστή είτε όχι. Είναι μία δύσκολη απόφαση να βγάλεις μια κόκκινη κάρτα και δυστυχώς δεν έχουμε τη πολυτέλεια χρόνου για να σκεφτούμε. Ωστόσο πολλές φορές και το να μην δείξεις κόκκινη σε κάποιον παίχτη μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη συνέχεια του παιχνιδιού.

Έχεις δεχτεί κακοπροαίρετη κριτική και αν ναι,  πως την αντιμετωπίζεις;

Σαφώς και έχω δεχτεί. Προσπαθώ να καταλάβω την αιτία για την κακοπροαίρετη κριτική και να δω αν έρχεται από δικό μου φτιάξιμο ή όχι. Αν φταίω θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος αν όμως η κριτική αυτή γίνεται χωρίς αιτία μόνο και μόνο λόγω της ιδιότητας μου η κάτι άλλο άσχετο τότε δεν δίνω καμιά σημασία και πολλές φορές έχω γίνει και καυστικός.

Υπάρχουν διαφορές ακόμα και στα Τοπικά πρωταθλήματα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας;

Νομίζω σε αυτό λίγο πολύ έχω απαντήσει. Η Γερμανία καταρχάς έχει πάνω από 10 με  κατηγορίες τη στιγμή που η Ελλάδα έχει το πολύ 6 αυτή τη στιγμή. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά.

Πώς είναι για ένα νεαρό παιδί που ξεκινάει την διαιτησία και με το παραμικρό τα... ακούει από τον κόσμο;

Η αρχή είναι πάντα δύσκολη σε ότι και να κάνεις. Σαφώς δυσκολότερη σε αυτό που έχουμε επιλέξει να κάνουμε, εγώ το λέω πως όποιος ασχολείται με την διαιτησία είναι «μαζοχιστής»      Πολλά νεαρά παιδιά και όχι μόνο νεαρά δεν το έχουν αντέξει και τα έχουν παρατήσει αλλά πιστεύω πως αν ξεπεράσεις αυτό το συνεχόμενο «κράξιμο» στην αρχή, τότε δεν έχεις να αντιμετωπίσεις τίποτα άλλο παρά τον ίδιο σου τον εαυτό για να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος. 

Ποιοι είναι οι στόχοι στο καινούργιο σου ξεκίνημα;

Οι στόχοι μου είναι πολλοί και λίγοι, όπως θα το δει ο καθένας. Θέλω να κάνω ένα δυνατό ξεκίνημα για αρχή στη διαιτησία και να μπορέσω να αναδειχθώ και να μπορέσω να διαπρέψω στη διαιτησία και να φτάσω όσο υψηλότερο μπορώ και επίσης να μπορέσω να βρω μια καλή δουλειά ώστε να με βοηθήσει να πετύχω το πρωτεύον στόχο μου.

Έφη Καστραντά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.