Espresso με την Ευγενία Σαρρή

Espresso με την Ευγενία Σαρρή

Οκτώβριος 16, 2014 - 20:27
0 σχόλια

H εβδομαδιαία στήλη του Arcadia Portal ‘’Εspresso’’ γι' αυτή την εβδομάδα σας παρουσιάζει την Ευγενία Σαρρή από το Λεωνίδιο, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ταεκβοντό "ITF" εφήβων-νεανίδων ανδρών-γυναικών, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Η Ευγενία είναι 16 ετών, αθλήτρια του Α.Σ. TKD ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ, μαθήτρια στην Β' Λυκείου και κατάγεται απ’ το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Από φέτος τον Σεπτέμβριο μένει στην Καλλιθέα Αττικής για τις ανάγκες των προπονήσεών της και επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα της όποτε το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις της.

Ευγενία αρχικά θα ήθελα να μας πεις για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ταεκβοντό "ITF" εφήβων-νεανίδων ανδρών-γυναικών, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Κάθε αγώνας έχει το ειδικό του βάρος. Το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2014 στη Λευκορωσία ήταν σαφώς το πιο σημαντικό πρωτάθλημα στην μέχρι τότε πορεία μου και αντιλαμβάνεστε ότι και το άγχος ήταν αρκετό. Παρ’όλα αυτά, ήμουν χάρη στον δάσκαλό μου  πολύ καλά προετοιμασμένη για μια νίκη. Τέσσερις μήνες αργότερα έπαιξα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα TKD 2014 στο Τατζικιστάν και πήρα το χρυσό στα -70 kg.Έτσι μέσα στον ίδιο χρόνο είχα δύο κορυφαίες διακρίσεις που θεωρώ ότι οφείλονται καθαρά στη σκληρή και μεθοδική δουλειά.

Πώς ένιωσες όταν σήκωσες την Ελληνική σημαία στο βάθρο;

Η στιγμή της απονομής ήταν κορυφαία και ένιωσα απίστευτη συγκίνηση και υπερηφάνεια που αξιώθηκα να σηκώσω την σημαία μου σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση.

Αυτή ήταν μια πάρα πολύ σημαντική διάκριση που σίγουρα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι σε το Ταεκβοντό;

Ξεκίνησα να ασκούμαι στο Taekwon Do σε ηλικία 6 ετών και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια άσκησης νομίζω ότι έχει μπει για τα καλά στον τρόπο που σκέφτομαι και λειτουργώ.

Πώς σε αντιμετωπίζουν κάποιοι όταν μαθαίνουν ότι είσαι αθλήτρια του Ταεκβοντό, ίσως (φοβούνται);

Δεν έχω αισθανθεί ποτέ ότι η αθλητική μου ιδιότητα φοβίζει κάποιον. Ούτε και μου πέρασε ποτέ απ’το μυαλό να ασκήσω σωματική βία σε κανέναν και για κανένα λόγο. Αν βέβαια βρισκόμουν ποτέ σε κίνδυνο και έπρεπε να αμυνθώ για τη ζωή μου, σίγουρα η πολεμική τέχνη θα μου έβγαινε αυτόματα αλλά μόνο σε περίπτωση ορατού και σοβαρού κινδύνου.

Το Ταεκβοντό είναι μια πολεμική τέχνη ή ένα άθλημα;

Το Taekwon Do όπως και οι περισσότερες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες δημιουργήθηκε με σκοπό να υπηρετήσει ως αμυντικό εργαλείο και ως μέσο αντίστασης στην καταπίεση των ισχυρών εις βάρος των αδυνάτων. Στην πραγματικότητα οι αξίες που υπηρετεί είναι η παγκόσμια ειρήνη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ποιες είναι ρίζες του;

Ο ιδρυτής του, ο Κορεάτης στρατηγός Choi Hong Hi, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο να διαδώσει το Taekwon Do και τις αξίες που πρεσβεύει ελπίζοντας ότι κάποια μέρα ο κόσμος που ζούμε θα γίνει πιο δίκαιος και ειρηνικός. Νομίζω πως είναι υποχρέωση όλων όσων ασχολούνται με την τέχνη αυτή, να συνεχίσουν την προσπάθεια μέσα από το δικό τους παράδειγμα για δικαιοσύνη και ειρήνη.

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια αθλήτρια  η οποία προπονείται σε μια επαρχιακή πόλη;

Όχι δεν υπάρχει καμία αντικειμενική δυσκολία στο να προπονείται κανείς στην επαρχία. Εφόσον υπάρχει ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος προπόνησης και ένας αξιόλογος προπονητής, τότε ο αθλητής έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να πάει μπροστά. Όσο για την ηθική ή την οικονομική στήριξη της πολιτείας δυστυχώς δεν μπορεί να βασίζεται κανείς σε αυτήν διότι συνήθως είναι περιστασιακή και ανεπαρκής.

Υπάρχει η στήριξη οικονομική και ηθική από την πολιτεία;

Η Ελληνική πολιτεία δεν προάγει όσο θα έπρεπε και θα μπορούσε τον αθλητισμό. Είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα τα περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα δεν διαθέτουν κλειστό γυμναστήριο? Προφανώς η καλλιέργεια της αγάπης για τον αθλητισμό δεν αποτελεί ακόμα στόχο για την χώρα μας.

Ετοιμάζεσαι για κάποιον μεγάλο αγώνα ποιες οι προσδοκίες σου για την αγωνιστική σεζόν;

Τώρα προετοιμάζομαι για τη νέα αθλητική περίοδο με καθημερινή προπόνηση και συμμετοχή σε αρκετά ανοιχτά πρωταθλήματα. Στόχος φυσικά είναι και πάλι το Νο 1 του βάθρου της Ευρώπης και του Κόσμου με τη βοήθεια του Θεού και του προπονητή μου.

Θα προέτρεπες κάποια κοπέλα να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα και γιατί;

Προτρέπω ανεπιφύλακτα όλα τα κορίτσια, ανεξαρτήτως τυπικών σωματικών προσόντων, να ασχοληθούν με το Taekwon Do διότι θεωρώ ότι είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο υπάρχει. Σπουδαία σωματική, πνευματική και ψυχική άσκηση. Σίγουρη επένδυση για κάθε άνθρωπο που πρέπει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του σήμερα.

Θα ήθελες να ευχαριστήσεις κάποιον για την μέχρι τώρα πορεία σου;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα απ’την καρδιά μου τους γονείς μου και τα αδέρφια μου που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν με θυσίες την πορεία μου στον ερασιτεχνικό πρωταθλητισμό, καθώς επίσης και τον δάσκαλό μου Άρη Βελισσαρόπουλο που έκανε και θα κάνει πάντα τα αδύνατα δυνατά για να πετυχαίνουμε τους αθλητικούς μας στόχους.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.