Εργοστάσιο απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη – Τα ΝΑΙ υπό όρους, τα ΙΣΩΣ και τα OΧΙ που άλλαξαν!

Εργοστάσιο απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη – Τα ΝΑΙ υπό όρους, τα ΙΣΩΣ και τα OΧΙ που άλλαξαν!

Σεπτέμβριος 22, 2017 - 18:25
0 σχόλια

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την ψηφοφορία του ΦΟΣΔΑ και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, προχωράει οριστικά η κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη , ελάχιστα χιλιόμετρα από την πόλη της Μεγαλόπολης.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το θέμα, πολλές αντιδράσεις αλλά και ακόμα πιο πολλές κολωτούμπες έχουν γίνει. Τελικά τίποτα δεν είναι δύσκολο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης έχει παρακολουθήσει το θέμα από την πρώτη στιγμή και σας έχουμε παρουσιάσει όλες τις εξελίξεις, καλό είναι σήμερα να θυμηθούμε μερικές στιγμές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να φτάσουμε στις τελικές αποφάσεις.

Στην αρχή υπήρχε ο σχεδιασμός να γίνουν 3 εργαστάσια διαχείρισης , ένα στην Λακωνία, ένα στην Μεσσηνία και ένα στην Αρκαδία. Για την θέση στην Αρκαδία πάντα ακούγαμε ότι θα είναι κοντά στην Μεγαλόπολη. Βελιγοστή στην αρχή , μετά το χωριό Γέφυρα ( όπου ο Δήμος Τρίπολης έφερνε και έθαβε παράνομα σκουπίδια στο δάσος – και ακόμα εκεί είναι) , μετά στα ορυχεία ( εκεί που τα έθαβαν παλαιότερα οι δήμοι Μεγαλόπολης , Φαλαισίας και Γόρτυνος) και στο τέλος η οριστική θέση στην Παλαιόχουνη.

Στην Μεγαλόπολη έχουμε την αντίθετη θέση της κοινωνίας, της δημοτικής αρχής αλλά και πολλές δηλώσεις από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη  ότι δεν θα αντέχει η περιοχή άλλη επιβάρυνση!

Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν αποφάσεις και κινήσεις που τελικά άλλαξαν κάπως αυτές τις θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα και επίσημα τώρα…

Τον Δεκέμβριο του 2013 η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Μεγαλόπολης είναι αρνητική και αντίθετη στο ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίων στην περιοχή μας, είτε στην Βελιγοστή, είτε στην Παλιόχουνη.
Συγκεκριμένα διαβάζουμε από την τότε ανάρτηση μας: Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ομιλητών τάχθηκαν κατά της δημιουργίας των εργοστασίων επεξεργασίας , ακούστηκαν κάποιες φωνές ότι πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα και υπήρχαν και απόψεις ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης πρέπει να κάνει μόνος του την διαχείριση.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Τον Ιανουάριο του 2014 έχουμε2 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στις 8 Ιανουαρίου μετά από 5 ώρες συζήτηση , δεν πάρθηκε καμία απόφαση
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Στις 20 Ιανουαρίου υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης , η οποία είναι αρνητική για την θέση της Βελιγοστής , όχι όμως και για την Παλαιόχουνη αφού εκφράζονται κάποιοι όροι που πρέπει να εξεταστούν.
Διαβάζουμε και πάλι από την τότε ανάρτηση μας:ΟΧΙ στην δημιουργία Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στα Παραδείσια , Ναι υπό όρους στην Παλαιόχουνη , ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης στην χθεσινή του συνεδρίαση. Η πρόταση αυτή ήταν του Δημάρχου Παναγιώτη Μπούρα και την ψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της παράταξης του. Όλοι οι σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων έδωσαν αρνητική ψήφο και ζήτησαν να απορριφθεί εξ ολοκλήρου η Μελέτη και η πρόταση της εταιρίας ΤΕΡΝΑ- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Η απόφαση του Ιανουαρίου του 2014 είχε παρθεί με οριακή πλειοψηφία και είχαμε τότε επισημάνει τις απουσίες και το τελικό αποτέλεσμα
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Περνάνε 10 μήνες , έχουμε εκλογές και αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 γίνεται έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και υπάρχει ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ εναντίον της κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων και της σχετικής Μελέτης Περιβαντολογικών Επιπτώσεων αλλά και κατά του ενδεχόμενου μεταφοράς Compost ( CLO) στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση επειδή ήταν πολύ σημαντική , μεταδόθηκε ζωντανά από το Καφενείο της Μεγαλόπολης και δόθηκε η δυνατότητα σε όλους να παρακολούθησουν όλα όσα ειπώθηκαν.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ Ο ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Το διάστημα από το 2015 έως το τέλος του 2016 , το θέμα περνάει από διάφορες διαδικασίες, αλλαγές υπουργών και κυβερνητικών αποφάσεων.

Με την αλλαγή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  αποφασίζεται να μην γίνει προσωρινά το εργοστάσιο στην Μεσσηνία και ο όγκος των σκουπιδιών να μεταφέρεται στην Παλαιόχουνη.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου έχουμε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης που αποφασίζει να γίνει η κατάρτιση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (Το.Σ.Δ.Α.) του Δήμου Μεγαλόπολης.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Την Πέμπτη 26 Μαίου 2016 υπογράφεται η σύμβαση για την κατάρτιση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Μεγαλόπολης.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 έχουμε την έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Μεγαλόπολης από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Ιούλιο και Αύγουστο του 2016 σε 2 συνεδριάσεις του  ο ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου αδυνατεί να βγάλει μια συγκεκριμένη απόφαση και οι Δήμαρχοι είναι διχασμένοι σε 2 στρατόπεδα.
Δείτε σχετικές αναρτήσεις
Σε δύο στρατόπεδα οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα απορρίμματα
«Χαμένοι στην μετάφραση» οι Δήμαρχοι για τα απορρίμματα στον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου

Τον Μάρτιο του 2017 ο Βουλευτής κ. Παπαηλιού αναφέρει:
Παράνομη 100% η όποια διαχείριση για τα απορρίμματα των δήμων

Τον Ιούνιο του 2017 κάνει παρέμβαση ο Βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και δηλώνει:
Συμφέρουσα για τον πολίτη η λύση για τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Toν Ιούλιο του 2017 η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, πέντε Δήμοι, τρία Σωματεία και δύο πολίτες προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων Πελοποννήσου
δείτε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 ψηφίζεται η προγραμματική σύμβαση ΦΟΔΣΑ – Περιφέρειας για τα απορρίμματα και σε αυτή την συνεδρίαση έχουμε πολλά ευτράπελα αφού κάποιοι Δήμαρχοι που όλο το προηγούμενο διάστημα διαφωνούσαν με την επιλογή της Περιφέρειας είτε αποχώρησαν , είτε δεν πήγαν να ψηφίσουν. Τελικό αποτέλεσμα: 22 ΝΑΙ – 17 ΟΧΙ. Από τον Δήμο Μεγαλόπολης ο Σπύρος Τσιριγώτης ήταν παρών και ψήφισε ΝΑΙ, ο Γιάννης Φουσέκης ήταν ΑΠΩΝ.
δείτε σχετικά άρθρα
Ψηφίστηκε η προγραμματική σύμβαση ΦΟΔΣΑ – Περιφέρειας για τα απορρίμματα
Τα «ναι», τα «όχι», οι αποχωρήσεις και η πολυπόθητη ομόνοια για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Πλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με την υπογραφή της σύμβασης προχωρά στην υλοποίηση της κατασκευής του σκουπιδοεργοστασίου στην Παλαιόχουνη. Κάποιοι θέλουν να νομίζουν ότι η Μεγαλόπολη γλύτωσε από την κατασκευή στην Γέφυρα η την Βελιγοστή και θα νιώθουν πολύ ικανοποιημένοι για τις πράξεις τους. Η αλήθεια όμως και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η Μεγαλόπολη παίρνει ακόμα ένα βάρος στην πλάτη της και πλέον ανοίγει ο δρόμος και για άλλα. ΧΥΤΕΑ και πώληση μονάδων εξακολουθούν να μας απειλούν.

Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο, σας παραθέτουμε όπως οφείλουμε όλα τα στοιχεία και ας αποφασίσει ο καθένας από εσας τους αναγνώστες μας πως φτάσαμε σήμερα σε αυτή κατάσταση και ποιοί ευθύνονται.

Από το Kafeneio-megalopolis.gr

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.