Espresso με την Ηρώ Μηλάκη

Espresso με την Ηρώ Μηλάκη

Οκτώβριος 31, 2013 - 18:34

Για αυτή την εβδομάδα η Espresso δέχεται την Ηρώ Μηλάκη η οποία κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι 21 ετών και σπουδάζει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο και ασχολείται με την ποδηλασία δρόμου και πίστας αλλά και με τη για την ποδηλασία δρόμου ΑμεΑ. Αν αναρωτιέστε πώς φτάσαμε στην Κρήτη να σας αναφέρουμε ότι η Ηρώ αγωνίζεται για την Τριπολιτσιώτικη ποδηλατική ομάδα του ΠΟΤ.

Πόσο καιρό ασχολείσαι με την ποδηλασία και ποιο το είδος της ποδηλασίας όπου αγωνίζεσαι;

Ξεκίνησα την ποδηλασία στα 12 και ασχολούμαι με τη ποδηλασία δρόμου και πίστας.

 

Ποια ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκες σαν πιλότος Τάντεμ;

Τον Οκτώβριο του 2010 με συναθλήτρια την Χαλκιαδάκη Αδαμαντία.

 

Τι σε οδήγησε σε αυτή σου την επιλογή;

Το 2008 ο σύλλογος ΑμεΑ Τάλως στον οποίο και ανήκω , διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ευρωπαϊκό κύπελλο. Εκεί κατάλαβα την δυναμικότητα του πληρώματος ταντεμ υψηλού επίπεδου και ενθουσιάστηκα…

Υπήρξε κάποιος που σε παροτρύνε σε αυτή σου την κίνηση ;

Φυσικά ο άνθρωπος που με παρότρυνε ήταν ο προπονητής μου, ο Γιώργος Βαρβεράκης.

 

Επειδή αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το Τάντεμ εξήγησε μας λίγο τι ακριβώς γίνεται σε αυτού του είδους τους αγώνες;

Το ταντεμ είναι ένα διπλό ποδήλατο. Ο αθλητής που βρίσκεται μπροστά είναι αρτιμελής και ονομάζεται πιλότος ενώ ο αθλητής με αναπηρία που βρίσκεται πίσω είναι είτε ολικά τυφλός είτε με μειωμένη όραση. Τα αγωνίσματα δρόμου και πίστας είναι ακριβώς τα ίδια με τα αγωνίσματα των αρτιμελών.

Ποιες είναι η δυσκολίες στο να αγωνίζεσαι για τη ποδηλασία δρόμου ΑμεΑ;

Είναι πολύ σημαντικό ο τυφλός να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον πιλότο. Επίσης είναι αναγκαία η συχνή επικοινωνία για να είναι απόλυτα συγχρονισμένοι οι δύο αθλητές (ο πιλότος πρέπει να προειδοποιεί τον συναθλητή του πότε υπάρχει στροφή, ανηφόρα, πότε θα κάνουν ορθοπεταλία κτλ).

Η σημαντικότερη σου διάκριση;

Η 6η θέση στο δρόμο(αγώνισμα αντοχής 80 χιλιόμετρα) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδινου το 2012, με συναθλήτρια μου την Αδαμαντία Χαλκιαδάκη όπου βρεθήκαμε μια ανάσα από το χάλκινο μετάλλιο που κρίθηκε στο σπριντ.

Πως ένιωσες όταν κέρδισες το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κύπελλο ποδηλασίας δρόμου ΑμεΑ που έγινε στην Πράγα της Τσεχίας;

Υπήρχε αρκετό άγχος καθώς με την Μαρία Χατζηιωάννου δεν είχαμε ξανασυμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες. Όμως όλα πήγαν καλά, η απόδοσή μας ήταν πάρα πολύ καλή και νοιώσαμε υπέροχα που σηκώσαμε τη σημαία της χώρας μας στο ψηλότερο βάθρο.

Είσαι αισιόδοξη για το μέλλον;

Οι επιτυχίες μας και οι διακρίσεις μας στους αγώνες μας δίνουν δύναμη και μας κάνουν  αισιόδοξες για το μέλλον.

Ποιο είναι το ζευγάρι σου και ποια η συνεργασία σας;

Το 2013 αγωνίστηκα με τη Μαρία Χατζηιωάννου μια νέα αθλήτρια από την Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία μας ξεκίνησε μόλις δύο μήνες πριν το Ευρωπαϊκό κύπελλο της Πράγας και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πίστας τον Οκτώβριο πιάσαμε τα όρια πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα πίστας που αναμένεται να γίνει το Μάρτιο του 2014.

Ποιο το πρόγραμμα τα καθημερινής σου προπόνησης;

Κάνω προπόνηση 5-6 μέρες την εβδομάδα από 2 έως 5 ώρες την ημέρα.

Πόσες ώρες κάνεις προπόνηση με το ζευγάρι σου;

Επειδή μένουμε σε διαφορετικές πόλεις με τη νέα μου συναθλήτρια αναγκαστικά κάνουμε προπόνηση χωριστά και βρισκόμαστε μαζί μόνο λίγο πριν τους αγώνες.

Ποια η διαφορά του να αγωνίζεσαι ως πιλότος Τάντεμ από το να αγωνίζεσαι σε αγώνες μόνη σου;

Τα συναισθήματα του να μοιράζεσαι την προσπάθεια του αγώνα αλλά και να έχεις την ευθύνη, να συμβουλεύεις και να καθοδηγείς την όλη προσπάθεια. Είναι σημαντικό να είσαι ομάδα που αγωνίζεται σαν ένας.

Είσαι ευχαριστημένη από τη συνεργασία σου με την ομάδα της Τρίπολης;

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την ομάδα της Τρίπολης ,το κλίμα που επικρατεί και η ομάδα με κάνουν να νιώθω άνετα.

Ποιος είναι ο στόχος σου για την νέα ποδηλατική σεζόν σε ατομικό επίπεδο;

Ο στόχος μου με την ομάδα της Τρίπολης είναι η κορυφή της Ελλάδας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δρόμου και πίστας.

Και ποιος ο στόχος σου με το ποδηλατικό σου  ζευγάρι;

Οι στόχοι μου με το τάντεμ είναι υψηλότερες θέσεις από το παρελθόν στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα πίστας και δρόμου και η πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Θέλεις να ευχαριστήσεις κάποιον για τη βοήθεια που σου προσφέρει;

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους ανθρώπους της ομάδας της Τρίπολης Γιάννη Μάγκλαρη και Δημήτρη Πιπέρη για την ηθική και υλική συμπαράσταση καθώς και την εταιρία Fuji και Maglaris bikes.Επίσης την Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Εαομ ΑμεΑ που στηρίζει αυτές τις προσπάθειες για μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον καθώς και τον σύλλογο μου στο Ηράκλειο ΑμεΑ Τάλως και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πιο σημαντικό άνθρωπο που είναι δίπλα μου σε όλη την πορεία μου στον αθλητισμό, τον προπονητή μου τον Γιώργο Βαρβεράκη και την οικογένεια μου που με στηρίζει διαρκώς.