Espresso με τον Αλέξανδρο Λυμπεράκη

Espresso με τον Αλέξανδρο Λυμπεράκη

Δεκέμβριος 26, 2014 - 12:56
0 σχόλια

Η Ελλάδα, δεν μπορεί να μου προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για την εξέλιξη της  σταδιοδρομίας μου

Με γιορτινή διάθεση επιστρέφει η στήλη“Εspresso’’ συναντώντας τον Αλέξανδρο Λυμπεράκη. Ο Αλέξανδρος είναι 34 ετών και κατάγεται από τα Δολιανά Αρκαδίας και αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στην Μεγάλη Βρετανία.  Τελείωσε το 4ο Δημοτικό Σχολείο , το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Πολυκλαδικό Λύκειο στην Τρίπολη.  Είναι Ηλεκτρολόγος & Ηλεκτρονικός Μηχανικός και ασχολείται με τον τομέα των συστημάτων υλικού (Hardware Engineer).

Όταν τελείωσες τις σπουδές σου αναζήτησες εργασία στην Ελλάδα;

Μετά το τέλος των σπουδών μου αναζήτησα εργασία στην Ελλάδα. Εργάστηκα σε δύο εταιρίες του κλάδου μέχρι και τον Αύγουστο του 2012 όπου μετακόμισα στην Μ. Βρετανία.

Οι σπουδές σου με τι είχαν να κάνουν;

Έχω πτυχίο Ηλεκτρολόγου & Ηλεκτρονικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ Μετροπόλιταν και δύο μεταπτυχιακά στον τομέα της Μικροηλεκτρονικής από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ . Αυτήν την περίοδο παράλληλα με την δουλεία μου είμαι και υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα των « ‘Εξυπνων καμερών» (Smart Cameras).

Αυτή τη στιγμή απασχολείσαι στην Μ. Βρετανία  ποιο το αντικείμενο της εργασίας σου;

Μέχρι προσφάτως εργαζόμουν στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν.  Εκεί ασχολήθηκα με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας ιατρικής κάμερας, που αποτελεί μέρος μιας συσκευής για αντικαρκινική ακτινοθεραπεία με πρωτόνια.  Πριν λίγο καιρό μετακόμισα στο Σέφιλντ  όπου ασχολούμαι με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων για μια πρότυπη συσκευή (πατενταρισμένη τεχνολογία) για την ψύξη, με την βοήθεια κάποιου ειδικού υγρού,  υψηλής απόδοσής υπολογιστών που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και βελτιώνει την απόδοση τους.

Με ποια κριτήρια επέλεξες την Μ. Βρετανία για τόπο εργασίας σου;

Είναι μια χώρα προσφιλής σε εμένα, καθώς λόγο των σπουδών μου εδώ, γνώριζα αρκετά καλά τόσο την γλώσσα όσο τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα. Επιπλέον, γνώριζα πως θα μπορούσα να εξελίξω την καριέρα μου καθώς οι ευκαιρίες εργασίας που παρέχονται εδώ είναι πολλές και δελεαστικές. Η χώρα αυτή έχει πάρα πολλές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, κάτι που η Ελλάδα στερείται, και ήμουν βέβαιος ότι θα έβρισκα κάτι που με ενδιαφέρει ουσιαστικά. Τέλος, παράγοντες όπως η αξιοκρατία, οι υψηλότεροι μισθοί, η σταθερότητα της χώρας και η στήριξη στην επιχειρηματικότητα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση μου να αναζητήσω δουλειά στην Αγγλία.

Θα πρότεινες σε κάποιον νέο να ασχοληθεί με το επάγγελμα σου και αν ναι που εδώ ή στο εξωτερικό;

Ανεπιφύλακτα. Η τεχνολογία στις μέρες μας προχωράει με γοργούς ρυθμούς και η ανάγκη για εξειδικευμένους μηχανικούς γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Πάντως, μια άλλη ειδικότητα με πολλές προοπτικές είναι και αυτή του μηχανικού/προγραμματιστή συστημάτων ενσωματωμένης λογικής (Embedded Systems).

Όσο για το πού, νομίζω πως είναι προφανές, ότι θα συνιστούσα στους νέους και φιλόδοξους μηχανικούς να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Οι ρυθμοί εργασίας στην Ελλάδα έχουν σχέση με αυτούς της Αγγλίας και αν όχι πια η  διαφορά;

Εξαρτάται το επάγγελμα, την εταιρία και τις αρμοδιότητες Προσωπικά, το ωράριο μου είναι 9:00-17:30 (συμπεριλαμβανομένου ~1 ώρας διάλειμμα). Γενικά οι εταιρίες εδώ σε σχέση με αυτές της Ελλάδα σέβονται το οχτάωρο.

Έχεις στο μυαλό σου την επιστροφή στην Ελλάδα και να ναι κάτω από ποιες συνθήκες;

Φυσικά, αλλά όχι ακόμα. Η Ελλάδα, στην κατάσταση που βρίσκεται, δεν μπορεί να μου προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για την εξέλιξη της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας 'Άλλωστε, αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό.  Δυστυχώς, οι λέξεις επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη παραμένουν στα χαρτιά.

Ο Αλέξανδρος έκλεισε την συνέντευξη με μία ευχή

Σε όλους εύχομαι καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.