Espresso με τoν Πάνο Μπουζιάνη

Espresso με τoν Πάνο Μπουζιάνη

Φεβρουάριος 13, 2014 - 19:47

Η εβδομαδιαία στήλη του  ArcadiaPortal ΄΄Εspresso΄΄ και αυτή την εβδομάδα βρέθηκε στη Μεγαλόπολη συναντώντας έναν πρωταθλητή στη σφαιροβολία τον Μπουζιάνη Παναγιώτη. Ο Παναγιώτης είναι 23 χρονών, είναι σπουδαστής στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στο ΤΕΙ Καλαμάτας, αλλά δεν παρακολουθεί τα μαθήματα λόγω δυσκολιών, όπως μας είπε. Τους τελευταίους 4 μήνες δουλεύει στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης με 8μηνη σύμβαση. Πρόσφατα πήρε μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου και κατέλαβε την πρώτη θέση.

Πόσο δύσκολο είναι και πόσες ώρες προπόνησης χρειάστηκαν για να στείλεις τη βολή στα 17,06 μέτρα;

Το δύσκολο είναι σχετικό. Μπορεί η προπόνηση που κάνω για κάποιους να είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη και για άλλους εύκολη έως λίγη. Σαν ώρες δεν ξέρω κάποιο συγκεκριμένο αριθμό, αλλά σαν δουλειά χρειάστηκαν και χρειάζονται ώρες πολλές. Τα αποτελέσματα δεν είναι μιας χρονιάς μόνο.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τον στίβο;

Στο στίβο πρωτοξεκίνησα το 2005-2006, τα δύο πρώτα χρόνια έκανα γυμναστική και ενδυνάμωση για να ξεπεράσω έναν σοβαρό τραυματισμό που είχα, οπότε ενεργά στον στίβο θα έλεγα από το 2008 μόλις τελείωσα το λύκειο.

Από την αρχή επέλεξες να ασχοληθείς με τη σφαιροβολία;

Ξεκίνησα με τη σφαιροβολία εντελώς τυχαία και ενώ ήμουν στο γήπεδο πήγα να δω τι κάνει η ξαδέρφη μου στο στίβο, άγνωστο πράγμα τότε για εμένα και για πολλούς άλλους. Είδα τον προπονητή κ.Γεωργαντά Βασίλη και από τότε δεν έλειψα σχεδόν ποτέ. Ίσως με κράτησε και το κλίμα και οι φιλίες που δημιουργήθηκαν.

Σε ποιο γυμναστικό σύλλογο ανήκεις;

Ανήκω στο Γυμναστικό Σύλλογο "τα Λύκαια".

Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που σου παρέχεται αρκεί για μια ποιοτική προπόνηση;

Δεν υπάρχουν όργανα γυμναστικής ούτε αρκετά βάρη, αναγκαζόμαστε και κάνουμε "μετακόμιση" σε μπάρες και κιλά από το ανοιχτό στάδιο στο κλειστό και αντίστροφα, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Λείπουν όργανα ρίψεων και γενικά δεν υπάρχει ιδιαίτερη βοήθεια από κανένα 5x5.

Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στην καθημερινή σου προπόνηση;

Σαν κύριο πρόβλημα θα ανέφερα την έλλειψη βαλβίδας όχι μόνο στο κλειστό γήπεδο που δεν υπάρχουν οι υποδομές, αλλά και στο ανοιχτό, που η υπάρχουσα βαλβίδα καταστράφηκε τον περασμένο Ιούλιο (χωρίς να ενοχλεί) για την κατασκευή γηπέδου. Την βαλβίδα την είχε φτιάξει ο προπονητής μου με δύο μέλη του συλλόγου. Είπαν πως θα την αποκαταστήσουν, αλλά όσο την είδατε εσείς, τόσο την είδα και εγώ.

Ποιες οι υποχωρήσεις που κάνεις για να ανταποκριθείς στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις στη Μεγαλόπολη;

Οι υποχωρήσεις δεν είναι πολλές, αλλά μία και σημαντική. Κάθε χειμώνα μέχρι να φτιάξει ο καιρός δεν ακουμπάω σφαίρα. Ο λόγος;;; Δεν υπάρχει μέρος να ρίξω στο κλειστό ούτε κάποιος άλλος στεγασμένος χώρος .Προπονούμαι με πλαστικές μπάλες (medicine) έως 5 κιλά και διαμέτρου ίσης με μίας μπάλας μπάσκετ. Με λίγα λόγια η επαφή με το όργανο είναι μηδενική και να θέλω να διορθώσω κάποια πράγματα, αν δεν ρίχνω δεν θα διορθωθούν μόνα τους από την μία μέρα στην άλλη. Κατανοώ βέβαια πως το κλειστό στην υπάρχουσα μορφή του, δεν είναι για βολές σφαίρας. Αλλά στην εποχή του 2014 πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι και λύσεις για διαμόρφωση του χώρου, όχι απαραίτητα με τις προδιαγραφές κλειστό στίβου, απλά να υπάρχει ένα μέρος να φεύγει η σφαίρα με ασφάλεια.

Έχεις φτάσει στο σημείο να τα παρατήσεις για κάποιον λόγο και αν ναι, τι είναι αυτό που σε κράτησε να μην το κάνεις;

Δεν έχω φτάσει σε σημείο να πω ότι τα παρατάω γιατί δεν μου παρέχεται καμία βοήθεια ή δεν προλαβαίνω επειδή δουλεύω. Πιστεύω ένα δίωρο για προπόνηση το έχουν όλοι, αρκεί να υπάρχει θέληση. Αλλά με τις υπάρχουσες συνθήκες περιορίζομαι στο να σκέφτομαι το κάτι παραπάνω.

Πως ένιωσες όταν κέρδισες το χρυσό μετάλλιο στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου;

Δεν νομίζω να πίστευε κανείς πως θα κερδίσω Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών, αν με ρωτούσατε πριν τον αγώνα, δεν το πίστευα ούτε εγώ ο ίδιος. Αλλά αν δεν αλλάξουν κάποια μυαλά και κάποιες νοοτροπίες δεν ξέρω πόσο ανοδική θα είναι η πορεία μου. Προς το παρών είχα ως στόχο τα 17 μέτρα για το καλοκαίρι, ήταν έκπληξη η νίκη μου στον κλειστό γιατί ήταν και εκτός σχεδίων.

Είχες αρκετό χρόνο για να προπονηθείς;

Από την αρχή της χρονιάς ορίσαμε ως στόχο μια καλή εμφάνιση το καλοκαίρι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών και άλλους 2-3 αγώνες σε κάποια meeting αφού το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δουλειά και τα οικονομικά μας. Δεν δουλέψαμε καθόλου για αγώνα, από την αρχή της προετοιμασίας, όμως το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικό. Τώρα συνέχεια έχουν οι προπονήσεις για τους προκαθορισμένους αγώνες.

Ποιος σε στηρίζει οικονομικά υπάρχουν κάποιοι χορηγοί;

Υπήρξε μία χορηγία από μία εναλλακτική καφετέρια στην πόλη μου (Φλοξ καφέ) που απέδειξε πως είναι εναλλακτική και σε θέματα χορηγιών με την παραχώρηση ενός ποσού για ένδυση και υπόδηση. Μπορεί να μην ακούγεται τρελό αλλά η βοήθεια και η θέληση που έδειξαν τα αφεντικά της καφετέριας ήταν αρκετή για εμένα.

Θα προέτρεπες τους μικρούς φίλους του στίβου να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό;

Δεν μπορείς να προτρέψεις κανέναν στον πρωταθλητισμό αν δεν το θέλει ο ίδιος. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί κάποιες θυσίες, αν ο αθλητής δεν είναι διατεθειμένος να της κάνει, δεν θα ζήσει και το όνειρο του πρωταθλητή. Προτροπή για άθληση και άσκηση σε νεότερα παιδιά πιστεύω πως ασκώ όσο μπορώ, είτε είναι στίβος, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλευ αλλά και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ένα στάδιο που το θυμάσαι σχεδόν άδειο κάνοντας προπόνηση πριν μερικά χρόνια, τώρα να γεμίζει από φωνές, χαμόγελα και αθλητές.

Στα όνειρα σου για το μέλλον περιλαμβάνονται και τα Πανευρωπαϊκά , Παγκόσμια Πρωταθλήματα;

Δεν φανταζόμουν ούτε μέχρι εδώ πως μπορούσα να φτάσω, μακάρι να προπονούμαι έτσι συστηματικά κάθε χρόνο και κάθε συμμετοχή και διάκριση είναι ευπρόσδεκτη.

Ποιος ο επόμενος στόχος που θες να κατακτήσεις;

Προς το παρών κοιτάζω την προπόνησή μου και όσο αντέχω θα συνεχίζω. Ο επόμενος στόχος μου είναι και αρχικός, να κάνω μία καλή εμφάνιση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών το καλοκαίρι.

Ποιον θα ήθελες να ευχαριστήσεις;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Βασίλη Γεωργαντά, που για άλλη μία φορά έβγαλε λάθος και εμένα αλλά και πολλούς άλλους. Πίστευε πως μπορώ να ρίξω αυτά τα μέτρα από την αρχή της φετινής προετοιμασίας. Μου έχει σταθεί σε ό,τι και αν έχω χρειαστεί, εντός και εκτός προπόνησης και είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους που έχω την τύχη να γνωρίζω σαν προπονητή αλλά και σαν φίλο.

Έφη Καστραντά