Espresso με τη Μαρία Τάγκαλου

Espresso με τη Μαρία Τάγκαλου

Οκτώβριος 15, 2015 - 18:29
0 σχόλια

Ο ευλογημένος αυτός τόπος της Αρκαδίας δεν σταματά να μας εκπλήσσει, καθώς «παράγει» πολλά ανερχόμενα ταλέντα που διακρίνονται σε πολλούς τομείς. Η στήλη του Arcadia Portal Espresso «ξετρυπώνει» τα ταλέντα αυτά και σας τα παρουσιάζει σε συνεντεύξεις που στόχο έχουν να γνωρίσετε ανθρώπους που έχουν κάτι να σας πουν. 

Μέσα Οκτωβρίου και αυτή τη φορά στη στήλη φιλοξενείται η Μαρία Τάγκαλου από τον χώρο της μόδας. Η Μαρία γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1990 στην Αθήνα. Η καταγωγή της είναι από την Τρίπολη και από τη Ζάκυνθο. Ξεκίνησε σχέδιο στα δεκαεπτά της χρόνια στο εργαστήριο ελευθέρων σπουδών «Σαρασίτης Μπελτέκος» για προετοιμασία εισαγωγής στη Σχολή Καλών Τεχνών, ωστόσο τα σχέδιά της άλλαξαν και αποφάσισε να σπουδάσει σχέδιο μόδας στη Σχολή Βελουδάκη. Τελειόφοιτη πλέον, ολοκλήρωσε την πρακτική της στο ατελιέ του εξαιρετικού σχεδιαστή Βασίλη Ζούλια. Στον ελεύθερο χρόνο της μαγειρεύει, πηγαίνει βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, και αγαπά πολύ το θέατρο, το σινεμά και τις εκθέσεις ζωγραφικής. 

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τον χώρο της μόδας και συγκεκριμένα με το σχέδιο μόδας;

«Εγκαταλείποντας ένα μεγάλο μου όνειρο (το κλασικό τραγούδι), αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το σχέδιο μόδας σε εφηβική ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, σχεδίαζα ρούχα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, γύρω στα έξι μου χρόνια. Σχημάτισα με μολύβι τις πρώτες φόρμες ρούχων και κάπου στα δεκατρία μπορούσα να σχεδιάσω ολοκληρωμένα ένα outfit. Με τα χρόνια εξελίχθηκα και κατάλαβα ότι είχα γεννηθεί για αυτή τη δουλειά». 

Ποιες οι μεγαλύτερες εκθέσεις μόδας στις οποίες έχεις λάβει μέρος;

«Συμμετέχω στην Ελληνική εβδομάδα μόδας, το Athens Exclusive Designers Week, στους νέους σχεδιαστές. Πέρυσι απέσπασα το βραβείο ‘’Mercedes-Benz Fashion Award Greece for innovation and top aesthetic’’ / New Designers Awards της 13ης Athens Xclusive Designers Week (2013) για την collection ‘’Surreal Fairytale Creatures’’ όπου μου δόθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψω στο Βερολίνο με στελέχη της Mercedes-Benz Ελλάς και να απολαύσω VIP treatment κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας. Επίσης, έχω κάνει κάποιες παρουσιάσεις ρούχων μου στο Ηilton και σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας».

Πώς αισθάνεσαι που αν και σε τόσο μικρή ηλικία τα ρούχα σου της έχουν δημοσιευτεί στο «Press in fashion magazine» του Καναδά και στο «Seven Magazine» της Νέας Υόρκης;

«Είμαι αρκετά ψύχραιμη και ήρεμη σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν ενθουσιάζομαι εύκολα και δεν θεωρώ ότι είναι ακατόρθωτο να έχεις κάποιες δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά, αν αξίζει η δουλειά σου. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι είμαι περήφανη που δεν χρειάστηκε να χρηματοδοτήσω κάποιο περιοδικό για να αναδείξει τα ρούχα μου, απλά έστειλα της φωτογραφίσεις μου και τις δημοσίευσαν». 

Έχεις κάποιους αγαπημένους σχεδιαστές που είχαν ιδιαίτερη επίδραση στα δικά σου σχέδια;

«Ναι, μου αρέσουν αρκετοί σχεδιαστές. Αγαπημένος μου είναι ο Alexander McQueen, η Vivienne Westwood ,ο John Galliano, οι Commedes Garcons και πολλοί άλλοι, κυρίως θεατρικοί σχεδιαστές. Τα τελευταία χρόνια δεν παρακολουθώ πολύ άλλους δημιουργούς, προσπαθώ να χαράξω τη δική μου πορεία. Κλείνομαι πολλές ώρες στο εργαστήριό μου και προσπαθώ να βρω τεχνικές δικές μου». 

Παράλληλα με τον σχεδιασμό ρούχων έχεις ασχοληθεί και με το κόσμημα. Πιστεύεις ότι το ένα κομμάτι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το άλλο;

«Το κόσμημα ήταν η απαρχή της τεχνικής που κατέληξε σε ρούχο. Έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους, καθώς χρησιμοποιώ τα ίδια υλικά που χρησιμοποιώ και στα corsages μου (τρέσες, νήματα, χάντρες, swarovsky). Απλά τα κοσμήματα έχουν ως βάση το ατσάλι που επενδύεται με όλα όσα ανέφερα».

Είχες την τύχη μεταξύ άλλων να βρεθείς και στα παρασκήνια του τηλεοπτικού σόου του Ant1 «Υour Face Sound Familiar» και να ντύσεις τη Βανέσα Αδαμοπούλου. Πες μας δυο λόγια.

«Η Βανέσσα ήταν η μούσα μου στη συλλογή μου που βραβεύτηκε, αλλά συνέχισε να είναι το γούρι μου και αργότερα. Συνεργαστήκαμε στο ‘’Your Face Sound Familiar’’ ως αποκλειστική της σχεδιάστρια – στυλίστρια, δίνοντάς της έναν pinup χαρακτήρα στην εμφάνισή της, τον οποίον υποστήριξε άψογα μιας και της ταίριαζε απόλυτα, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητά της. Όλη αυτή η συνεργασία εξελίχθηκε σε μια όμορφη φιλία ανάμεσά μας που κρατάει ακόμα».

Ποιο το χρώμα και το υλικό που σε έχουν κερδίσει;

«Σαν Μαρία λατρεύω το ροζ, σαν σχεδιάστρια όμως πεθαίνω για το χρυσό, εξ ου χρυσό είναι και το σήμα που υπογράφω. Μ’ αρέσει να συνδυάζω λεπτά υφάσματα με χοντρά π.χ. μαλακό τούλι με χοντρό καπαρντινάκι ή οργάτζα με κρεπ. Συνήθως κεντάω τα χοντρά υφάσματα με νήματα και πέτρες δημιουργώντας ένα καινούριο ύφασμα με τη δική μου ταυτότητα».

Από πού εμπνέεσαι συνήθως τις δημιουργίες σου και σε ποιες γυναίκες απευθύνονται;

«Πολλές φορές νόμιζα ότι αντλώ έμπνευση από άλλους καλλιτεχνικούς κύκλους, όπως το θέατρο, η μουσική, η ζωγραφική. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έχω ιδέα πώς γίνεται η σύλληψη της εικόνας του ενδύματος στο μυαλό μου. Λειτουργώ βλέποντας και κάνοντας... Συνήθως δεν σχεδιάζω, βλέπω υφάσματα και δημιουργώ σχέδια τα οποία αλλάζουν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης. Τα ρούχα μου απευθύνονται σε δυναμικές γυναίκες με τόλμη στα έντονα χρώματα ανεξαρτήτως ηλικίας».

Τι θα συμβούλευες ένα νέο κορίτσι που ακόμα ψάχνει να βρει ποιο είναι το στυλ του;

«Θα συμβούλευα προτού αρχίσει να ξεφυλλίζει περιοδικά μόδας και να κοιτάζει βιτρίνες, να σκεφτεί γιατί θέλει να φτιάξει το στυλ του και πού αποσκοπεί με το να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο look. Ξέρετε, το στυλ κάθε ανθρώπου έχει άμεση σχέση με την προσωπικότητά του. Δεν μπορείς να υιοθετείς outfit τα οποία σε φοράνε. Για να φτιάξουμε την εξωτερική μας εμφάνιση πρέπει πρώτα να φτιάξουμε την εσωτερική, οπότε είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα νέα κορίτσια να πειραματίζονται με διάφορα ρούχα μέχρι να βρεθεί κάτι που θα τις κολακεύσει, θα αισθανθούν ασφάλεια με αυτό με αποτέλεσμα η αυτοπεποίθησή τους να εκτοξευθεί».

Ποιο το πρώτο ρούχο το οποίο σχεδίασες και τι σημαίνει για εσένα;

«Το πρώτο μου ρούχο, όπως προανέφερα, πρέπει να το ζωγράφισα γύρω στα έξι. Απ’ ό,τι θυμάμαι δεν ήταν μόνο ένα, ήταν μια ζωγραφιά με πολλά φορέματα σε ακαθόριστες μεριές του χαρτιού σχεδιασμένα με μολύβι. Τη ζωγραφιά την φύλαξε η μητέρα μου και δεν έχω ανάμνηση από αυτήν, μου κάνει όμως εντύπωση η τρομακτική λεπτομέρεια πάνω τους πράγμα που με ακολουθεί ακόμα ως δημιουργό. Επίσης είχα φτιάξει ένα περιοδικό (!), είχα τσακίσει κόλες Α4 στην μέση, στο εξώφυλλο είχα γράψει την λέξη ‘’μόδα’’ και σε κάθε σελίδα είχα και ένα διαφορετικό σχέδιο μόδας!».

Τι είναι αυτό που κάνει τις δημιουργίες σου να ξεχωρίζουν;

«Στο τεχνικό κομμάτι τα υλικά που χρησιμοποιώ και ο τρόπος που συνδυάζω τα υφάσματα. Μου αρέσει πολύ να ανακατεύω αταίριαστα υλικά, τα οποία με έναν μαγικό τρόπο να δένουν μεταξύ τους βλέποντας το αποτέλεσμα. Κάτι άλλο που έχω ακούσει από ανθρώπους που τους αρέσει η δουλειά μου είναι ότι τα ρούχα μου μεταφέρουν συναισθήματα, ότι κάθε κομμάτι είναι ένα ξεχωριστό έργο τέχνης. Ελπίζω σε βάθος χρόνου να μην χάσω αυτή τη φρεσκάδα την οποία διαθέτω όσο είμαι νέα και να συνεχίσω να βλέπω την μόδα ως τέχνη». 

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

«Αυτόν τον μήνα ολοκληρώνω την πρώτη μου συλλογή με νυφικά φορέματα την οποία θα παρουσιάσω για την Άνοιξη 2016 και θα συνεχίσω τη χειμερινή μου συλλογή η οποία έχει πάρα πολλή δουλειά. Έχω θέσει αρκετά ψηλά τον πήχη σε σχέση με παλαιότερα και έχω σκοπό να παρουσιάσω ένα δείγμα δουλειάς πολύ προσωπικό, όπου θα αναμείξω διάφορες τεχνοτροπίες κεντημάτων, υφαντών, ακόμα και ζωγραφικής πάνω σε ύφασμα».

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.