Έρχονται αυξήσεις στο ψωμί

Έρχονται αυξήσεις στο ψωμί

Νοέμβριος 09, 2018 - 16:43
0 σχόλια

Κύµα ανατιµήσεων στο αλεύρι και στα προϊόντα άρτου αναµένεται να πλήξει και την ελληνική αγορά εξαιτίας της «εκτόξευσης» των διεθνών τιµών στα σιτηρά.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ τους »Έθνους», αρκετές βιοµηχανίες του κλάδου που προµηθεύουν τα σούπερ µάρκετ έχουν ανακοινώσει αυξήσεις τιµών από 4% έως 6,5% στα προϊόντα άρτου και από 7% έως 10% στο αλεύρι, οι οποίες θα ξεκινήσουν να εφαρµόζονται σταδιακά από τα τέλη Νοεµβρίου µέχρι και τις αρχές του επόµενου έτους.

Στελέχη της αγοράς εκτιµούν πως το επόµενο διάστηµα θα ακολουθήσουν και άλλες βιοµηχανίες που σήµερα βρίσκονται σε στάση αναµονής, υποστηρίζοντας πως είναι δύσκολο να απορροφήσουν µια τόσο µεγάλη άνοδο στο κόστος της πρώτης ύλης. «Από τον περασµένο Σεπτέµβριο αγοράζουµε το αλεύρι ακριβότερα κατά 20% µε 25%. Αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς ένα µέρος αναπόφευκτα θα περάσει στην κατανάλωση» υπογραµµίζει χαρακτηριστικά στέλεχος µεγάλης βιοµηχανίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Από την άλλη πλευρά, περισσότερο εγκρατείς εµφανίζονται οι αρτοποιοί, οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τιµών τους. Οπως αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, «οι επαγγελµατίες του χώρου παρακολουθούν µε ιδιαίτερο προβληµατισµό τη σηµαντική επιβάρυνση στο κόστος των πρώτων υλών, ωστόσο δεν σχεδιάζουν ακόµη να αυξήσουν τον τιµοκατάλογό τους». Ωστόσο, υπογραµµίζει πως «εάν το φαινόµενο συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτηµα ανατιµήσεων και στο ψωµί που πωλείται στους φούρνους από τη νέα χρονιά».

Αναφορικά µε τη «ρίζα του κακού», αξίζει να σηµειωθεί ότι τους τελευταίους µήνες οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες σε Ευρώπη και Αµερική, οι οποίες συνδυάστηκαν µε υψηλές θερµοκρασίες, παρατεταµένη ξηρασία αλλά και έντονες βροχοπτώσεις, οδήγησαν σε µεγάλη µείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων όπως τα σιτηρά.

Πρόσφατα το ∆ιεθνές Συµβούλιο για τα Σιτηρά µείωσε τις προβλέψεις παραγωγής για το σιτάρι της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2018-2019, σε 136,7 εκατοµµύρια τόνους (από 148,3 εκατοµµύρια τόνους που ήταν η πρόβλεψη τον περασµένο Μάρτιο), όταν την περσινή χρονιά ανερχόταν σε 151,2 εκατ. τόνους (-10%).


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.