Επιτυχημένα τελείωσε το Διήμερο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρίπολης "ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΟΡΑ"

Επιτυχημένα τελείωσε το Διήμερο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρίπολης "ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΟΡΑ"

Δεκέμβριος 14, 2010 - 16:21

Παρόλη την κακοκαιρία και το χιόνι, την Παρασκευή 10 & το Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2010, τα μέλη της Εναλλακτικής Κοινότητας Τρίπολης, έστησαν τους πάγκους τους και υποδέχτηκαν θερμά όσους τους επισκέφτηκαν.

 

Την πρώτη μέρα Παρασκευή 10 του μηνός, το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε, όπως ήταν κανονισμένο στο αίθριο Μαλλιαροπούλειου θεάτρου στην Πλατεία Πετρινού. Από το πρωί τα μέλη της Εναλλακτικής Κοινότητας Τρίπολης, έστησαν το Χαριστικό Παζάρι, το εργαστήρι ζωγραφικής (όπου πολλοί νέοι επέδειξαν τις ικανότητες τους) και τη Συλλογική κουζίνα με φαγητά Ελλήνων και μεταναστών. Επίσης υπήρχε το καφενείο - μπαράκι όπου προσφέρθηκε τσουκαλόκαυτο, βολιώτικο τσίπουρο, ποτά, αναψυκτικά, αχνιστός καφές από τους ζαπατίστικους συνεταιρισμούς Mut Vitz, πικάντικο και αφρώδες κακάο από το συνεταιρισμό ΕΙ Ceibo (Βολιβία) και άλλα ροφήματα από τον συνεταιρισμό «Σπόρος» όπου πειραματίζεται σε ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, μοντέλο εμπορίου. Επίσης έγινε η προβολή της ταινίας Αλβανικής παραγωγής της δεκαετίας του 1970 «Οι παπαρούνες πάνω στους τοίχους». Η βραδιά τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο μιας και στην αίθουσα σίτισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε rock συναυλία με τα συγκροτήματα από Τρίπολη και Αθήνα Armada IV, Godsleep, Without Coercion και Αντιβίωση.

Οι εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας πραγματοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου στην αίθουσα σίτισης του ΠΑ.ΠΕΛ., όπου φιλοξενήθηκαν αντιπρόσωποι του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και του «Σπόρου» με το άφθονο ενημερωτικό υλικό τους.

Η εκδήλωση άρχισε με την παρουσίαση του διαδραστικού παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους «Η Φυσαλίδα» (συγγραφή: Εναλλακτική Κοινότητα Τρίπολης). Παράλληλα με την αφήγηση του παραμυθιού οι χορευτές και χορεύτριες από τη σχολή χορού «ΧΟΡΕΥΣΙΣ» απέδωσαν το κείμενο δίνοντας του μια συγκινητική χροιά.

Ακολούθησε αφιέρωμα για το παλαιστινιακό θέμα με τίτλο «Νάκμπα Σημαίνει Καταστροφή», όπου περιέλαβε την προβολή διαφανειών με θέμα την πολύπαθη Παλαιστίνη και ομιλίες από την παλαιστινιακής καταγωγής Ελληνίδα υπήκοο, Νόρμα Σίνογλου-Ρισμάουϊ και τον Moath Abu Alqumssan (πολιτικού κρατούμενου στη Γάζα).
Στην κεντρική θεματική συζήτηση «ξένοι, δεν είναι οι διπλανοί μας, ξένοι είναι αυτοί που κλέβουν τη ζωή μας» μίλησαν ο Nasim Lomani Αφγανός πρόσφυγας, φοιτητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και ο Νίκος Γιαννόπουλος από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

Η 2η βραδιά του φεστιβάλ έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο με γνωστά ροκ συγκροτήματα όπου ανέβασαν το κέφι στα ύψη. Οι Illusion, οι Χάσμα και οι Αέρα Πατέρα με τις ροκ μουσικές τους ψυχαγώγησαν τους νέους όλων των ηλικιών που κατέκλυσαν τον χώρο.

Μετά από αυτό το Φεστιβάλ ο πήχης ανέβηκε για την Εναλλακτική Κοινότητα Τρίπολης. Δείχνει ότι τα μέλη της είναι κοντά στα προβλήματα των συνανθρώπων της και με χαμόγελο δείχνουν έναν εναλλακτικό (κινηματικό) τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων αυτών.