Επιτάφιος - «κόσμημα» με 550.000 πέρλες στην Τρίπολη (pics,vid)

Επιτάφιος - «κόσμημα» με 550.000 πέρλες στην Τρίπολη (pics,vid)

Απρίλιος 28, 2016 - 12:56
5 σχόλια

Κάθε χρόνο ο στολισμός του επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου Τρίπολης αποτελεί μια τελετουργία, μια ελάχιστη αφιέρωση των πιστών στον θάνατο του Θεανθρώπου και στην προσδοκία της Ανάστασής Του.

Και την εφετινή χρονιά, υλοποιείται μια εργασία ξεχωριστή στον στολισμό του επιταφίου, ο οποίος εκτός από τα μυροβόλα άνθη περιλαμβάνει την αναπαράσταση του πελεκάνου που σχίζει το στήθος του και τρέφει τα παιδιά του με το αίμα του. Η πρόταση σχεδιάστηκε και προσαρμόστηκε πάνω στον επιτάφιο του ναού από την πρεσβυτέρα κυρία Ελένη, και εκτελείται υπό το βλέμμα του πατρός Ιωάννη, της συνεργάτιδας κυρίας Αθανασίας, της κυρίας Δήμητρας και πολλών εθελοντών και εθελοντριών. Πάνω από 550.000 πέρλες χρειάστηκαν για να λάβουν μορφή οι τέσσερις πελεκάνοι που κοσμούν τις γωνίες του επιταφίου.

Ὥσπερ Πελεκάν τετρωμένος τήν πλευράν Σου, Λόγε

Οι τέσσερις πελεκάνοι, στέκουν επιβλητικά στις τέσσερις παραστάδες του Επιταφίου, ζωογονώντας με το αίμα τους, τους μικρούς πληγωμένους νεοσσούς τους, προσφέροντας, όπως ο Χριστός μας, το αίμα τους: «σούς θανόντας παῖδας ἐζώωσας, ἐπιστάξας ζωτικούς αὐτοῖς κρουνούς».

Τα κεντρικά σημεία του Επιταφίου έχουν κοσμηθεί με την επιγραφή κεντημένη με πέρλες, η  οποία αναγράφει, «Ὥσπερ Πελεκάν», στο κόκκινο χρώμα του αίματος. Η εφαρμογή και αυτού του σχεδίου άρχισε να υλοποιείται από πολλούς μήνες νωρίτερα. Παρόλο που το σχέδιο μπορεί να φαίνεται εύκολο και απλό στην πραγματοποίησή του, εν τούτοις η εφαρμογή του είναι μια άλλη διαδικασία, εντελώς διαφορετική και γεμάτη εκπλήξεις.

Ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τρίπολης Ιερεύς Ιωάννης Κ. Σουρλίγγας τόνισε δε θέλησαν ποτέ ούτε να προκαλέσουν, ούτε να ξοδέψουν αλλά ούτε και να κάνουν περιττά έξοδα, παρά μόνο να δώσουν στον επιτάφιο τη λαμπρότητα που ανήκει στον τάφο του Χριστού.  Το κόστος του συγκεκριμένου επιτάφιου δεν είναι μεγάλο παρόλο που λάμπει δεν είναι χρυσός, είναι εργασία πολλών μηνών των εθελοντριών. Τα υλικά είναι πολύ φθηνά και η δουλειά και ο κόπος όλων των μηνών έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Επιτάφιος - «κόσμημα» με 550.000 πέρλες στην Τρίπολη


5 Σχόλια

Ρε παιδιά, συγγνώμη, μόνο εγώ βλέπω ότι τα πουλιά είναι πελαργοί και όχι πελεκάνοι; Μια απλή επισήμανση...Κατά τα άλλα, μπράβο και πάλι σε όσους εργάστηκαν εθελοντικά, για να παρουσιαστεί άλλο ένα ανυπέρβλητης ομορφιάς έργο τέχνης...Και για να γίνω και λίγο κακός, εσύ η «πολυθεσίτισσα» (ξέρεις εσύ) που την έχεις ακούσει δικαστής, εισαγγελέας, δημοσιογράφος και δεν ξέρω τί άλλο στην ευχή θες να είσαι (ο γιατρός έχει πει να συμφωνούμε σε ό,τι λες), μπορείς και πάλι να χύσεις τη χολή σου και να γράψεις για πρόκληση ενάντια σ' αυτά που δίδαξε ο Χριστός...Μουρλή είσαι, έτσι κι αλλιώς...

Δεν πειράζει που το αρκαδια π[ορταλ δεν δημοσιεύει τα σχόλια μου.Εγώ πάντως θα συστήσω στους Ιερείς περισσότερη ταπεινότητα και έπαρση δεν χρειάζεται κομπορημοσύνη.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.