Espresso με το Δημήτρη Συμνιώτη

Espresso με το Δημήτρη Συμνιώτη

Απρίλιος 24, 2014 - 18:59

Η εβδομαδιαία στήλη του  ArcadiaPortal ΄΄Εspresso΄΄ αυτή την εβδομάδα κάνει ορθοπεταλίες με τον ποδηλάτη Δημήτρη Συμνιώτη. Ο κ. Δημήτρης  κατάγεται από την Καρδίτσα η οποία έχει παράδοση στο ποδήλατο και είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε δημοτικό σχολείο στην Τρίπολη. Το Σάββατο αυτό θα συμμετέχει στον αγώνα  600 χλμ. Αθήνα -Λάρισα – Αθήνα.

Σαν γυμναστής φυσικά ασχολείστε χρόνια με τον αθλητισμό, αλλά με την ποδηλασία πότε ξεκινήσατε;

Η ενασχόλησή μου με το τον αθλητισμό ήταν και είναι συνεχής, λόγω του επαγγέλματός μου. Είμαι γυμναστής και εργάζομαι στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης . Με την ποδηλασία είχα πάντοτε μια καλή σχέση, αλλά αγωνιστικά ασχολήθηκα από το 2000 περίπου.

Τι είναι αυτό που σας «μάγεψε» στο άθλημα της ποδηλασίας;

Έχοντας ασχοληθεί με πολλά αθλήματα κατέληξα στην ποδηλασία λόγω του ότι είναι ένα συναρπαστικό άθλημα, με πολλές εναλλαγές σε συναισθήματα μέσα στη φύση. Είναι ένα άθλημα μέσα από το οποίο γνώρισα πολλούς ανθρώπους και γνώρισα επίσης την Ελλάδα μέσα από τις διάφορες διοργανώσεις που λαμβάνω μέρος.

Εκτός από εσάς και τα παιδιά σας έχουν ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό και την ποδηλασία;

Τα παιδιά μου ασχολήθηκαν κι αυτά με την ποδηλασία με αρκετές διακρίσεις σε διασυλλογικούς αγώνες και σε πανελλήνια πρωταθλήματα.

Σε ποιο ποδηλατικό σωματείο ανήκετε;

Ανήκω στον ΠΟ Τρίπολης και είμαι μέλος της ΠΕΠΑ (Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών)

Θεωρείτε ότι για έναν νέο αθλητή τα πράγματα είναι δύσκολα στο να συνεχίσει τον πρωταθλητισμό σε ένα άθλημα όπως αυτό της ποδηλασίας;

Για έναν νέο αθλητή τα πράγματα είναι δύσκολα, όχι μόνο στην ποδηλασία, αλλά δε όλα τα αθλήματα. Σαν κράτος δεν επενδύουμε στον αθλητισμό, γι' αυτό κρατάμε τη σημαία στην παχυσαρκία.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι αγώνες που έχετε λάβει μέρος;

Οι σημαντικότερες διοργανώσεις που συμμετείχα είναι το 1200άρι Παρίσι - Βρέστη - Παρίσι, το 1000άρι γύρος Πελοποννήσου. Το Σάββατο αυτό συμμετέχω στο 600άρι Αθήνα -Λάρισα – Αθήνα.

Η ποδηλασία είναι ένα δύσκολο αγώνισμα στο όποιο χρειάζονται αρκετές ώρες προπόνησης;

Για να γίνουν όλα αυτά, η προπόνηση είναι καθημερινή και δεν πέφτει κάτω από τα 70 χλμ τη μέρα.

Εσείς βγαίνετε μόνος σας προπόνηση ή μαζί με συναθλητές σας;

Ασχολούνται κι άλλα άτομα με τις μεγάλες αποστάσεις κι έτσι τις περισσότερες φορές έχω παρέα στις προπονήσεις μου. Στις 3 Μαΐου διοργανώνουμε το δικό μας brevet στην Τρίπολη.

Σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί ο αγώνας brevet πείτε μας τι είδος αγώνισμα είναι;

Όπως προανέφερα τα brevets είναι διοργανώσεις χωρίς καθαρά αγωνιστικό χαρακτήρα. Σημασία έχει ο τερματισμό.

Το δικό μας brevet, είναι 200 χιλιομέτρων και θα ξεκινήσει από τον Παλαιόπυργο και μετά η διαδρομή είναι η εξής : Λεβίδι - Βλαχέρνα - Δάφνη - Τρόπαια - Λαγκάδια - Δημητσάνα - Στεμνίτσα - Μεγαλόπολη - Τρίπολη - Παλαιόπυργος.

Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής;

Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής και θα πρέπει να το καταλάβουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποδηλάτης;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποδηλάτης είναι η αγένεια των φίλων οδηγών που τον βλέπουν μόνο ως εμπόδιο και προσπαθούν να τον περάσουν ο κόσμος να χαλάσει. Αφού να φανταστεί κανείς ο ασφαλέστερος τρόπος να περάσεις τη διασταύρωση, είναι με κόκκινο. Όσο ανατρεπτικό κι αν φαίνεται αυτό, είναι αλήθεια, αφού όταν ανάβει το πράσινο, όλοι νομίζουν ότι είναι στην εκκίνηση στη Μόντσα.

Εσείς λόγο και του επαγγέλματος αλλά και ποδηλασίας βλέπετε οι νέοι να θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;

Από την πλευρά μου προσπαθώ να σπρώξω οδό πιο πολύ κόσμο στον αθλητισμό και ιδιαίτερα μικρά παιδιά. Για το λόγο αυτό ο ΠΟ Τρίπολης, δημιούργησε πρότυπη ακαδημία ποδηλάτου, με υπεύθυνο τον Γιάννη Μάγκλαρη ! Το να ασχοληθούν οι νέοι με τον αθλητισμό, απαιτεί την διαρκή προσπάθεια της πολιτείας για το θέμα αυτό. Πέρα από αυτό πρέπει ν' απασχολήσει και τον κάθε γονιό και είναι επιτακτική ανάγκη να μεριμνήσουμε όλοι για την υγεία των παιδιών μας, γιατί αθλητισμός σημαίνει υγεία !!

Έφη Καστραντά