Espresso με τον Ηλία Καλοστύπη

Espresso με τον Ηλία Καλοστύπη

Οκτώβριος 24, 2013 - 18:33
1 σχόλια

Η εβδομαδιαία στήλη του Arcadia Portal Espresso σήμερα ανεβαίνει στο ‘’σανίδι’’ παρέα με τον ηθοποιό Ηλία Καλοστύπη.   Ας μάθουμε λίγες πληροφορίες για την προσωπική του ζωή και στη συνέχεια να τον γνωρίσουμε καλυτέρα. Είναι 35 ετών και κατάγεται από την Τρίπολη.  Έχει σπουδάσει Τεχνολόγος Γεωπόνος στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ασχολείται με την καλλιέργεια λουλουδιών σε θερμοκήπια και την καλλιέργεια ελιάς και βερικοκιάς.

Ποιο  ήταν το ερέθισμα σας αν μπορούμε να το πούμε έτσι για να ασχοληθείτε με το θέατρο;

Έγινε με την παρακίνηση φίλων που πιθανόν να είδαν σε εμένα κάποιες δυνατότητες που μπορούσε να «εκμεταλλευτεί» η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης, ήταν μια ιδέα που κι εμένα μου άρεσε κι αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και να ζήσω αυτήν την εμπειρία.

Από πότε ασχολείστε ενεργά με τον καλλιτεχνικό χώρο;

Η πρώτη επαφή που είχα με τον καλλιτεχνικό χώρο γενικότερα, έγινε με τον Χορευτικό Όμιλο Τρίπολης απ’ όπου ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον παραδοσιακό χορό πολύ μικρός, στην ηλικία των 5 ετών, πράγμα που συνεχίζω να κάνω μέχρι και σήμερα χορεύοντας και διδάσκοντας παραδοσιακούς χορούς.

Από πότε ανήκετε στην Θεατρική Ομάδα Τρίπολης;

Είμαι μέλος της ΘΟΤ από το 2009, που ήταν και η χρονιά η οποία πρώτη φορά συμμετείχα σ’ ένα θεατρικό έργο παίζοντας το ρόλο ενός δημοσιογράφου στον Εχθρό του λαού του Ερρίκου Ίψεν.

Ένας ρόλος με τον οποίο σας έχει ξεχωρίσει το κοινό της Τρίπολης ήταν ο Επιθεωρητής.

Κατ’ αρχήν για άλλη μια φορά έζησα την ομορφιά της διαδικασίας που υπάρχει  για να ανέβει ένα θεατρικό έργο. Την συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ΘΟΤ και την συνεχή προσπάθεια για να βγει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Tι πήρατε από αυτό τον ρόλο;

Ο ρόλος του Επιθεωρητή είναι ένα αρνητικό πρότυπο –δεν είναι δηλαδή ένας ήρωας που θα ήθελε κάποιος να του μοιάσει- ο οποίος χρησιμοποιείται με τον τρόπο της κωμωδίας από τον συγγραφέα για να αναδείξει επιτυχώς τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Χάρηκα ιδιαίτερα με τους  θεατές που ζούσαν την πλοκή και συμμετείχαν στο έργο με τις αντιδράσεις τους.

Σε μια δύσκολη εποχή που διανύουμε πρέπει το θέατρο να έχει πιο ουσιαστικό λόγο;

Εξυπακούεται. Κι όχι μόνο το θέατρο αλλά και η τέχνη γενικότερα. Το θέατρο ευαισθητοποιεί, προβληματίζει και κάνει τους ανθρώπους να σκέπτονται διαφορετικά ακόμα και θέματα της καθημερινότητας. Εξασκεί τον θεατή στο να αντιλαμβάνεται τα βαθύτερα αίτια μιας κατάστασης ή ενός προβλήματος και να μην περιορίζεται μόνο στην επιφανειακή εκτίμηση του. Αυτού του είδους η προσφορά είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Ποιον  μεγάλο ηθοποιό θαυμάζετε  και ποιος ο ρόλος που θα θέλατε να υποδυθείτε;

Ο Al Pacino και ο Robert De Niro είναι από τους αγαπημένους μου κι όσο για τους ρόλους που θα ήθελα να υποδυθώ, δεν έχω κάποια ιδιαίτερη επιθυμία.

Ποια είναι η φιλοσοφία που έχετε για τη ζωή;

Να κάνεις ότι σ’ ευχαριστεί με σεβασμό προς τον συνάνθρωπο σου, να βοηθάς όποιον και όπου μπορείς χωρίς υστεροβουλία, να είσαι καλός άνθρωπος.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος σε αυτό τον χώρο;

Χρειάζεται  αφοσίωση και πολύ δουλειά για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα για όλους όσους ασχολούνται  με το θέατρο ερασιτεχνικά, όπως εμείς στην ΘΟΤ, από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ο χρόνος που πρέπει  βρει και να αφιερώσει καθένας από εμάς για να ανέβει ένα έργο, λόγω επαγγελματικών και άλλων υποχρεώσεων.

Ποια είναι τα σχέδια σας για φέτος;

Φέτος τον χειμώνα ετοιμάζουμε με την ΘΟΤ μια παράσταση που έχει τίτλο «Λόγου Χάριν…» και περιλαμβάνει έξι κομμάτια Ελλήνων συγγραφέων που ασχολούνται με τα πολιτικά ήθη των Ελλήνων. Το καλοκαίρι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 30 χρόνων ζωής της ομάδας μας, προγραμματίζουμε να ανεβάσουμε μια επιθεώρηση.

Τι θα λεγάτε σε κάποιον που ο οποίος θέλει να γίνει ηθοποιός;

Να το τολμήσει αν πράγματι το θέλει, να δουλέψει σκληρά και με αφοσίωση και να μην φοβηθεί να εκτεθεί.

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Mπράβο Ηλιάκη... Σε θαυμάζω και από ΧΟΤ και από ΘΟΤ.