Το Εσωτερικών ζητεί από Δήμους και Περιφέρειες επικαιροποίηση στοιχείων

Το Εσωτερικών ζητεί από Δήμους και Περιφέρειες επικαιροποίηση στοιχείων

Φεβρουάριος 13, 2016 - 09:13
0 σχόλια

Σε συνέχεια της σχετικού εγγράφου της ΕΛΣΤΑΤ, με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί από τους Δήμους και τις Περιφέρειες έως τις 2 Μαρτίου να έχουν επικαιροποιήσει τα οικονομικά τους στοιχεία στη Βάση Δεδομένων ΥΠΕΔΔΑ και ΕΕΤΑΑ.

ΘΕΜΑ: Υποβολή οικονοµικών στοιχείων ∆ήµων, Περιφερειών και Νοµικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης στις Βάσεις ∆εδοµένων του ΥΠΕΣ∆Α στο πλαίσιο διαβίβασής τους από την ΕΛ.ΣΤΑΤ στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT).

ΣΧΕΤ: 1. Το υπ’αριθµ. 30284/26-11-2015 έγγραφό µας
2. Το υπ’ αριθµ. Γ1-67/01-02-2016 έγγραφο της ΕΛΣΤΑΤ
3 . Το υπ’ αριθµ. Γ1-73/01-02-2016 έγγραφο της ΕΛΣΤΑΤ

Κατόπιν του υπ’αριθµ. 2 σχετικού, θα θέλαµε να σας υπενθυµίσουµε ότι η ΕΛΣΤΑΤ βάσει των Ευρωπαϊκών Κανονισµών οφείλει να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Eurostat) αναθεωρηµένα δηµοσιονοµικά στοιχεία για το έτος 2015. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι στατιστικοί ανταποκριτές των ∆ήµων και των Περιφερειών, σε συνεργασία µε τις αρµόδιες υπηρεσίες των φορέων τους, όπως µεριµνήσουν για την ορθή και έγκαιρη εισαγωγή των οικονοµικών στοιχείων στη βάση δεδοµένων που τηρείται στην ΕΕΤΑΑ καθώς και στον Κόµβο ∆ιαλειτουργικότητας. 

Συγκεκριµένα, για το έτος 2015, παρακαλούνται οι στατιστικοί ανταποκριτές όπως µεριµνήσουν µέχρι τις 02/03/2016 να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία του δελτίου ∆εκεµβρίου 2015. Η επικαιροποίηση θα πρέπει να γίνει τόσο στα έσοδα και έξοδα (στήλη «Περίοδος αναφοράς Ιανουάριος έως και Μήνας Αναφοράς») όσο και στα στοιχεία ισολογισµού (στήλη «Μήνας αναφοράς»). Κατά την επικαιροποίηση των σχετικών δελτίων οι Φορείς οφείλουν να συµµορφωθούν πλήρως τόσο µε τις σχετικές οδηγίες του ΥΠΕΣ∆Α όσο και µε τα διαλαµβανόµενα στο υπ΄αρίθµ. 2 σχετικό. ∆εδοµένου ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται στη Βάση ∆εδοµένων ΥΠΕΣ∆Α-ΕΕΤΑΑ θα πρέπει να συµφωνούν πλήρως µε εκείνα που ενσωµατώνονται στον Κόµβο ∆ιαλειτουργικότητας, οι στατιστικοί ανταποκριτές θα πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως οι όποιες αλλαγές ή τροποποιήσεις να αποτυπώνονται και στις δύο Βάσεις του ΥΠΕΣ∆Α.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα στοιχεία προηγούµενων ετών (2011, 2012, 2013 και 2014) στην περίπτωση που ύστερα από έλεγχο των Υπηρεσιών σας διαπιστωθεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν ή διορθωθούν, είναι απαραίτητη η προηγούµενη ενηµέρωση της Υπηρεσίας µας σχετικά µε τα ποσά, την κατηγορία, την περίοδο και την αιτιολογία προκειµένου η Υπηρεσία µας να γνωστοποιήσει τα στοιχεία αυτά συγκεντρωτικά στην ΕΛΣΤΑΤ.

Επιπλέον, οι Περιφέρειες της Χώρας κατά την επικαιροποίηση των σχετικών δελτίων οφείλουν να εφαρµόσουν πλήρως τα διαλαµβανόµενα στο υπ’αριθµ. 1 σχετικό περί λογιστικής αποτύπωσης µέσω Π.∆.Ε. µε υπόλογους – διαχειριστές τα Περιφερειακά Ταµεία Ανάπτυξης, σύµφωνα µε το οποίο εντός δέκα (10) ηµερών από τη λήξη του µήνα αναφοράς, θα πρέπει να διενεργούνται συµψηφιστικές εγγραφές στα βιβλία της κάθε Περιφέρειας µε βάση τις πληρωµές που έχουν πραγµατοποιηθεί από το οικείο ΠΤΑ κατά το µήνα αυτό και τα αντίστοιχα στοιχεία να υποβάλλονται στις βάσεις δεδοµένων οικονοµικών στοιχείων του ΥΠΕΣ∆Α µαζί µε τα υπόλοιπα στοιχεία εσόδων - εξόδων του φορέα. Τονίζεται ότι η εν λόγω υποχρέωση των Περιφερειών υφίσταται ανεξάρτητα από τη διαδικασία έκδοσης των κατά νόµο συµψηφιστικών χρηµατικών ενταλµάτων για τις πραγµατοποιούµενες πληρωµές του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων από τις αρµόδιες Υ∆Ε, καθότι αυτή πραγµατοποιείται σε ετήσια βάση µε δυνατότητα ολοκλήρωσης βάσει νόµου την 31η Μαρτίου του έτους που έπεται του έτους της πληρωµής (άρθρο 79§3ι του Ν. 4270/2014).

Τέλος, σε συνέχεια του υπ’αριθµ. 3 σχετικού και στο πλαίσιο της υποχρέωσης της Χώρας για αποστολή τριµηνιαίων και ετήσιων λογαριασµών της Γενικής Κυβέρνησης, παρακαλούµε όπως ενηµερώσετε τους υπεύθυνους υπαλλήλους (των νοµικών προσώπων ή και των ίδιων των ∆ήµων ή Περιφερειών στις περιπτώσεις που αποστέλλουν στοιχεία για τα νοµικά τους πρόσωπα) για την άµεση και ορθή υποβολή των στατιστικών δελτίων των ΝΠ∆∆ και ΝΠΙ∆ µηνός ∆εκεµβρίου 2015 (εάν ανήκουν στο ΜΦΓΚ) ή δ’ τριµήνου 2015 (εάν δεν ανήκουν στο ΜΦΓΚ) στη βάση δεδοµένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης (βάση ΥΠΕΣ∆Α-ΕΕΤΑΑ).

Κατά τη διαδικασία υποβολής, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί:

_ Στην ορθή συµπλήρωση των στοιχείων ∆ιαθεσίµων, ∆ανείων και Υποχρεώσεων.
_ Στην κατηγορία «Υποχρεώσεις σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης», στην οποία καταγράφονται το σύνολο των βραχυπρόθεσµων και µακροπρόθεσµων απλήρωτων υποχρεώσεων του Φορέα προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης, είτε υπάρχει διακανονισµός /ρύθµιση της πληρωµής σε δόσεις, είτε όχι.
_ Στη µη συµπλήρωση αρνητικών µεγεθών (αριθµών).

Ευχαριστούµε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

Ο Προϊστάµενος της ∆/νσης
Ν. Χατζηεργάτης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.