Eπιστολή σε υποψήφιους Περιφερειάρχες - Δημάρχους

Eπιστολή σε υποψήφιους Περιφερειάρχες - Δημάρχους

Σεπτέμβριος 16, 2010 - 10:30

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: «ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ» στέλνει την 1η επιστολή προς όλους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες - Δημάρχους με ΘΕΜΑ: «ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».

Ακολουθεί η επιστολή:

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: «ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ»
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Τ.Τ: 22100 ΤΡΙΠΟΛΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6977604057

ΠΡΟΣ

Υποψήφιους Περιφερειάρχες π. Πελ/σου

Υποψήφιους Δημάρχους π. Πελ/σου
Μ.Μ.Ε. Περιφέρειας Πελ/σού

ΘΕΜΑ: «ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εγκαταστήσει δώδεκα δεματοποιητές- μπαλοποιητές σε ισάριθμα σημεία στην Περιφέρεια.
Επειδή η ιδέα προωθείται ευκολότερα στους αδαείς ως εμφανισιακά λιγότερο ενοχλητική, ενώ είναι περισσότερο επικίνδυνη σας καλούμε να μην επιτρέψετε να τελεστεί ένα «έγκλημα» στην Περιφέρειά μας.
Με την επιστολή μας σας θυμίζουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν με τη μέθοδο αυτή και σας αναφέρουμε τις απόψεις ειδικών και έγκριτων επιστημόνων για το θέμα.
Επειδή οι προσωρινές λύσεις, όταν δεν έχουν δρομολογηθεί οι μόνιμες, έχουν στοιχίσει ακριβά και σε πρόστιμα αλλά και στο περιβάλλον, σας καλούμε να μας δώσετε τη θέση σας για το θέμα , και τη σωστή λύση του προβλήματος.

Ο Εκπρόσωπος της Κίνησης
Δημήτρης Αγγελόπουλος
Φυσικός

ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: « ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ»

Ο άνθρωπος με την αλαζονική του αντίληψη, ότι μπορεί να διαχειρίζεται το περιβάλλον χωρίς όρια, αδιαφορεί για τις περιβαλλοντικές συνέπειες των επιλογών του οδηγώντας έτσι σε αργό θάνατο ολόκληρο το οικοσύστημα του πλανήτη.
Η πλήρης αποτυχία της πολιτικής της πολιτείας στην διαχείριση και διάθεση των στερεών απορριμμάτων είναι πλέον εμφανής, το ακούσαμε και επίσημα από τον σημερινό περιφερειάρχη .Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε να ακούσουμε, αλλά το ακούσαμε και αυτό, είναι ότι οι δεματοποιητές θα χρησιμοποιηθούν, είναι πρόχειρη αλλά αναγκαστική λύση για να κλείσουν οι χωματερές !!!! (κλείνει μία ανοίγει άλλη) Η ιδέα της προσωρινής αποθήκευσης, με συμπίεση και δεματοποίηση έγινε «προς άγραν χρόνου». Η δοκιμασμένη αυτή μέθοδος με τεράστια αποτυχία στο παρελθόν στο γνωστό σκάνδαλο Κουρουπητού Χανίων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Η δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων αποτελεί «φτιασίδωμα» των ΧΑΔΑ, που πλασάρεται ευκολότερα στους αδαείς, ως λιγότερο ενοχλητική εμφανισιακά, ενώ είναι περισσότερο επικίνδυνη και καταστρεπτική για το περιβάλλον. Στον Κουρουπητό, στο διάστημα μεταξύ χωματερής και εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων τύπου ΜΟΛΑ, έγινε δεματοποίηση-αποθήκευση σύμμεικτων απορριμμάτων για 14 μήνες στην περιοχή. Εκεί λοιπόν φτιάχτηκε το εργοστάσιο και, όταν λειτούργησε, μπόρεσαν και πήραν για επεξεργασία τα δέματα ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΗΝΑ. ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝΕΦΛΕΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΨΑΝΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1999 ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΧΡΗΣΗ.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ

Α) Ο κ. Μιχάλης Δεκλερής επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας γνωμοδοτεί: « Η συμπίεσις των αποβλήτων και η πρόσδοσις κυβικού σχήματος για την σωρηδόν εναπόθεσή των επί της επιφανείας του εδάφους προδήλως αποτελεί εξωραϊσμό των χωματερών, ενώ η εκ των αποβλήτων ρύπανσις συνεχίζεται εφ’ όσον οι κύβοι των αποβλήτων δεν καθίστανται με κανέναν τρόπο στεγανοί. Αλλά και αν καθίσταντο, πάλι δεν θα ήσαν ισοδύναμοι της ταφής , ενώ η επί αρκετόν χρόνον έκθεσίς των εις διάφορους καιρικάς συνθήκας θα ηύξανε ασφαλώς τους κινδύνους ρυπάνσεως και μολύνσεως ατμόσφαιρας και εδάφους, αλλά και τους κινδύνους πυρκαγιών.
Συνεπώς, αφού απειλεί πράγματι την υγεία των ανθρώπων και την ακεραιότητα του περιβάλλοντος αντίκειται εις το αρθ.24 του Συντάγματος και στο 12 του Ν.1650/1986 είναι μη νόμιμος.

Β ) Ο καθηγητής κ. Χριστοδουλάκης στην ομιλία του στο REX στις 10.11.2008: «Θα σας αναφέρω κάτι πολύ χαρακτηριστικό που μου ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων. Μου είπε λοιπόν ότι οι ανατινάξεις εκεί (στον Κουρουπητό) ήταν τόσες πολλές και δυνατές που οι ντόπιοι νόμιζαν ότι πέφτουν μπαλωθιές. Στην αρχή έπαιρναν φωτιά οι κάτω μπάλες που στη συνέχεια έβαζαν φωτιά στις πιο πάνω και τελικά γινόντουσαν πυροτέχνημα». Ξέρετε, ένα σκουπίδι όταν καίγεται παράγει 27 χημικές ουσίες οι οποίες είναι καρκινογόνες. Μόνο και μόνο τα βαρέα μέταλλα που βγαίνουν είναι 12………Αν οι όποιοι δήμαρχοι πιστεύουν ότι η δεματοποίηση θα κάνει θαύματα, κάνουν λάθος. Στην περίπτωση αυτή τα σκουπίδια κάθε είδους γυαλί, σίδερο, φλούδες χαρτιά, πλαστικά, νοσοκομειακά απόβλητα θα συμπιέζονται, ώστε ο όγκος τους να μειωθεί. Τι θα συμβεί όμως τότε; (γράφουμε παρακάτω) Σε άλλο σημείωμά του ο κ. Χριστοδουλάκης γράφει Α) Η διαδικασία αυτή στερείται παντελώς νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μπορέσει κάποιος να στηριχτεί σε αυτό και να προχωρήσει είτε σε ΠΠΕ ή ΜΠΕ ή σε οριστική μελέτη. Β) Η διαδικασία αυτή, όπως επιπόλαια περιγράφεται, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης επειδή η συμπίεση σύμμεικτων σκουπιδιών εγκυμονεί κινδύνους έκρηξης, ανάφλεξης, δημιουργίας επικίνδυνων και τοξικών στραγγισμάτων. Γ) Δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί χωροταξική χρήση γης, λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, και Δ) Δημιουργείται μια συνέχεια των ΧΑΔΑ για τους οποίους έχουμε ήδη σαν χώρα, από την Ε.Ε, καταδικαστεί.
Γ)Το ΤΕΕ Πελοποννήσου τονίζει: 1. Eξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ ο Περιφερειακός σχεδιασμός του 2005. Επισημαίνουμε ότι εμείς ως ΤΕΕ Πελοποννήσου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εξετάσουμε το θέμα «δεματοποιητές» μεμονωμένα καθώς δεν συνιστά τρόπο διαχείρισης και δεν συμπεριλαμβάνεται στο ισχύον διαχειριστικό σχέδιο της Περιφέρειας για τα απορρίμματα. 2. Δεν διαθέτουμε στοιχεία εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος δεματοποίησης – προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, από το οποίο να προκύπτουν οι προεκτιμήσεις των μελετητών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και για τους περιβαλλοντικούς όρους απαιτείται να τηρηθούν, τόσο για τους χώρους δεματοποίησης, όσο και για τους χώρους απόθεσης. 3. Το σχέδιο αυτό πού σήμερα φαίνεται να προωθείται για υλοποίηση, δεν είναι θεσμοθετημένο αφού, δεν έχει υποβληθεί για έγκριση στα αρμόδια όργανα, και για τον λόγο αυτό, εξακολουθεί να ισχύει ο προηγούμενος σχεδιασμός, (ένας ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ ανά Νομό), με κίνδυνο, το σχέδιο αυτό πού σήμερα προσπαθούμε να αξιολογήσουμε, να ευρίσκεται «στον αέρα» 4. Τα προηγούμενα παραδείγματα κακής εφαρμογής ανάλογων μεθόδων (Κουρουπητός Χανίων, όπου τα δέματα λόγω μεγάλου χρόνου παραμονής έσκασαν δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα) θα πρέπει να λειτουργήσουν προειδοποιητικά
Δ)Οι ειδικοί επιστήμονες:
1. Αγγελόπουλος Βασίλης Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (Στέλεχος εργοστασίου ανακύκλωσης)
2. Φροντιστής Παναγιώτης Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (Στέλεχος εργοστασίου ανακύκλωσης)
3. Βομβορίδης Γεώργιος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (Στέλεχος ΑΓΕΤ Ηρακλής)
4. Στάικος Χρήστος Χημικός, Περιβαλλοντολόγος
5. Γούλας Γεώργιος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (μελετητής )
6. Αποστολόπουλος Παναγιώτης Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (Στέλεχος Hellas on Line)
7. Σαραντόπουλος Βασίλης Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (μελετητής ΑΜΤΕ Α.Ε)
8. Γρατσώνης Λεωνίδας Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (κατασκευαστής, μελετητής)
9. Κατσαούνος Νικόλαος Μηχανολόγος Μηχανικός (κατασκευαστής)
10. Καρμανιόλας Δημήτρης Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)
Ενημερώνουν:
Κατά την διαδικασία της δεματοποίησης παράγεται αρκετά μεγάλη ποσότητα υγρών αποβλήτων αφού τα στερεά που έχουν υψηλή υγρασία συμπιέζονται. Τα στερεά απόβλητα οικιακού τύπου σύμφωνα με μελέτη της Ε.Ε., που είναι γνωστή στην Περιφέρεια από την κατάθεση μελέτης της SEP Scandinavian Energy Project AB, περιλαμβάνουν τα εξής βαρέα μέταλλα: Αρσενικό (As), Υδράργυρο (Hg), Χαλκό (Cu), Ψευδάργυρο (Zn), Χρώμιο (Cr), Κάδμιο (Cd), Μόλυβδο (Pb), (πίνακας 1, πίνακας 2) έτσι και τα υγρά απόβλητα που παράγονται από την δεματοποίηση περιέχουν τα ίδια βαρέα μέταλλα τα οποία αποτελούν τεράστια απειλή για το περιβάλλον. Η Περιφέρεια προβάλει το επιχείρημα ότι τα υγρά απόβλητα θα διαχειρίζονται από ενσωματωμένο στον δεματοποιητή βιολογικό καθαρισμό. Είναι γνωστό σε όλο τον εξειδικευμένο επιστημονικό κόσμο ότι δεματοποιητής με ενσωματωμένο βιολογικό καθαρισμό δεν υπάρχει. Τι γίνεται λοιπόν με τα υγρά απόβλητα που θα παράγονται από την δεματοποίηση; Που θα οδηγηθούν; . Ακόμη και στην ιδανική και υποθετική περίπτωση όπου τα υγρά απόβλητα θα συλλέγονται και θα οδηγούνται σε βιολογικό καθαρισμό είναι σίγουρο πως θα υπάρχουν απώλειες και διαρροές είτε λόγω βλάβης είτε λόγω απροσεξίας είτε λόγω υπερφόρτωσης και φυσικά δεν υπάρχει υποδομή (υπόγειες μεμβράνες, δεξαμενές κ.α.) στον επιλεγμένο χώρο για την διαχείριση τέτοιων διαρροών. Επιπλέον είναι γνωστό ότι ο βιολογικός καθαρισμός που θα μπορεί να επεξεργασθεί υγρά απόβλητα από δεματοποίηση πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος. Ποιος θα υπογράψει μια έγκριση περιβαλλοντικών όρων με τέτοιες καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον;

Ε) O Δήμαρχος Σκυρίτιδας Κ.Κατσαφάνας στην εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ» αναφέρει:
«βάζουν την σακούλα μέσα στη σακούλα τη στιγμή που και τα super market προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες με χάρτινες»

ΣΤ) Ο Φυσικός και πρώην προεδρος της κοινότητας Παλλαντιου Δ. Αγγελόπουλος γράφει: Στη ξένη και ελληνική βιβλιογραφία αναφέρεται
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΖΥΜΩΣΗ Είναι η διαδικασία κατά την οποία γίνεται διάσπαση της οργανικής ύλης σε άλλες απλούστερες ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΕΡΑ από τη δράση βακτηρίων. Δεδομένου ότι τα σκουπίδια συσσωρεύοντας από πάνω ο σωρός συμπιέζεται και τα από κάτω στρώματα του σωρού σκουπιδιών χάνουν την επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν εκτίθενται πλέον στο οξυγόνο του αέρα. To ίδιο γίνεται και με την συμπίεση σύμμεικτων απορριμάτων και δεματοποίησή τους
Υπό αυτές τις συνθήκες τα βακτηρίδια μπορούν να επιζήσουν. Ένας ειδικός τύπος βακτηριδίων, "αναερόβια βακτηρίδια" είναι παντού, σε αδρανή μορφή και αναπτύσσονται όπου δεν υπάρχει καθόλου οξυγόνο. Αγαπάνε το ζεστό και υγρό περιβάλλον και αναπτύσσονται τρώγοντας κάθε κομμάτι της οργανικής ουσίας που βρίσκουν πολλαπλασιαζόμενα σε δισεκατομμύρια. Γρήγορα και μεθοδικά αφομοιώνουν τα υπολείμματα τροφών, τα χαρτιά τα φρούτα, τους νεκρούς οργανισμούς . Μετασχηματίζουν το οργανικό μέρος των σκουπιδιών αργά σε λίπασμα και αέρια (αλλά δεν μπορούν να αφομοιώσουν το πλαστικό, τα μέταλλα, το γυαλί κλπ.). Το περισσότερο από τα αέρια που εκλύονται έξω είναι μεθάνιο, αλλά υπάρχουν και άλλα όπως οι μερκαπτάνες που είναι υπεύθυνα για τις φρικτές μυρωδιές ,το διοξείδιο του άνθρακα που είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο είναι αέριο ιδιαίτερα εύφλεκτο πιο πολύ και από τη βενζίνη ή οποιονδήποτε άλλο υδρογονάνθρακα και επί πλέον αν αναμιχθεί με τον αέρα μπορεί να είναι και εκρηκτικό, δεν διαλύεται στο νερό, δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και τεράστια οικολογικά προβλήματα
ΑΡΑ. Από τον ήλιο, τις διαφορές θερμοκρασίας και την αναερόβια καύση (λόγω έλλειψης οξυγόνου στα δέματα) τα δεματοποιημένα στερεά θα διαρραγούν λόγω αύξησης του όγκου των αερίων και θα εμφανιστεί υψηλή συγκέντρωση CH4 και άλλα ρυπογόνα συστατικά SO2 , CO, NOx
Z) Στον ΠΡΩΙΝΟ ΜΩΡΙΑ (08-06-09) με τίτλο << Ενας, ένας ….πηδούν από το δεματοποιητή του Περιφερειάρχη>> κορυφαίοι αυτοδιοικητικοί αναφέρουν
Η μέθοδος της δεματοποίησης δεν απαντά στις σύγχρονες συνθήκες ει μη μόνον στο 1950
Οι δεματοποιητές είναι μια ξεπερασμένη υπόθεση και όσοι τους χρησιμοποιούν βρίσκονται εκτός διεθνούς πρακτικής, αλλά και εκτός θεσμικού πλαισίου του ευρωπαίκου χώρου

ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Όλα τα παραπάνω καθώς και τη θέση της Υπουργού που σε πρόσφατη συνέντευξή της δεν αναφέρει τίποτα για δεματοποιητές δεν θα τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας
Την θέση του Υφυπουργού κ, Ι. Μανιάτη όπως διατυπώθηκε το Μάρτη του 2009 σε ημερίδα στην Ερμιόνη, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Κίνησής μας, και σχετική αλληλογραφία, σας παραθέτουμε
Αποστολή: Παρ 31/7/2009 10:38
Προς: Μανιάτης Ιωάννης
Θέμα:
Προς τον βουλευτή Αργολίδας κ Μανιάτη
Αγαπητέ κ Μανιάτη
Την Τετάρτη αποφασίστηκε μέσα σε εφτά λεπτά στο Νομαρχιακό συμβούλιο (και μετά την αποχώρηση σας) η έγκριση της Μελέτης για τον δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων στα Δίδυμα.
Τον Μάρτη είχατε έρθει στην σχετική ημερίδα της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιόνης και διαπιστώσατε και μόνος σας τις αντιδράσεις του κόσμου.
Εκτός αυτού και η μειοψηφούσα παράταξη του κ Καμιζη έχει τοποθετηθεί κατά της δεματοποίησης – καύσης όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χωρα μας .
Τουλάχιστον οι πάνω από διακόσιοι πολίτες που σας ακούσαν στην ημερίδα θα ήθελαν την δική σας θέση έστω εκ των υστέρων.
Ευχαριστώ
Μάκης Κατσαΐτης
Και η απάντηση
i.maniatis@parliament.gr
ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΕ ΣΑΣ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ (ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑΥΤΟ), ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΩΣ ΛΥΣΗ.
Γ.Μ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η δεματοποίηση των απορριμμάτων, όπως αυτή έχει προταθεί από την Περιφέρεια και υιοθέτησαν οι ΦΟ.Δ.Σ.Α, δεν αποτελεί μέθοδο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η πρόταση αυτή καθιστά από μόνη της πρακτικά αδύνατη την οποιαδήποτε επεξεργασία των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο μέλλον, αφού μετά τη παρέλευση …….. χρόνων, τα συμπιεσμένα και δεματοποιημένα απορρίμματα θα είναι μία μάζα, από την οποία θα είναι αδύνατη η ανάκτηση υλικών. Άρα, έχουμε νέο Κουρουπητό

Η μονάδα συμπίεσης – δεματοποίησης των απορριμμάτων , θα προξενήσει ανυπολόγιστη βλάβη στο ευρύτερο περιβάλλον, τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα (στραγγίδια που περιέχουν νιτρικά, θειικά, χλωρίδια και βαρέα μέταλλα), που θα παράγονται κατά την συμπίεση, θα διαχέονται στον περιβάλλοντα χώρο και κυρίως στον υδροφόρο ορίζοντα . Δια μέσου δε των υπογείων υδάτων θα προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων και ζώων. Η Περιφέρεια, σημειωτέον, δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα φτιάξει εργοστάσιο, που θα το φτιάξει και τι τύπου θα είναι αυτό. Θυμίζουμε το άρθρο 24 του Συντάγματος : «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα καθενός.»
Ακόμα θυμίζουμε ότι το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα συζητήσει, και θα αποφασίσει σχετικά στις 17 Οκτωβρίου 2010, για το αίτημα των κατοίκων των ΠΑΛΛΑΝΤΊΟΥ ΜΑΚΡΗΣ ΘΑΝΑ ΕΥΑΝΔΡΟΥ που ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Περιφερειάρχη, περί παραχώρησης ιδιωτικής έκτασης δασικού χαρακτήρα για την εγκατάσταση μονάδας δεματοποίησης σύμμεικτων σκουπιδιών, και χώρου αποθήκευσης των δεμάτων
Γιατί θα γίνει η δεματοποίηση; Απάντηση δεν έχουμε, αλλά πιστεύουμε ότι τα δέματα θα σκεπαστούν κάποια στιγμή με χώμα, όπως έγινε και στον Κουρουπητό-Mεσσομούρι
Λέγαμε και εξακολουθούμε να λέμε ότι η δεματοποίηση με συμπίεση στερεών αποβλήτων είναι επικίνδυνη Δεν θέλουμε τους δεματοποιητές, δεν θέλουμε τα δηλητήρια, θέλουμε να ΖΗΣΟΥΜΕ!
Δε μπορούν όμως να μας εμποδίσουν να αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον, για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για τα αρχαία μνημεία . Δε μπορούν ποτέ να μας σταματήσουν να γράφουμε και να ενημερώνουμε τους κατοίκους του Μοριά τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει.

Οι παραπάνω ανησυχίες έχουν ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες ουδέποτε ερωτήθηκαν, όχι μόνο στην Αρκαδία αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Η Κίνηση Πολιτών «ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ»ουδέποτε σταμάτησε να εκφράζει την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη πρόταση της Περιφέρειας. Την απέρριπτε και την απορρίπτει κατηγορηματικά ως επιπόλαιη και επικίνδυνη, αφού δεν κινείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας, και αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Καλεί τους Προέδρους των Φ.Ο.Σ.Δ.Α. να αντιταχθούν σε αυτήν την απόφαση.ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ να αναλάβει τις ευθύνες του να αλλάξει την απόφασή του και να προχωρήσει στη σωστή λύση του προβλήματος.
ΕΜΕΙΣ
Καλούμε όλους τους κατοίκους του Δήμου της Τρίπολης και όλου του Μωριά σε συμπαράσταση και συμμετοχή σε αυτή την ειρηνική κινητοποίηση, διότι ο αγώνας που ξεκίνησε ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΘΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ ,αλλά όλους τους κατοίκους του Μωριά γιατί σε λίγα χρόνια αυτοί θα υποστούν τις φοβερές συνέπειες των πρόχειρων λύσεων που προτείνονται για τα στερεά απόβλητα.
Επειδή, όμως, αφήνονται έντεχνα κάποια υπονοούμενα για καθοδήγηση από κάποιο κέντρο, που θέλει να κάνει κακό στους καλούς, απαντάμε: ΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ, από όλους τους βασανισμένους κάτοικους της περιοχής.
Τα δάκρυα τα δικά τους είδαμε . Αυτοί μας «ξεσήκωσαν» λέγοντας «εμείς φυτέψαμε δέντρα και οι άλλοι σκουπίδια».
Αποφασίσαμε, λοιπόν, να αγωνιστούμε ενωμένοι, χωρίς πολιτικές αβάντες, για όλους , για τα παιδιά μας που ζουν και μεγαλώνουν εκεί, , για το Αρχαίο Παλλάντιο, για το δρόμο του Παυσανία, και, τέλος, για μας που πίνουμε φαρμάκι βλέποντας τους υπεύθυνους να ετοιμάζουν τα σκουπιδιάρικα «να ανεβαίνουν στο βουνό όλων των κατοίκων», για να ξεφορτώσουν τα δηλητήρια. Το τονίζουμε, λοιπόν, για ακόμη μια φορά:
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, της ευγένειας, της ανοχής και της συμπαράστασης που δείχνουν τα ΜΜΕ στο δίκαιο περιβαλλοντικό αγώνα, θέτουμε πάλι μέσω αυτών, και θα συνεχίσουμε να θέτουμε σαν κίνηση πολιτών «ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ» αναπάντητα ερωτήματα για τους δεματοποιητές ¨στο νέο περιφερειάρχη, προς τους αρμόδιους και προς τους μη ενεργούς συμπολίτες μας, με στόχο τον προβληματισμό τους:

• Γιατί να χρησιμοποιήσουμε δεματοποιητές για την περιφέρεια αφού έχουμε την εμπειρία του Μεσομουρίου;
• Περιβαλλοντική εγκεκριμένη μελέτη για την εγκατάστασή του υπάρχει;
• Γιατί λένε ότι εκτιμούν ότι η λύση της δεματοποίησης θα είναι προσωρινή, ενώ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν πού και πότε θα γίνει εργοστάσιο;
• Με τα τοξικά απόβλητα τι θα γίνει υπάρχουν εγγυήσεις για την διαχείριση τους;
• Τα επικίνδυνα αέρια με τι τρόπο θα διαχειρίζονται;
• Γιατί αντιδρούν σε όλες τις περιοχές εγκατάστασης δεματοποιητή;
• Σε ποια περιοχή της Ε.Ε έχει εφαρμοστεί η δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων ως μέθοδος διαχείρισης ;
• Τι θα γίνει με τα αδρανή υλικά, τι με τα ογκώδη αντικείμενα, τι με τα νοσοκομειακά απόβλητα; τι με την λυματολάσπη

Η κίνηση πολιτών «ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ» προτείνει σαν μοναδική λύση ένα ευέλικτο πρόγραμμα ανακύκλωσης εύκολο για τις τοπικές κοινωνίες που λειτουργεί σε πολλούς δήμους της χώρας με μείωση κατά 70% των απορριμμάτων.

Τα νοικοκυριά θα χρησιμοποιούν δυο σακούλες:
Α)Στη μία θα ρίχνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί-χάρτινες συσκευασίες-φιάλες πλαστικές ή γυάλινες-κουτιά αλουμινίου και άλλα ) τα οποία θα αδειάζουν στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ με προορισμό το Κ.Δ.Α.Υ.(Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) όπου θα διαχωρίζονται θα δεματοποιούνται και θα στέλνονται για ανακύκλωση
Β) Στην άλλη θα ρίχνουν τα υπόλοιπα τα οποία θα διαχειρίζονται στους Χ.Υ.Τ.Υ.
Θα γίνει ενημέρωση στα σχολεία, στα στρατόπεδα, στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες
Τα τοπικά Μ.Μ.Ε. θα ενημερώσουν όλους τους κατοίκους για τη διαχείριση και την όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση πλαστικών. Η κομποστοποίηση των υπολειμμάτων δεν μπορεί να γίνει ολικά στην παρούσα φάση. Αλλά θα ξεκινήσει όπου μπορεί να γίνεται -Για αυτό χρειάζεται, με ευθύνη των ΟΤΑ, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Διανομή σάκων σκουπιδιών διαφορετικού χρώματος σε όλα τα νοικοκυριά και τοποθέτηση κάδων για κάθε κατηγορία απορριμμάτων παντού, σε κάθε γωνιά.
Το θέατρο του παραλόγου ότι η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση δεν είναι αρμοδιότητα του κάθε Δήμου, πρέπει να σταματήσει. Όπως και η αλαζονική-μη συνετή συμπεριφορά, και οι «αβλεψίες» στα όρια της παρανομίας, της εκάστοτε εξουσίας. Άρα υπάρχει λύση!
Αλλά η αλαζονεία, η επιμονή στη συγκεκριμένη μέθοδο και σε συγκεκριμένους χώρους δεν είναι ό,τι το καλύτερο.
Ας οργανωθούμε λοιπόν ενωμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε. Πρέπει όλοι μαζί να αλλάξουμε τις πόλεις και τα δημοτικά διαμερίσματα και θα το κάνουμε.

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΟΥΣ, Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η

ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η

ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ-ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ

ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
Πρώην πρόεδρος ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟΥ

Ειδήσεις: 
Tags: