Εspresso με τον Γρηγόρη Καλογερόπουλο

Εspresso με τον Γρηγόρη Καλογερόπουλο

Οκτώβριος 01, 2015 - 18:15
0 σχόλια

«Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολούμαι με τον αθλητισμό και γενικά μου αρέσει ό,τι έχει να κάνει με σωματική άσκηση»

Η στήλη Εspresso αυτή τη φορά φιλοξενεί τον Γρηγόρη Καλογερόπουλο ενόψει και του Άθλου Μαινάλου που προγραμματίζεται να διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 24-25 Οκτωβρίου 2015, στον ομώνυμο πανέμορφο ορεινό όγκο του Μαινάλου. Ο Γρηγόρης συμμετείχε και πέρυσι  στον διαγωνισμό και είχε καταστήσει την πρώτη θέση.

Όπως μας ανέφερε κατοικεί στα βόρεια προάστια της Αθήνας και κατάγεται από ένα ημιορεινό χωριό στο νόμο Μεσσηνίας κοντά στα Φιλιατρά, τη Χριστιανούπολη. Αν και μηχανολόγος-μηχανικός από ΑΣΠΑΙΤΕ και έχοντας δουλέψει σε αρκετές δουλειές ,μηχανολογικής φύσεως κυρίως, αποφάσισε τον τελευταίο χρόνο να ασχοληθεί πιο εντατικά με την καλλιέργεια των ελιών όπου τώρα είναι το κύριο επάγγελμά του.

Πότε έκανες τα πρώτα σου βήματα στον αθλητισμό και συγκεκριμένα πότε έκανες τις πρώτες πεταλιές σου;

Εντατικά προπονούμαι από τα δεκαπέντε μου χρόνια με σκοπό την αντοχή. Τότε ακολουθούσα συγκεκριμένο πρόγραμμα τρεξίματος που σε κάποια χαλαρώματα είχε και λίγο ποδήλατο. Αλλά θα έλεγα ότι το ποδήλατο άρχισε να με απασχολεί σοβαρά στην ηλικία των είκοσι, όπου τότε οι ρόλοι του τρεξίματος και του ποδηλάτου αντιστράφηκαν.

Ανήκεις σε κάποιο αθλητικό σωματείο;

Ο σύλλογός μου είναι ο ΕΟΣ Αχαρνών και η ομάδα που έχουμε συνεργασία τον τελευταίο χρόνο είναι η Electric Rev By Helma με τα γερμανικά ποδήλατα της Haibike.

Έχεις χαρακτηριστεί ως ένας πολυδιάστατος αθλητής. Ποια τα αθλήματα στα οποία προπονείσαι;

Τα αθλήματα που προπονούμαι έχουν να κάνουν με την χρονική φάση του προγράμματος και ανάλογα με την αγωνιστική ποδηλατική περίοδο. Κυρίως είναι το ποδήλατο, το τρέξιμο και λίγο κολύμπι. Και το χειμώνα μέχρι την άνοιξη ορειβατικό σκι .

Στη δύσκολη αυτή καθημερινότητα μαζί με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις  υπάρχει χρόνος για προπόνηση;

Όταν υπάρχει θέληση και στόχος  πάντα θα υπάρχει χρόνος για οτιδήποτε! Από μικρός δουλεύω και πάντα βρίσκω χρόνο για προπόνηση ,άλλοτε λίγο άλλοτε περισσότερο. Ακόμα και για κάποιον σαν και εμένα, όπου σχεδόν πάντα  είχα  δουλειές με χειρονακτική εργασία και σωματική κούραση.

Τα  αθλήματα στα οποία συμμετέχεις, απαιτούν να κάνεις υπερβάσεις. Πώς νιώθεις όταν  κατεβαίνεις μια επικίνδυνη κατηφόρα με ρίζες, νεροφαγώματα και αιχμηρές πέτρες;

Έχει χαρακτηριστεί και ως εθισμός, και γι’ αυτό και την αναζητώ μέσα από δύσκολες καταστάσεις, και  λέγεται αδρεναλίνη. Θεωρώ ότι “την έχω γλιτώσει  στην τρίχα”  αρκετές φορές  και λίγες είναι οι φορές που τελικά χτύπησα σοβαρά. Συνήθως το αίσθημα της ικανοποίησης είναι το κύριο συναίσθημα μετά από επικίνδυνες  κατεβασιές! Αλλά καμία φορά όταν έχω φτάσει στα όρια, και ας τα έχω καταφέρει χωρίς πτώση, θα υπάρξει και μια στιγμή  προβληματισμού και αμφιβολίας για το ενδεχόμενο του υπερβολικού ρίσκου χωρίς λόγο!

Φυσικά πολύ γρήγορα ο προβληματισμός και τα ουδέτερα συναισθήματα φεύγουν και ακολουθεί η αναζήτηση για τα επόμενα ενδιαφέροντα μονοπάτια. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το  “επικίνδυνη κατηφόρα”  είναι πολύ υποκειμενικό και πάντα χρήζει βελτίωσης…

Ποιες οι σημαντικότερες διακρίσεις που έχεις λάβει και σε ποια αγωνίσματα;

Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου 8η θεση (2008).

Parnassos mountain bike festival (24ωρος ομαδικός αγώνας mtb) 2η θέση (2008).

Vernon Endurance Adventure Race (24ώρος αγώνας περιπέτειας) 1η θέση τετραμελούς ομάδας (2011).

Συμμετοχή στο Craft Bike Transalp (οκταήμερος ποδηλατικός αγώνας ) σαν ομάδα με αποτελέσματα 50 θεση (2011) και 36 θεση (2013).

Γύρος Θυσίας (Πάτρα) 8η θέση (2015).

Πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας  Marathon 4η θέση (2015).

Πανελλήνιο πρωτάθλημα 6η θέση (2015).

Βαλκανικό πρωτάθλημα  XC 15η θέση (2015).

Τοπικό πρωτάθλημα Αττικής ορεινής ποδηλασίας  3η θέση (2015).

8ήμερος αγώνας ορεινής ποδηλασίας  Bike Odyssey 1η θέση (2015).

Θα ήθελα να μας μιλήσεις για την ασχολία σου στο cross country, ένα αγώνισμα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.

Οι αγώνες  XC  στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο πολλοί και πιο τεχνικοί ,κοντά στα παγκόσμια πρότυπα. Αρκετοί τέτοιοι αγώνες στην χώρα μας  έχουν πλέον και  βαθμολογική σημασία παγκοσμίως,  γι’αυτό και τα τελευταία χρόνια η προπόνησή μου στοχεύει και σε τέτοιου είδους αγώνες. Το ενδιαφέρον σε αυτούς τους αγώνες είναι  ότι είναι πολύ τεχνικοί ,με τεχνικά εμπόδια και rock garden, και με συνεχή ένταση. Το παραμικρό λάθος μπορεί να σου στοιχίσει πολύ αφού ο αγώνας  κρατάει μόλις μιάμιση ώρα. Το πλεονέκτημά μου στα τεχνικά κομμάτια και η καλή συγκέντρωσή μου πιστεύω  είναι τα χαρακτηριστικά  που φέρνω καλά αποτελέσματα.

Σε προηγούμενη συνέντευξή σου είχες πει ότι μία από τις αδυναμίες σου είναι η εμμονή σου στο να πραγματοποιούνται όλα γύρω σου όσο τέλεια τα θέλεις εσύ. Γιατί πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο ανήκει στις αδυναμίες σου;

Όλοι στην ζωή μας ,στην καθημερινότητά μας και στην δουλειά μας έχουμε κάποια στάνταρ. Δυστυχώς ή ευτυχώς ,πάντα προσπαθώ να έχω υψηλό επίπεδο σε ότι κάνω. Το γεγονός αυτό  παραπέμπει σε δυο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι δυσκολεύω όποιον βρίσκεται μαζί μου τη δεδομένη στιγμή, πράγμα που δεν είναι πάντοτε σωστό. Και το δεύτερο είναι ότι πολλές φορές φτάνω στα όρια της αντοχής μου. Μου αρέσει ,μέσα στη μέρα μου, να ασχολούμαι με πολλά διαφορετικά πράγματα. Δεν μπορώ να κάθομαι χωρίς να κάνω κάτι και κυρίως χειρονακτικό. Έτσι στο τελείωμα της μέρας μου θα έχω καταφέρει πολλά και στο επιθυμητό “καλό” αποτέλεσμα αλλά  δεν θα έχω ξεκουραστεί! Δεν έχω συνηθίσει να ξεκουράζομαι και αυτό δεν είναι καλό για την σωματική υγεία. Επομένως το πρόβλημα ,πιο σωστά, δεν είναι ότι τα ‘’θέλω όλα γύρω μου τέλεια’’  αλλά ότι αυτά που θέλω γύρω μου είναι πολλά και τα θέλω τέλεια!     

Σε λιγότερο από έναν μήνα θα βρεθείς στην Βυτίνα, όπου και θα συμμετάσχεις στον Άθλο Μαινάλου, ένα αθλητικό γεγονός το οποίο είναι θεσμός. Μίλησέ μας λίγο για τη διοργάνωση και για τον προσωπικό σου στόχο.

Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνα μέρος στον συγκεκριμένο αγώνα. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω μέρος σε αγώνα της Mountains Sports και πιο συγκεκριμένα του Γιάννη Θεοχαρόπουλου και της Μαρίνας Αναστασίου. Ο θεσμός του άθλου είναι αυτό που κάνει τον αγώνα πιο ενδιαφέρων κατά την άποψή μου. Είναι πλεονέκτημα να συνδυάζεις δύο ή και περισσότερα αθλήματα σε ένα Σαββατοκύριακο. Και γι’αυτό τέτοια διοργάνωση αξίζει να ακολουθείται κάθε χρόνο. Όταν μάλιστα κινείσαι σε τόσο ωραία φύση όπως είναι το βουνό του Μαινάλου, και όταν φτάνεις στον τερματισμό σε περιμένουν τοπικές  πίτες και γλυκά της όμορφης Βυτίνας. Θέλω και φέτος ,εκτός απροόπτου,  να λάβω μέρος  και να καταφέρω να τερματίσω.  Μια καλή θέση στο τρέξιμο και στο ποδήλατο θα με ικανοποιούσε. Στόχος είναι να πάρω την πρώτη θέση στον άθλο και να καταφέρω να βελτιώσω τους χρόνους μου ,εφόσον η διαδρομή είναι η ίδια.

Τι θα έλεγες σε κάποιον νεαρό αθλητή ο οποίος τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό.

Θα  τον προέτρεπα να έχει υπομονή σε αυτό που κάνει και να μην αποθαρρύνεται σε τυχών δυσκολίες που θα συναντάει. Να έχει στο μυαλό του ότι ο αθλητισμός πάνω απ’όλα είναι υγεία και για να καταφέρει να αθλείται σε όλη του τη ζωή και να είναι υγιής, να αποφύγει απαγορευμένα συμπληρώματα και αναβολικά! Σημασία έχει ότι κάνει και στο βαθμό που το κάνει να τον ευχαριστεί και να προσέξει πολύ καλά με τις προτεραιότητες στη ζωή του σε σχέση με τον αθλητισμό. Γιατί δυστυχώς στη χώρα μας όσο και καλός να είναι ένας αθλητής, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ζήσει από τον αθλητισμό αξιοπρεπώς.

Σε ποια αθλητικά δρώμενα θα σε βρούμε την εφετινή αθλητική χρονιά και ποια η προσωπική σου φιλοδοξία;

Η κυρίως αγωνιστική σεζόν έχει ουσιαστικά τελειώσει. Θα’θελα να πάρω μέρος σε ό,τι αγώνες Open έχουν απομείνει έχοντας και την ομάδα μου Electric rev by Helma να με υποστηρίζει. Για την χρονιά που έρχεται  θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν  πιο καλά για να φέρω αξιοπρεπή αγωνιστικά αποτελέσματα, όπως η χρονιά που πέρασε.

Έφη Καστραντά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.