Επιστολή νεφροπαθών προς τους υποψήφιους Δημάρχους Τρίπολης

Επιστολή νεφροπαθών προς τους υποψήφιους Δημάρχους Τρίπολης

Απρίλιος 16, 2014 - 18:41
1 σχόλια

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους Τρίπολης απέστειλε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Νεφροπαθών Αρκαδίας. Η επιστολή αναφέρει:

Προς: Υποψηφίους Δημάρχους Τρίπολης
Αξιότιμοι κύριοι
Σας γνωρίζουμε ότι η ζωή των νεφροπαθών Αρκαδίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Εφαρμόζοντας οδηγίες της Επιτροπής Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης προχώρησε σε διαγωνισμούς προμήθειας φίλτρων αιμοκάθαρσης με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή.

Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους νεφροπαθείς, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεδομένου ότι το φίλτρο αιμοκάθαρσης είναι ο κεντρικός πυλώνας της διαδικασίας αιμοκάθαρσης, που κρατά στη ζωή τον ασθενή και μέσω αυτού φιλτράρεται το αίμα, απομακρύνοντας όλες τις τοξικές ουσίες του μεταβολισμού από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου το ποιό φίλτρο πρέπει να χρησιμοποιηθεί, καθορίζεται από μια σειρά προσωπικούς παράγοντες του ασθενούς, που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό. Σωματότυπος, αποτελέσματα μηνιαίων εξετάσεων και μπορεί να αλλάζει στον ίδιο ασθενή, ανάλογα με τα ευρήματα των εξετάσεων. Επομένως η προμήθεια φίλτρων με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή, μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή. Καμία εξοικονόμηση χρημάτων δεν δικαιολογεί την έκθεση σε κίνδυνο των ασθενών. Εκτός αν στο μυαλό του Υπουργείου Υγείας υπάρχει σχέδιο εξοικονόμησης πόρων μέσω της εξαφάνισης των νεφροπαθών. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς την εμμονή των ιθυνόντων σε προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης από τριτοκοσμικές χώρες με όφελος 0,20€ ανά φίλτρο. Όπως προκύπτει από στοιχεία διαγωνισμών προμήθειας από διάφορα νοσοκομεία, τα χρησιμοποιούμενα έως τώρα φίλτρα, με προέλευση από Ιαπωνία και ΗΠΑ κοστολογούνται 28€/ τεμάχιο. Τα υπό προμήθεια, προέλευσης Αιγύπτου, Πακιστάν, Τουρκίας και Κίνας κοστολογούνται 27,80€/ τεμάχιο. Επισημαίνουμε ότι στο internet διατίθενται φίλτρα προερχόμενα από τις προαναφερθείσες χώρες με τιμή αγοράς 1,50€/ τεμάχιο. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα. Ποιοι καρπούνται αυτήν την εξωφρενική διαφορά;
Με δεδομένη την ευθύνη που διεκδικείτε να αναλάβετε ως εκπρόσωποι του λαού στην αυτοδιοίκηση, απευθυνόμαστε σ’ εσάς και σας ζητάμε να γίνετε συμπαραστάτες στον αγώνα μας. Να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να δεσμευτείτε ενώπιον του εκλογικού σώματος, ότι θα απαιτήσετε την λύση του προβλήματος που σας θέτουμε και γενικότερα θα έχετε ως βασική προτεραιότητα το αίτημα για πλήρη, ποιοτική και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλο τον λαό.
Εμείς συνειδητοποιώντας πλήρως την κρισιμότητα του θέματος, συγκροτήσαμε Επιτροπή Πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίζεται από το σύνολο των νεφροπαθών Αρκαδίας και τον Σύλλογο Νεφροπαθών, προκειμένου να αγωνιστούμε για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού για την επιβίωσή μας θέματος, της ποιότητας δηλαδή των φίλτρων αιμοκάθαρσης. Ηδη έχουμε κάνει σχετική παράσταση στον διοικητή του νοσοκομείου κ. Χρόνη, όπου βρήκαμε πλήρη κατανόηση και πήραμε διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα λυθεί. Γνωρίζουμε όμως ότι το ζήτημα ξεπερνά τις δυνατότητές του και έχει να κάνει με κεντρικές επιλογές του Υπουργείου Υγείας. Απ’ αυτή την άποψη ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση και συμπαράστασή σας.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας:
Κοσκολός Γεώργιος, Μπακής Κων/νος

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αγαπητοί μου φίλοι. Διάβασα με πολύ προσοχή την ανοιχτή επιστολή σας και κατανοώ τις ανησυχίες σας. Οι Εκλογές αυτές είναι μια ευκαιρία να στείλουμε όλοι μας ένα μήνυμα προς την κεντρική Κυβέρνηση μέσα από το ποιός Δήμαρχος θα εκλεγεί! Η υγεία περνάει μεγάλη κρίση από την πολιτική που εφαρμόζει η τωρινή κυβέρνηση! Τα προβλήματα της υγείας οξύνονται καθημερινά! Νομίζω ότι πρέπει να στηρίξουμε Δήμαρχο που θα αντιπαλεύει αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική στην υγεία!!!