Εργαζόμενοι σε αδιέξοδο

Εργαζόμενοι σε αδιέξοδο

Ιούλιος 14, 2011 - 13:16

- Η κρίση φέρνει περικοπές και οδηγεί στην ανεργία χρόνια απασχολούμενους

Βαθαίνει η ύφεση στην αγορά καθημερινά και περισσότερο. Μεγάλες και κραταιές επιχειρήσεις αναγκάζονται να λάβουν δραστικά μέτρα προκειμένου να μείνουν ενεργές χωρίς βέβαια κανείς να εγγυάται πως αυτό θα επιτευχθεί. Μεγάλη εταιρία που έχει έδρα και στην Τρίπολη πρόσφατα αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της για να ανταπεξέλθει οικονομικά, επιβαρύνοντας την ίδια ώρα τους εναπομείναντες υπαλλήλους οι οποίοι ένεκα της φύσης του αντικειμένου της εταιρίας πρέπει να καλύπτουν βάρδιες σε 24ωρη βάση.

«Ήδη η κατάσταση είναι άσχημη. Έχουμε επωμιστεί και τα ωράρια των συναδέλφων που απολύθηκαν , δουλεύουμε πολλά νυχτερινά, και δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι επιπλέον χρήματα για εμάς, παραμένουμε στα 900 ευρώ χρήματα τα οποία ούτε και αυτά είναι σίγουρα, αφού κανείς δεν αποκλείει και νέες περικοπές. Η εταιρία ζορίζεται, αυτή είναι η αλήθεια και κανείς μας δεν ξέρει αν θα έχουμε δουλειά αύριο» θα πει εργαζόμενος στην εταιρία, παντρεμένος με 2 παιδιά ανήλικα, με υποχρεώσεις σε δάνεια και με διαμονή σε ενοίκιο.
  Η εν λόγω εταιρία διαθέτει σήμερα 4 υπαλλήλους μαζί με την γραμματειακή υποστήριξη. Τα χρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τα 900 ευρώ. «Πρίν από μερικές εβδομάδες το αφεντικό μας κάλεσε για να μας πει ότι θα μας κάνει μείωση 200 ευρώ. Πως η εταιρία δεν βγαίνει και πως αν δεν κοπούν αυτά τα χρήματα θ αναγκαστεί να κάνει αναστολή της λειτουργίας. Και το αφεντικό δουλεύει αφού έδιωξε προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες και του το αναγνωρίζουμε, όμως και εμείς έχουμε υποχρεώσεις, πώς να βγούμε με 700 ευρώ» αναφέρει ο Δ. Τ ανύπαντρος μεν αλλά με πολλά σχέδια για σύντομη αποκατάστασή του.
Τελικά η μείωση απεφεύχθη γεγονός που ανακούφισε τους εναπομείναντες υπαλλήλους. Η ηρεμία ωστόσο δεν διήρκησε πολύ αφού  η έλλειψη σε προσωπικό δεν επιτρέπει την παροχή της καλοκαιρινής αδείας πέραν κάποιων ημερών που δεν ξεπερνούν τις 7 , ενώ από την άλλη το επίδομα αδείας είναι .. αποκύημα φαντασίας! «Βγήκε συνάδελφος σε άδεια προ ολίγων ημερών χωρίς να πάρει επίδομα. Εγώ βγήκα χθες σε άδεια 7 ημερών. Ούτε και εγώ πήρα χρήματα. Η εταιρία δεν μπορεί να μου δώσει το επίδομα» αναφέρει ο Α.Ι , φανερά απογοητευμένος στα 36 του χρόνια αφού οι ολιγοήμερες διακοπές που είχε σχεδιάσει τελικά αναβάλλονται.
Το χειρότερο βέβαια δεν είναι αυτό, η εταιρία χάνει κύκλο πελατών ο οποίος την υποστήριζε ουσιαστικά , με τον κίνδυνο του λουκέτου πλέον να είναι ορατός από Σεπτέμβρη. «Ήδη έχω ξεκινήσει να ψάχνω για κάτι άλλο. Μας έχουν ενημερώσει για την κατάσταση τα αφεντικά. Είμαι οδηγός. Ψάχνω αλλά δεν βρίσκω και τίποτα αυτές τις μέρες. Τι θα γίνει δεν ξέρω. Θα μας κάνουν απόλυση; Θα πάρουμε έστω το ταμείο;» Οι εργαζόμενοι έφτασαν στο σημείο, βλέποντας πως η αγορά εργασίας έγινε πολύ δύσκολη να εύχονται η εταιρία να  καταφέρει να μείνει ανοιχτή και να τους δίνει έστω τα λίγα αυτά χρήματα που μπορεί…