Έργα σε Κυνουρία- Γορτυνία- Μεγαλόπολη και Μαντινεία που θα αλλάξουν την Αρκαδία

Έργα σε Κυνουρία- Γορτυνία- Μεγαλόπολη και Μαντινεία που θα αλλάξουν την Αρκαδία

Απρίλιος 04, 2012 - 20:55
1 σχόλια

Ο κατάλογος έτσι όπως αναφέρθηκε από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη

"Η εικόνα που βρήκαμε στην τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας δεν ήταν αυτή που αναλογεί στην περιοχή και πολλά έργα ήταν παραμελημένα και βαλτωμένα, ενώ αρκετοί κωδικοί σε διάφορους τομείς δεν είχαν ενεργοποιηθεί και η απορρόφηση ήταν στο μηδέν" ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με σκοπό να μιλήσει για τα έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στην περιοχή της Αρκαδίας το προσεχές διάστημα.

32 έργα που ήδη προχωρούν, 15 έργα που υπάρχουν στον προγραμματισμό αλλά και άλλα έργα μικρά είναι το μέχρι τώρα αποτέλεσμα της δράσης της περιφερειακής αρχής στην περιφερειακή ενότητα της Αρκαδίας. Τα έργα που αναφέρθηκαν απαρτίζουν ένα μακρύ κατάλογο:

Το πρώτο είναι ο δρόμος Τρίπολης- Άστρους που βρίσκεται στο τελικό στάδιο το τμήμα Ελαιοχώρι- Δρόμος Κουμπίλα και εντός του Απριλίου θα υπάρξει διαγωνισμός για την παράκαμψη Δολιανών.

Εντός των ημερών βγαίνει το τεχνικό δελτίο για το έργο ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ που θα ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών "Χάνι- Κούβλι- παράκαμψη Καστρίου- ορεινή Μελιγού".

Αναζητούνται μηχανισμοί για το έργο της παράκαμψης της Τεγέας ενώ το παραπάνω έργο θα συνεχιστεί στην ορεινή Μελιγού (με παράκαμψη των στροφών).

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο νοτιοανατολικό άξονα και το έργο αυτό θα δημοπρατηθεί σε κομμάτια όπου δηλαδή υπάρχουν μελέτες για ένταξη στο ΕΣΠΑ με πρώτο το δρόμο Λεωνίδιο -Κυπαρίσσι.

Έργα ακόμα στην Κυνουρία θα γίνουν στα δύο λιμάνια Άστρους και Λεωνιδίου.

Στην Γορτυνία αναμένεται εντός του α' εξαμήνου να ενταχθεί στα τομεακά προγράμματα του υπουργείου Υποδομών το έργο της Παράκαμψης Λαγκαδίων που έχει υψηλό επίπεδο ωριμότητα και κόστος 70 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης έργα που γίνεται προσπάθεια για ένταξη είναι μεταξύ άλλων και το έργο από τα Λουτρά Ηραίας ώς τα όρια του νομού και μέχρι το τέλος του 2012 το έργο αναμένεται να έχει βρει το δρόμο του.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη άξονας για την ανάπτυξη της Γορτυνίας είναι η λίμνη Λάδωνα, ενώ από την αρμόδια επιτροπή ο δρόμος 111 που μέχρι τώρα δεν είχε δεχθεί καμία παρέμβαση χαρακτηρίστηκε από την αρμόδια επιτροπή ως διερευρωπαϊκό δίκτυο.  Ένα έργο που είχε χαρακτηριστεί Γεφύρι της Άρτας ο δρόμος προς τους Παραλογγούς την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Για τα πυρόπληκτα ήδη έχουν προγραμματιστεί έργα 10 εκατομμυρίων ευρώ με σημαντικές παρεμβάσεις στον νέο Καλλικρατικό δήμο Μεγαλόπολης και στη ΔΕ Βαλτετσίου με ιδιαίτερη βαρύτητα στα δίκτυα ύδρευσης, αλλά και στους δρόμους.

Για την περιοχή του Φαλάνθου ιδιαίτερη σημασία δίνεται στους δρόμους και στο αρδευτικό έργο ενώ σημαντικός πόλος ανάπτυξης κρίνεται το Μαίναλο εντάσσονται στο ΕΣΠΑ αφού δεν είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα, ενώ στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο προχωρά η δημιουργία ψυχικής κλινικής ενώ βρίσκεται σε καλό δρόμο ωρίμανσης η μελέτη για την καθ' ύψος ανάπτυξη του τραυματιολογικού τμήματος.

3 Εκατομμύρια ευρώ για εργασίες στο έργο της Κανδύλας - έργα που υπολείπονται ενώ ετοιμάζεται και ολιστική παρέμβαση. Για την Τάκα βρίσκεται στο δρόμο της αποπεράτωσης το φράγμα ενώ θα γίνει προκήρυξη για τα αρδευτικά δίκτυα ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.

"Ο σχεδιασμός μας για την Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας μέσα σε ένα χρόνο περίπου που έχουμε τη διοίκηση της περιφέρειας ξεπερνά ακόμα και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης ενώ σημείωσε πως "για εμάς ο πρώτος πυλώνας δράσης μας είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ήδη μία σειρά έργων με αρκετές πιστώσεις θα υλοποιηθούν για εκσυγχρονισμό των υποδομών" συμπλήρωσε ο κ. Τατούλης και με αφορμή τη διάθεση του λιγνιτόσημου στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης τόνισε πως "εμείς δεν μοιράζουμε τα ποσοστά , αλλά μοχλεύουμε τα έργα".


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μολις προ ολιγου ανακαλειψα την ιτοσελιδα σας.Ειμαι τοσο χαρουμενος που μπο- ρω να μαθενω τα νεα της Τριπολι.Εισθαι υπεροχοι.Εμαθα για το δρομο του Αστρους που τελικα προχωραει.Διαβασα νεα για Μεγαλοπολι και αλλα. Θα ηταν ευχης εργον αν υπυρχε περιπτωσης να συμπεριβαλαβετε στο ρεπορταζ σας Αστρος,Αρκαδικο χωριο ,Ελαιοχωρι με φωτογραφιες και οτι κατα δυναμην νεοτερο βρεθει στο περασμα σας. Οπως και να το εξετασετε η αγαπη στον τοπο που γεννηθικαμε δεν ξεχνιεται ποτε.Κιαν εμεις απο δω ,απ αυτην την μεγαλη πολι του Τοροντο μπορουμε να κανουμε το παραμικρο για την ενημερωση σας θα ειναι μεγαλη μας χαρα. Μετα τιμης. Θανασης Παυλακος.Καταγωγη Ελαιοχωρι. Κατοικος Toronto Canada. Email, tpavlakos@rogers.com