Espresso με τον Αποστόλη Κωτσομητόπουλο

Espresso με τον Αποστόλη Κωτσομητόπουλο

Φεβρουάριος 18, 2016 - 20:10
3 σχόλια

Η στήλη Εspresso αυτή τη φορά φιλοξενεί τον Αποστόλη Κωτσομητόπουλο, ο οποίος είναι αθλητής  του Αθλητικού Ομίλου Πολεμικών Τεχνών Τρίπολης και διαπρέπει στο Τάε Κβον Ντο. Ο Αποστόλης είναι 34 ετών και επαγγελματικά δραστηριοποιείται ως Φοροτέχνης-Λογιστής εδώ στη Τρίπολη. Στον ελεύθερο χρόνο του προσπαθεί έστω και λίγο να γυμνάζεται, να χαλαρώνει και να βλέπει τους φίλους του, αλλά ειδικά το χειμώνα έχει πάθος με το χειμερινό σκι. Όπως μας ανέφερε, διοργανώνουν εκδρομές με αδέρφια και φίλους του στο εξωτερικό, μιας και ο καλός χιονιάς στην Ελλάδα μάς έχει ξεχάσει την τελευταία δεκαετία. Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό και ποιος σε ώθησε στην απόφασή σου;

Με τον αθλητισμό ασχολούμαι από πολύ μικρός, όπως όλα τα παιδιά έτσι και οι δικοί μου γονείς με είχαν εγγράψει στον ΕΟΣ Τρίπολης (όπου από ηλικία 9 ετών έμαθα χειμερινό σκι), στο κολυμβητήριο, στο Τζούντο και στο μπάσκετ. Έπειτα, στα φοιτητικά μου χρόνια, τα οποία τα πέρασα στην Αγγλία, συμμετείχα στη πανεπιστημιακή ομάδα μπάσκετ του London Metropolitan University και συγκεκριμένα στη 2η κατηγορία με τη Β ομάδα Ανδρών του πανεπιστημίου όπου το 2005 το πανεπιστήμιο μας και στις 2 κατηγορίες, Α’ και Β’ ανδρών, κέρδισε το πρωτάθλημα Αγγλίας, σε πανεπιστημιακό επίπεδο πάντα, όπου το 80% των αθλητών ήμασταν Έλληνες.

Στη συνέχεια με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, ο πολύ καλός φίλος Αναστάσιος Καρνέζης (κατηγορία TUL 3 DANΑνδρών) ήταν αυτός που με παρακίνησε στο να ασχοληθώ με το Τάε Κβον Ντο, καθότι δεν έβρισκα κίνητρο ενασχόλησης με οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως μου είχε πει «έλα να δοκιμάσεις μια εβδομάδα και αν δεις ότι δε σ’ αρέσει, βρίσκεις κάτι άλλο». Με το Τάε Κβο Ντο μπορώ να πω παθιάστηκα και σιγά-σιγά με τα χρόνια και με την εξέλιξή μου αποφάσισα να συμμετάσχω στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, όντας κάτοχος μικρότερων ζωνών σε σχέση με τη τωρινή μου (μισή μαύρη).

Ποιες οι κατηγορίες του αθλήματος και σε ποιες εσύ συμμετέχεις;

Οι κατηγορίες είναι 3 οι οποίες είναι τα 1) TUL, 2) οι μάχες και 3) τα σπασίματα, αλλά όλα έχουν υποκατηγορίες όπως τα TUL, ανάλογα με τις ζώνες, οι έγχρωμες όπου είναι μέχρι και τη μισή μαύρη και μετά τα DAN ξεχωριστά μέχρι και το 4ο. Εν συνέχεια οι μάχες χωρίζονται ανάλογα με τα κιλά και τέλος τα σπασίματα είναι οι δοκιμές δύναμης και ειδικές τεχνικές. Προσωπικά αγωνίστηκα μόνο στη κατηγορία των TUL.
Πολλές οι διακρίσεις που έχεις λάβει στην κατηγορία Τul 4-1 Gup. Μίλησέ μας για αυτές τις επιτυχίες.

Η αλήθεια είναι ότι φέτος κέρδισα το 3ο μετάλλιο στη κατηγορία αυτή, καθότι στο παρελθόν είχα και πάλι αναδειχθεί χάλκινος στο Πανελλήνιο του 2012 και ασημένιος στο Πανελλήνιο του 2014, όπου όλα έχουν διοργανωθεί στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 στην ίδια κατηγορία είχε στεφθεί Χρυσός Πανελληνιονίκης ο φίλος και συναθλητής Ελευθέριος Τσουκαλάς του ΑΟΠΟΤ Τρίπολης.

Πού γίνονται οι προπονήσεις και πόσο εύκολο είναι να συνδυαστούν με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις ιδίως λίγες ημέρες πριν από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις;

Στο χώρο του Συλλόγου ΑΟΠΟΤ Τρίπολης υπό τις οδηγίες του δάσκαλου Χρυσοβαλάντη Κολλιόπουλου κατόχου 5 DAN Taekwondo ITF. Το πρόγραμμα των προπονήσεων ταίριαζε απόλυτα με τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις και δεν αντιμετώπισα πρόβλημα. Πέρα από αυτό, ο δάσκαλός μας φέτος είχε έξτρα προπονήσεις για εμάς που θα συμμετείχαμε στο Πανελλήνιο.

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις σου από τον χώρο του αθλητισμού, και μία ίσως από τις πιο δύσκολες;

Η πιο ευχάριστη ανάμνηση μου είναι όλες μου οι συμμετοχές στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, όχι μόνο για τη τιμή της συμμετοχής αλλά και για τη παρέα με την υπόλοιπη ομάδα. Τέτοιες στιγμές είναι ευχάριστο να τις μοιράζεσαι με υπέροχους ανθρώπους.

Όσο για τη πιο δύσκολη στιγμή μου θα σας αναφέρω 2. Η 1η πιο δύσκολη, ήταν τη χρονιά όπου στέφθηκα ασημένιος, μιας και στο 1ο αγώνα μου με έπιασε άγχος πριν την έναρξη και είχε σαν αποτέλεσμα να εκτελέσω 1 κίνηση λανθασμένα, βέβαια το αντιλήφθηκα άμεσα και το διόρθωσα, όπου αυτό, σε επίπεδο Πανελληνίου Πρωταθλήματος, αποτελεί σοβαρό λάθος και οδηγεί σε αποκλεισμό, αλλά συνολικά ήμουν καλύτερος του αντιπάλου μου και προκρίθηκα στον επόμενο γύρο. Η 2η, ήταν φέτος όπου στον ημιτελικό με τον επί 2 συνεχόμενα χρόνια αλλά και φετινό Χρυσό Πανελληνιονίκη στη κατηγορία 4-1 Gup Ανδρών, Αναστάση Γιώργο του Πρωτέα Ιωαννίνων, έχασα την αυτοσυγκέντρωσή μου και εκτέλεσα 3 συνεχόμενες λανθασμένες κινήσεις.  

Ποια θεωρείς κορυφαία στιγμή στην έως τώρα καριέρα σου;

Δεν μπορώ να πω ότι θεώρησα ως καριέρα την πορεία μου στο Ταεκβοντο, διότιπάντα το έβλεπα ως χόμπι. Για εμένα προσωπικά δεν είναι βιοποριστικό μέσο, είναι κάτι που με έχει κερδίσει με τη φιλοσοφία του αλλά και τη προπόνηση που γίνεται όπου σ’ αυτό συντελούν ο δάσκαλος και οι συναθλητές. Το Τάε Κβον Ντο προάγει τη σωματική διάπλαση και τη ψυχοσωματική ισορροπία πόσο αυτό σε έχει βοηθήσει στην καθημερινότητά σου;
Πάρα πολύ, διότι μέσα από το Τάε Κβον Ντο βρήκα και ένα μέσο χαλάρωσης και εκτόνωσης, διότι η ψυχική υγεία και ισορροπία είναι πολύ σημαντικά στη καθημερινότητά μας.

Πιο πρόσφατη διάκρισή σου ήταν αυτή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όπου και πήρες χάλκινο στην κατηγορία Τul 4-1 Gup. Είσαι ευχαριστημένος με αυτή σου την απόδοση και ποιος ο επόμενος στόχος σου;

Αρκετά, διότι φέτος λόγω των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων η προετοιμασία μου καθυστέρησε μιας και άρχισε από αρχές Νοέμβρη. Οφείλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου κ. Χρυσοβαλάντη Κολλιόπουλο, διότι έδειξε κατανόηση στην αλλαγή αυτή αλλά τέλος καλό όλα καλά. 
Πρέπει να πω, ότι χάρηκα περισσότερο με τη κατάκτηση του Χρυσού μεταλλίου από τον Παναγιώτη Κοκκάλα, διότι έχοντας δει τη δουλειά που καταβάλει καθημερινά έχουμε να προσδοκούμε και άλλα ευχάριστα αποτελέσματα στις 11-19 Απρίλη 2016 από τη συμμετοχή του με την Εθνική Ελλάδος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Taekwondo ITF όπου και αυτό φέτος θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη. 

Πώς βλέπεις το μέλλον του Tae Kwon Do στην Ελλάδα και σε παγκόσμια κλίμακα; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους ανθρώπους;

Πάρα πολύ και γενικά αρκετός κόσμος έχει διάθεση να ασχοληθεί είτε είναι αυτό Τάε Κβον Ντο είτε Καράτε είτε Τζούντο, αλλά κυρίως όσοι πρωτοασχολούνται με οποιαδήποτε πολεμική τέχνη πρέπει να προσέχουν σε τι σχολή και με ποιους έχουν να κάνουν γιατί πολλά είναι τα κρούσματα εξαπάτησης.

Ποια είναι η στήριξη από την Πολιτεία και τους επισήμους κρατικούς φορείς προς τους Πρωταθλητές;

Από τα λίγα που γνωρίζω επί του θέματος, σε Πανελλήνιο επίπεδο δεν υπάρχει καμία στήριξη από κανέναν φορέα διότι εμείς τουλάχιστον όσα χρόνια κατεβαίνουμε στα Πανελλήνια είναι επειδή αγαπάμε το άθλημα και είναι όλα με προσωπικά έξοδα. Τώρα ειδικά για το Τάε Κβον Ντο αν υπάρξει Πανευρωπαϊκή ή Παγκόσμια διάκριση,μιας και είναι από τα λίγα αναγνωρισμένα αθλήματα πολεμικών τεχνών από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τότε από την ομοσπονδία εκταμιεύεται κάποιο ποσό προς τον/ην αθλητή/ρια το οποίο είναι αντιπροσωπευτικό. 

Δείτε ΕΔΩ Αποτελέσματα Πανελληνίου Πρωταθλήματος

Δείτε ΕΔΩ Όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες που ανέβηκαν στο βάθρο

Έφη Καστραντά
 


3 Σχόλια

αυτος πρέπει ναναι αληθινος. Οχι σαν τον *** και μας δούλευε ψιλό γαζί για μιά βδομάδα..................

Παλι καλα που εχουμε και το Ταεκβοντο και μας βγαζει ασπροπροσωπους σε Πανελληνια Πανευρωπαικη και Παγκοσμια κλιμακα ως νομο χρονια τωρα. Μπραβο σε ολους σας !

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.