Espresso με τον Γιάννη Θανόπουλο

Espresso με τον Γιάννη Θανόπουλο

Φεβρουάριος 26, 2015 - 18:45
0 σχόλια

Η στήλη του ArcadiaPortal «Espresso» βρέθηκε για άλλη μία φορά στο παρκέ του Αρκαδικού, φιλοξενώντας τον Γιάννη Θανόπουλο ο οποίος κατάγεται από την Πάτρα, γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1991, έχει ύψος 1,95 και αγωνίζεται στις θέσεις των γκαρντ. Πέρυσι αγωνιζόμενος με την φανέλα του Κόροιβου Αμαλιάδας, πανηγύρισε την άνοδο στην Α1 κατηγορία, ενώ έχει αγωνιστεί ακόμα στον Απόλλωνα Πατρών και στην Απολλωνιάδα.

Με τον Γιάννη Θανόπουλο απολύσαμε έναν ζεστό espresso στο Cova café,  κάνοντας μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

-Πρώτη σου χρονιά Αρκαδικό.  Πώς πήρες την απόφαση να έρθεις το καλοκαίρι στην ομάδα;

Φέτος ο Αρκαδικός είναι μία πάρα πολύ καλά στημένη ομάδα, με πάρα πολύ καλούς παίκτες και πάρα πολύ καλά ονόματα. Όσο για την απόφασή μου να έρθω στην ομάδα, μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε ότι ήρθαν και δύο πρώην συμπαίκτες μου από την Αμαλιάδα ο Σάκης ο Καρύδας και ο Πέτρος Νοέας, αλλά και το γεγονός φυσικά πως για μία ακόμα χρονιά θα βρίσκομαι στο υψηλότερο επίπεδο  της Α2 κατηγορίας με μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

-Αγωνίζεσαι στα γκαρντ, μια θέση με πολλές απατήσεις τόσο σε άμυνα όσο και επίθεση, αλλά και με αρκετό ανταγωνισμό.

Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη θέση κυρίως και από την άποψη της άμυνας, διότι οι περισσότερες ομάδες είναι στημένες στη θέση των γκαρντ γιατί έχεις να μαρκάρεις τα καλύτερα ατού των άλλων ομάδων. Σίγουρα θέλει προσπάθεια και καθημερινή δουλειά, για να μπορέσεις να είσαι και εσύ ανταγωνιστικός απέναντι στους άλλους.

-Ποιες είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες σου και τα όνειρα για το μέλλον;

Προσπαθώ κάθε μέρα να δουλεύω όσο καλύτερα μπορώ και να βελτιώνομαι και πιστεύω κάποια στιγμή να ανταμειφθώ και να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται.

-Μίλησέ μας λίγο για το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα και για τις «οικογενειακές» σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ σας.

Για μπορέσει μια ομάδα να κυνηγήσει την άνοδο και να κάνει πρωταθλητισμό, πρέπει να είναι μια «οικογένεια». Πρέπει όλοι οι παίκτες να είναι ενωμένοι και να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον. Το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα είναι κάτι παραπάνω από τέλειο, όλοι είμαστε μία «οικογένεια», δεν υπάρχουν διχόνοιες και κλίκες που ενδεχομένως υπάρχουν σε άλλες ομάδες και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ για να πετύχουμε τον στόχο μας.

-Η άποψη σου για τον Γιάννη Καστρίτη, που είναι ένας νέος και πολλά υποσχόμενος προπονητής.

Εγώ τον κόουτς είχα την τιμή να τον γνωρίζω και από πολύ παλιότερα όταν τον είχα προπονητή σε εφηβικές ηλικίες στην Πάτρα. Θεωρώ πως είναι ένας πάρα πολύ καλός προπονητής με πολλές γνώσεις για το μπάσκετ που προσπαθεί και κοιτάζει συνεχώς να βελτιώνεται. Είναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις με νέους προπονητές που βρίσκονται σε ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο που κάθε μέρα δουλεύουν τόσο σκληρά.

- 9 «στροφές απομένουν έως το φινάλε του πρωταθλήματος. Θα καταφέρει ο Αρκαδικός να πετύχει τον στόχο του;

Έχουμε 9 τελικούς ακόμα. Κοιτάζουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά γιατί είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα που από τον πρώτο έως και τον τελευταίο μπορεί να σου κάνει τη ζημιά. Εμείς κοιτάζουμε μόνο το πρόγραμμα το δικό μας και κανενός άλλου και θέλουμε να κάνουμε 9 νίκες να συνεχίζουμε τη σκληρή καθημερινή δουλειά των προπονήσεων και στο τέλος να κάνουμε ταμείο.

-Πέρυσι, άνοδος με τον Κόροιβο στην Α1. Κάτι ανάλογο στοχεύεις και φέτος με τον Αρκαδικό. Ποια είναι τα συναισθήματα που υπάρχουν όταν έρχεται μια τέτοια μεγάλη επιτυχία;

Νιώθεις το απόλυτο συναίσθημα. Είναι η ανταμοιβή των κόπων σου και της δουλειάς σου και όλη η προσπάθεια που έχεις κάνει μέσα στη χρονιά και πιστεύω πως ο  κάθε παίκτης θέλει να νιώσει ένα τέτοιο συναίσθημα. Το καταφέραμε πέρυσι και θέλουμε και φέτος να το καταφέρουμε θα δώσουμε τα πάντα και ό,τι μπορούμε, γιατί το να ανεβάσεις μια ομάδα στην κορυφαία κατηγορία είναι κάτι το οποίο δεν περιγράφεται.

-Διακρίνεσαι για την ενέργεια που βγάζεις σε κάθε αγώνα που μπαίνεις στο παρκέ. Αυτό αποτελεί και ένα χαρακτηριστικό σου στοιχείο;

Πιστεύω πως γι’ αυτό με επέλεξε και ο προπονητής μου για να είμαι εδώ: να μπαίνω μέσα, να δίνω ενέργεια και να προσπαθώ να παίξω άμυνα και να δίνω και μια παραπάνω ώθηση στην ομάδα. Κάθε φορά που θα μπω στο παρκέ, προσπαθώ πάντα για το καλύτερο, όχι μόνο για προσωπικό μου όφελος, αλλά κυρίως για την ομάδα ώστε και με τη δική μου ενέργεια να πηγαίνουμε ακόμα καλύτερα.

-Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν ώστε να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

Αρχικά ξεκίνησα σαν χόμπι και μετά είδα ότι είναι κάτι το οποίο μπορώ να το κάνω. Αγαπώ το μπάσκετ, μου προσφέρει πράγματα και θα συνεχίσω να το κάνω επαγγελματικά μέχρι όσο μπορώ.

-NBA ή Ευρωπαϊκό μπάσκετ; Τι προτιμάς;

Το αμερικανικό μπάσκετ είναι ένα physical game ενώ στην Ευρώπη το παιχνίδι παίζεται κυρίως με το μυαλό. Προτιμώ να παίζεις με το μυαλό να προσπαθείς να διαβάσεις τον αντίπαλό σου και να μην παίζεις μόνο ξεκάθαρα με τα αθλητικά σου προσόντα.

-Ποια είναι τα μπασκετικά σου ινδάλματα;

Από τους Έλληνες παίκτες ο Δημήτρης Διαμαντίδης και από τους ξένους ο Κόμπι Μπράιαντ από το NBA.

-Πολλά παιχνίδια στο μπάσκετ κρίνονται στα τελευταία δευτερόλεπτα. Όταν η μπάλα είναι «βαριά», τι ακριβώς περνά από το μυαλό ενός αθλητή;

Σίγουρα εκείνη τη στιγμή επηρεάζεσαι και είσαι αγχωμένος. Απλώς είναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσεις γιατί το πολύ άγχος δεν σε οδηγεί σε καλές αποφάσεις. Οπότε, εκείνη τη στιγμή μπαίνεις μέσα και το ξεπερνάς, συγκεντρώνεσαι στον στόχο σου για να μπορέσεις να βοηθήσεις την ομάδα σου.

-Οι «ψηλοί» ή οι «κοντοί» κάνουν τη διαφορά στο μπάσκετ;

Θεωρώ πως δεν μπορείς να πεις πως κάποιος κάνει τη διαφορά. Το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα που όλοι  μπορούν συνεισφέρουν. Και τον καλύτερο ψηλό αν έχεις, αν δεν έχεις καλούς κοντούς, δεν θα μπορεί να αποδώσει καλά και το αντίθετο. Είναι ένα ομαδικό άθλημα το μπάσκετ που χρειάζεται συνδυασμό καλών κοντών και ψηλών παικτών.

-Τελικά, πόσο δύσκολο πρωτάθλημα είναι η Α2;

Σίγουρα η Α2 είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα και ειδικά φέτος έχει πολύ υψηλό επίπεδο και αγωνίζονται πάρα πολύ καλοί παίκτες. Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων είναι μικρές από την πρώτη έως την τελευταία ομάδα, σε αντίθεση με την Α1. Αυτό είναι κάτι που κάνει πάρα πολύ συναρπαστικό το πρωτάθλημα και κάθε Σάββατο αγωνίζεσαι σαν παίζεις σε τελικό.

-Πώς σου φαίνεται η ζωή στην Τρίπολη;

Η ζωή στην Τρίπολη είναι πολύ καλή, απλώς ο καιρός λίγο μας έχει τρελάνει με τις πολλές βροχές και τα χιόνια (γέλια) καθώς είναι κάτι το οποίο αρκετά παιδιά δεν έχουμε συνηθίσει.

-Έχεις χόμπι; Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Καθημερινή προπόνηση και από εκεί και πέρα με τους κολλητούς μου φίλους τον Σάκη Καρύδα και τον Πέτρο Νοέα λίγο έξω για καφέ, λίγο Playstation στο σπίτι περνώντας ευχάριστα την ώρα μας.

-Το μήνυμά σου στον κόσμο του Αρκαδικού;

Το μήνυμα που έχω να στείλω στον κόσμο του Αρκαδικού είναι ότι τον χρειαζόμαστε σε όλα τα εντός αλλά και σε όποια εκτός έδρας μπορούν να έρθουν να βοηθήσουν την ομάδα. Για εμάς είναι ο έκτος παίκτης μας, μας δίνει δύναμη, τον θέλουμε κοντά μας για μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό τον δύσκολο στόχο που έχουμε.

Αντώνης Χρονάκης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.