Espresso με τον Τάκη Κοκκάλα

Espresso με τον Τάκη Κοκκάλα

Απρίλιος 16, 2015 - 11:33
1 σχόλια

Η αγαπημένη σας εβδομαδιαία στήλη «Espresso» αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί έναν Αρκά αθλητή του Τάε Κβο Ντο, ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Πανευρωπαϊκό. Ο λόγος, φυσικά, για τον Παναγιώτη Κοκκάλα, που μας μίλησε για το πώς ξεκίνησε τις διακρίσεις του αλλά και την πολύ δύσκολη περίοδο που πέρασε.

Αναλυτικά τα όσα μας είπε ο Παναγιώτης Κοκκάλας:

Πότε ξεκίνησες το Τάε Κβο Ντο;

«Ξεκίνησα το Τάε Κβο Ντο περίπου πριν από 20 χρόνια, σαν όλα τα παιδάκια που επηρεαζόντουσαν από τις ταινίες που έβλεπαν στην τηλεόραση. Κοντά στο σπίτι μου ήταν μια σχολή και αποφάσισα να πάω και μετά από μερικές προπονήσεις που πήγα κόλλησα με το συγκεκριμένο άθλημα.»

Σε ποια σχολή ανήκεις;

«Ανήκω στο ΑΟΠΟΤ Τρίπολης όπου έχω δάσκαλο τον Χρυσοβαλάντη Κολιόπουλο που είναι κάτοχος πέμπτου νταν και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ.»

Πες μας για την τελευταία σου επιτυχία και τις μέχρι τώρα διακρίσεις σου.

«Εγώ αναδείχθηκα για 2η συνεχόμενη φορά 1ος στην Ελλάδα και αυτομάτως μπήκα στην Εθνική Ελλάδος για δεύτερη σερί χρονιά. Θα πάρω μέρος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πέρυσι είχε γίνει στο Μινσκ της Λευκορωσίας και κατέκτησα την 5η θέση και εφέτος, τώρα τον Απρίλιο, θα πάμε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Άντρεα και όλοι ευελπιστούμε για ένα καλό αποτέλεσμα. Τα προηγούμενα χρόνια είχα 2ες και 3ες θέσεις στα Πανελλήνια πρωταθλήματα.»

Πόσο δύσκολο είναι για έναν αθλητή του Τάε Κβο Ντο να κάνει πρωταθλητισμό;

«Καταρχάς να πούμε ότι οι διακρίσεις δεν έρχονται από μόνες τους, όπως και σε όλα τα αθλήματα. Θα πρέπει να αφιερώνεις πολύ χρόνο στις προπονήσεις που κάνεις. Να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και να έχεις καθαρό μυαλό, γιατί αν δεν έχεις καθαρό μυαλό δεν γίνεται να κάνεις σωστή προπόνηση. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είσαι πολύ ισχυρός χαρακτήρας γιατί δεν είναι όλα εύκολα, ειδικά στα ατομικά αθλήματα. Στα ομαδικά αθλήματα αν δεν είναι η μέρα σου, έχεις και τους συμπαίκτες σου, ενώ σε ατομικό άθλημα μπορεί να κάνεις προπόνηση έναν χρόνο για ένα συγκεκριμένο τουρνουά και όταν πας να μην είναι η μέρα σου και να τα πας χάλια, παρότι δούλεψες σκληρά 11 μήνες. Είναι δύσκολα τα ατομικά αθλήματα. Θα πρέπει αν είσαι ισχυρός χαρακτήρας ούτως ώστε όταν έρθει η δύσκολη στιγμή να μπορέσεις να συνεχίσεις χωρίς να σε πάρει από κάτω.»

Ο Νομός Αρκαδίας πληροί τις προϋποθέσεις στο να κάνεις πρωταθλητισμό σε τέτοια αθλήματα;

«Στον Νομό μας υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που είναι επαγγελματίες σε αυτό που κάνουν και αγαπάνε το Τάε Κβο Ντο και με τις απαιτούμενες και σωστές γνώσεις που  έχουν ανεβάζουν επίπεδο το αρκαδικό Τάε Κβο Ντο.»

Σε τι φάση βρίσκεσαι αυτήν την περίοδο;

«Αυτήν την περίοδο έχει ξεκινήσει η προετοιμασία μου για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και οι ώρες που προπονούμαι είναι πάρα πολλές. Σε συνεργασία με τον δάσκαλό μου έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα τον τελευταίο ενάμιση μήνα και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάνουμε καλή δουλειά. Κάθε Σαββατοκύριακο οι αθλητές που είμαστε στην Εθνική μαζευόμαστε στην Αθήνα και προπονούμαστε όλοι μαζί. Αυτό θα γίνεται μέχρι τις 22 Απριλίου, όταν και θα συνεχίσουμε την προετοιμασία μας στη Θεσσαλονίκη για πέντε μέρες και μετά θα αναχωρήσουμε για την Ιταλία, όπου θα διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.»

Ήταν παιδικό σου όνειρο να γίνεις μέλος της Εθνικής;  

«Όταν είχαν ξεκινήσει να ασχολούμαι με το Τάε Κβο Ντο και προτού περάσω στην εφηβεία, είχα όνειρα και φιλοδοξίες. Έβλεπα μεγαλύτερους ανθρώπους που ήταν μέλη της Εθνικής σε διάφορα αθλήματα και έλεγα μακάρι και εγώ να μπορέσω κάποια στιγμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μου. Αυτό που ονειρευόμουν συνέχεια ήταν να είμαι μέλος της Εθνικής ομάδας και να παίζω μέσα στην Κωνσταντινούπολη με Τούρκο αντίπαλο.»

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα;

«Αυτό που θα συμβούλευα τα νέα παιδιά είναι να έχουν υπομονή, να δουλεύουν σωστά στις προπονήσεις τους και με σοβαρότητα. Επίσης, να αγαπάνε αυτό που κάνουν και να περνάνε όσο περισσότερο χρόνο μπορούν στις προπονήσεις. Το βασικότερο από όλα είναι να ακούνε τον δάσκαλό τους, γιατί μόνο άμα σέβεσαι τον προπονητή σου θα πας μπροστά.»

Τι έχεις να πεις σε όλους όσοι θεωρούν τις πολεμικές τέχνες βίαια αθλήματα;

«Εγώ προσωπικά διαφωνώ σε αυτό. Αν καθήσει κάποιος και δει τις στατιστικές με τους τραυματισμούς, θα δει ότι περισσότερους τραυματισμούς έχουν τα ομαδικά αθλήματα παρά τα ατομικά. Το Τάε Κβο Ντο δεν είναι τόσο βίαιο όσο φαίνεται.  Μόνο αν μπει κάποιος στην αίθουσα και παρακολουθήσει πώς γίνονται οι προπονήσεις θα καταλάβει ότι δεν είναι τόσο βίαιο όσο φαίνεται ή όσο ακούγεται. Όλα τα παιδιά φοράνε τα προστατεύτηκα τους και όλοι κάνουν σωστή προετοιμασία προτού πάρουν μέρος σε μια μάχη. Εγώ στα περίπου 15 χρόνια που παίρνω μέρος σε αγώνες μόνο μία φορά έχω δει σοβαρό τραυματισμό και αυτό ήταν από ένα νοκ-άουτ.»

Ποιοι είναι οι στόχοι σου μετά το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

«Μετά το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου, θα γίνουν οι προκριματικοί του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, με τον πρώτο να παίρνει απευθείας πρόκριση στο Παγκόσμιο που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλγαρία. Από εκεί και πέρα, αν πάρω τελικά την πρόκριση, θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Εάν δεν τα καταφέρω, θα κάτσω να ξεκουραστώ γιατί αυτός ο χρόνος ήταν επίπονος και έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ στο κομμάτι των προπονήσεων.»

Τι έχεις να πεις για τους συναθλητές σου που θα πάρουν μέρος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

«Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα πάρω μέρος παρέα με την Ιωάννα Κωστοπούλου. Δυστυχώς, οι άλλοι συναθλητές μου δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση παρά τις πολύ καλές εμφανίσεις που είχαν, όπως ο Τάσος Καρνέζης, ο Λευτέρης Τσουκαλάς, ο Αποστόλης Κωτσομητόπουλος και η Ιωάννα Βιτάλη κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση.»

Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να φτάσει στη μαύρη ζώνη;

«Εξαρτάται από τον πόσο χρόνο θα αφιερώσει κανείς στην προπόνηση. Εάν είσαι καθημερινά τυπικός στις προπονήσεις σου, χρειάζεσαι γύρω στα δύο χρόνια για να πάρεις τη μαύρη ζώνη. Ξεκινάς με την κίτρινη ζώνη, μετά είναι η πράσινη, η μπλε, η κόκκινη και μετά η μαύρη. Με το που πάρει κάποιος τη μαύρη ζώνη, παίρνει απευθείας και το πρώτο νταν και μετά αρχίζει και ανεβαίνει στα νταν. Από εκεί και πέρα, αν δεν είσαι σωστός στις προπονήσεις σου, μπορεί να σου πάρει και 5 χρόνια, αλλά μπορεί και να μην την πάρεις και καθόλου. Ο σκοπός, όμως, δεν είναι να πάρεις τη μαύρη ζώνη αλλά να προπονείσαι  και να γίνεσαι καλύτερος και στο μυαλό και στο σώμα. Οι περισσότεροι με το που παίρνουν τη μαύρη ζώνη σταματάνε, γιατί νομίζουν πως τα έμαθαν όλα. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να πάρεις τη ζώνη. Το πιο δύσκολο είναι να συνεχίσεις, γιατί μετά αρχίζεις και μαθαίνεις πράγματα.»

Τι φταίει, κατά τη γνώμη σου, και το Τάε Κβο Ντο, παρά τις τεράστιες επιτυχίες που έχει, δεν έχει και την προβολή που θα έπρεπε από τα ΜΜΕ;

«Σε αυτό ίσως φταίτε και εσείς οι δημοσιογράφοι που επικεντρώνεστε στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Είναι, όμως, και θέμα μάρκετινγκ. Ίσως δεν έχουμε βρει ακόμα τον τρόπο στο να προβάλουμε τις διακρίσεις που έχουμε σαν χώρα στο Τάε Κβο Ντο.»

Έχει όριο ηλικίας το Τάε Κβο Ντο;

«Το Τάε Κβο Ντο μπορεί να το ξεκινήσει κάποιος από ηλικία 5 ετών έως και 55, αρκεί βέβαια να ξέρει τι θέλει. Αν κάποιος που είναι 40 χρονών θέλει να βγει Πανελλήνιος πρωταθλητής δεν γίνεται, εάν όμως θέλει στα 40 του απλώς να ασχοληθεί με το άθλημα και να γυμναστεί, φυσικά και γίνεται. Πλέον υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι προπόνησης και μπορεί όποιος θέλει, να γυμναστεί μέσα από το συγκεκριμένο άθλημα. Ούτε ένα παιδάκι που είναι 10 χρονών δεν μπορεί να πάρει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Όλα γίνονται σε μια ηλικία και θέλουν τον χρόνο τους. Όσοι θέλουν, μπορούν να δουν το Τάε Κβο Ντο σαν εναλλακτικό τρόπο προπόνησης, χωρίς μάλιστα να έχουν καμία επαφή και καθόλου χτυπήματα με τους συναθλητές τους.»

Ποιες είναι οι κακές στιγμές που θυμάσαι;

«Η χειρότερή μου στιγμή ήταν όταν πριν από κάποια χρόνια, και ενώ βρισκόμουν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, πέρασα έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό και μάλιστα τότε υπήρχε και η πιθανότητα να σταματήσω και το Τάε Κβο Ντο. Αυτός ο τραυματισμός με άφησε έξω για δύο χρόνια και ώσπου να επανέλθω σε υψηλό επίπεδο χρειάστηκα άλλα δύο χρόνια. Όμως μέσω αυτού του τραυματισμού θεωρώ ότι βγήκα και πολύ καλύτερος και πιο δυνατός σαν άνθρωπος αλλά και σαν αθλητής.»

Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που τον βοήθησαν κυρίως ψυχολογικά εκείνη την περίοδο;

«Εκείνη την περίοδο ευτυχώς υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι που στάθηκαν δίπλα μου, όπως είναι ο προπονητής μου, οι γονείς μου, οι φίλοι μου που με στήριζαν αλλά γενικά ό,τι και να σου λένε οι άλλοι, εάν δεν μπορείς να το δουλέψεις και να το παλέψεις μόνος σου δεν γίνεται τίποτα. Το πιο σημαντικό είναι πόσο το αγαπάς εσύ και το πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου. Στην αρχή του τραυματισμού μου σκεφτόμουν να το σταματήσω, αλλά όσο περνούσε ο καιρός πείσμωνα και προσπαθούσα να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση μπορούσα. Ήμουν σε υψηλό επίπεδο και έκανα 4-5 χρόνια να ξαναμπώ στα μετάλλια. Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει αλλά το όμορφο είναι όταν από χαμηλά ξαναπάς στο σημείο που ήσουν. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους ήταν δίπλα μου και πίστεψαν σε εμένα όπως είναι η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και ο προπονητής μου που νιώθω την αγάπη τους και μπορώ και συνεχίζω να κάνω αυτό που αγαπάω.»


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.