Εργατικό ατύχημα στο Λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης

Εργατικό ατύχημα στο Λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης

Ιανουάριος 29, 2012 - 15:07
4 σχόλια

Eργατικό ατύχημα είχαμε πριν λίγες ημέρες στο Λ.Κ.Μεγαλόπολης της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα ένας εργαζόμενος σε μηχάνημα προσπαθώντας να δείξει κάποια πράγματα σε νεότερο συνάδελφο του έπεσε από το μέρος που ήταν και ακινητοποιήθηκε σε σημείο χαμηλότερα.Αμέσως έγινε ολόκληρη κινητοποίηση για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να τον πάρουν από εκεί και να τον οδηγήσουν στο Κέντρο Υγείας.

Η μετακίνηση του όμως αποδείχθηκε πολύ δύσκολη υπόθεση, αφού στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρα της ΔΕΗ αλλά δεν υπήρχε σχετικός εξοπλισμός για να γίνει η μεταφορά του με ασφαλή τρόπο και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγαλόπολης για να τον κατεβάσουν με ασφάλεια , αφού υπήρχαν φόβοι ότι έχει χτυπήσει στο κεφάλι του και οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να τον τραυμάτιζε περισσότερο. 

 

Λόγω του κρύου που επικρατούσε και των άσχημων καιρικών συνθηκών ο τραυματίας χρειάστηκε να σκεπαστεί με κουβέρτες και να περιμένει πολύ ώρα για την μεταφορά του.

Γιατρός εργασίας του Λ.Κ.Μ.- παρά μόνο μια νοσοκόμα - δεν υπήρχε και στο σημείο του ατυχήματος μετέβη γιατρός από το Κέντρο Υγείας.

 

Συνάδελφοι του εργαζόμενου έκαναν πολλά παράπονα για την έλλειψη γιατρού στα ορυχεία και για ελλείψεις και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του περιστατικού. Ο εργαζόμενος είναι καλά στην υγεία του και ευτυχώς δεν ήταν κάτι σοβαρό, όμως πέρασε μεγάλη ταλαιπωρία μέχρι να οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο και να του γίνει πλήρης ιατρικός έλεγχος .

 

Οι πληροφορίες που έχω για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι πολλές και όλα τα παραπάνω είναι από μαρτυρίες συναδέλφων του εργαζομένου. Όμως η έλλειψη ιατρού στις εγκαταστάσεις του Λ.Κ.Μεγαλόπολης είναι εγκληματική αμέλεια και επίσης σοβαρό θέμα είναι και οι ελλείψεις σε υλικά πρώτων βοηθειών που πρέπει να βρίσκονται στα αθενοφόρα της ΔΕΗ.

 

Πηγή:kafeneio-megalopolis.blogspot.com


4 Σχόλια

Βέβαια, γιατρός εργασίας δεν υπήρχε και δεν θα υπάρχει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα στο ΛΚΜ, όταν μπει σε ισχύ η νέα σύμβαση, αλλά ποια είναι τα καθήκοντα του γιατρού εργασίας; Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση μπορούμε να κατανοήσουμε το ανώφελο της επισήμανσης από τον συντάκτη ότι "Γιατρός εργασίας του Λ.Κ.Μ.- παρά μόνο μια νοσοκόμα - δεν υπήρχε και στο σημείο του ατυχήματος μετέβη γιατρός από το Κέντρο Υγείας". Πιο χρήσιμο θα ήταν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι την παρουσία ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ, ειδικευμένου στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, ώστε να καλύπτει τον υψηλό αριθμό εργαζομένων ολόκληρης της ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Όσοι μπερδεύουν το γιατρό εργασίας με τον εργοστασιακό γιατρό, κινδυνεύουν να απευθυνθούν σε δερματολόγο για ένα ψυχιατρικό περιστατικό.

Να είναι καλά ο άνθρωπος και εύχομαι να μην τύχει ποτέ σε εργαζόμενο κανένα περιστατικό. Δυστυχώς οι Διοικούντες της χώρας ξέρουν να βλέπουν μόνο το αυξημένο εργασιακό κόστος και να επιπλήτουν τον αγωνιζόμενο λαό που πάει για το μεροκάματο. Τις ελλείψεις που έχει η υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας να τις διορθώσουν δεν τις βλέπουν. Αλλά ο Κύριος (ο Θεός να τον κάνει Κύριο) Τόμσεν και οι λεβέντες που έχουμε ψηφίσει δεν έχουν πιάσει το φτυάρι στα χέρια τους να δουλέψουν. Θα ρθει η ώρα της κρίσης και θα τα βρουν μπροστά τους από την απληστία τους. Δεν είμαι υπέρ του να εξαγριωθεί ο λαός, να κάνει επεισόδια και να τους τιμωρήσει αλλά πιστεύω ότι η ζωή θα τους τιμωρήσει άσχημα. Και πάλι περαστικά στον άνθρωπο και σιδερένιος.

Εχοντας πληρη εικονα του περιστατικου μιας και εγω ημουν αυτος που εφημερευε στο Κ.Υ Μγαλοπολης και ανταποκριθηκα στην κληση της Δ.Ε.Η πρεπει να σημειωσω τα παρακατω: 1)Οι συναδελφοι του τραυματια καθως και οι πυροσβεστες που ανελαβαν λιγο αργοτερα κατεβαλαν υπερανθρωπες προσπαθειες για να εξασφαλισουν τη μεταφορα του. 2)Η νοσηλευτρια επραξε το σημαντικοτερο και εξασφαλισε αυχενικο κολαρο στον τραυματια. 3)Ο χρονος που χρειαστηκε για να απεγκλωβιστει και μεταφερθει ο τραυματιας δεν ηταν ικανοποιητικος.Αυτο υπαγορευει την αναγκη υπαρξης εξειδικευμενης ομαδας ταχειας ανταποκρισης και κυριως με τη βοηθεια ικανου εξοπλισμου-μηχανηματων που να κανει δυνατη την δραση τους μεσα σε λιγα λεπτα εξασφαλιζοντας ετσι το μεγιστο προσδοκιμο επιβιωσης σε εναν πιθανο πολυτραυματια για τον οποιο 5 λεπτα μπορει να κανουν τη διαφορα μεταξυ ζωης και θανατου.Πραγμα βεβαια που δεν διακυβευτηκε στην συγκεκριμενη περιπτωση. 4)Ειναι αυτονοητο οτι η παρουσια ιατρου με καποια εξειδικευση σε επειγουσες καταστασεις ειναι απαραιτητη.Η καλη θεληση και προσφορα των οποιων παρευρισκομενων δεν μπορει να αντικαταστησει την επαγγελματικη αντιμετωπιση ενος εξειδικευμενου ιατρου σε καμια περιπτωση. Τελειωνοντας και αφου ευχηθω ταχεια αναρρωση στον τραυματια πρεπει να αναφερθω στις απολυτα αντιξοες και επικινδυνες συνθηκες που εργαζονται εκαντονταδες συνανθρωποι μας στο χωρο των ορυχειων.Πρεπει να βρεθει κανεις εκει για να καταλαβει τι σημαινει βαρυ και ανθυγιεινο επαγγελμα.Η εικονα που εισεπραξα απειχε παρασαγκας απο το οτιδηποτε φανταζομουν μιας και δεν ειχα βρεθει ποτε σε αυτο το χωρο. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ ΙΑΤΡΟΣ

Θα αναρτήσω τα σχόλια σας και στην αρχική ανάρτηση για να φαίνονται και εκεί. Έγραψα για ιατρό εργασίας και φυσικά αναφερόμενος σε συγκεκριμένη ειδικότητα και όχι σε απλό ιατρό. Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια, ο συγκεκριμένος χώρος εργασίας απαιτεί εξειδικευμένες καταστάσεις. Όπως απαιτεί και ειδική ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και δεν μπορεί να έχει κανείς απαιτήσεις από μια νοσοκόμα.