Επιστολή για την παρέμβαση Αρχαιολόγων για την γέφυρα της Καρύταινας

Επιστολή για την παρέμβαση Αρχαιολόγων για την γέφυρα της Καρύταινας

Οκτώβριος 04, 2018 - 08:24
1 σχόλια

Θέμα:ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΛΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ.

ΥΠΟΨΙΝ : ΚΥΡΙΑΣ Ε.-Ι.ΚΟΛΛΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ
ΚΟΙΝΟΠ. ΚΥΡΙΑ Α.-Β.ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΏΤΟΥ, ΕΦΟΡΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΚΥΡΙΟΝ Ε. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ.

Αξιότιμη Κυρία Κόλλια καλή σας μέρα,

Σας ευχαριστώ για την υπαριθμόν 407016/291393/3729/02/10/2018 επιστολή σας στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρετε :

« Η παλαιά γέφυρα του Αλφειού ποταμού στην Καρύταινα είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, …………., με φορέα προστασίας την Υπηρεσία μας. Σε αντίθεση η νέα γέφυρα της Καρύταινας, …………….., δεν αποτελεί μνημείο, …………….».

Απόλυτα εύλογη και κατανοητή η θέση σας, αλλά θα ήθελα να σας επισημάνω επιπροσθέτως τα εξής :

Η αδιανόητα κακή απόφαση της τότε Διοίκησης, γύρω στη δεκαετία του 1950, να κατασκευαστεί η νέα γέφυρα ακριβώς επάνω από την παλιά γέφυρα, παρόλο που υπήρχε η απόλυτη χωροταξική άνεση να μετατοπιστεί 50 – 100 μέτρα μακρύτερα,  εκτός από την προφανή υποβάθμιση και ασέβεια προς το

Ιστορικό Μνημείο, το κατέστησε στην κυριολεξία  « Ο Μ Η Ρ Ο », υφιστάμενο κάθε δυσμενή μελλοντική εξέλιξη που ήθελε επισυμβεί στη Νέα Γέφυρα.

Εξαρχής η νέα γέφυρα αφέθηκε στην τύχη της ! !.   Δεν έγινε καν, μετά την κατασκευή της, μια στοιχειώδης προσπάθεια προστασίας του σκυροδέματος με μια προστατευτική βαφή. Μάλιστα, εκ του αποτελέσματος συμπεραίνεται, ότι δεν υπέστη καμία επιθεώρηση και στη συνέχεια προσπάθεια επισκευών, από κανένα Δημόσιο Φορέα στα εξήντα χρόνια της ζωής της, μια και το φαινόμενο της διάβρωσης ήταν εμφανές εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια ! !.

Από τις μακροσκοπικές και από απόσταση παρατηρήσεις μας, βλέπουμε σήμερα ότι η διάβρωση, έχει ήδη προχωρήσει, σε ορισμένες περιοχές, επικίνδυνα και στον  ΚΥΡΙΟ ΟΠΛΙΣΜΟ των φερόντων τοξοτών δοκών της γέφυρας.

ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ, ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΟΒΑΡΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

Η εκτίμησή μας είναι ότι, εάν δεν γίνει άμεση επέμβαση, που πραγματικά είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, ο ασφαλής ορίζοντας ζωής της νέας γέφυρας δεν θα

ξεπεράσει τις λίγες δεκαετίες.    Με την ταχύτατη εξέλιξη της διάβρωσης του κυρίου οπλισμού, η μεγάλου ύψους,  μονότοξη γέφυρα θα είναι σύντομα   ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΑΝΕΠΑΡΚΩΣ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ.  Με ένα μεγάλο σεισμό, που δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην περιοχή μας, η γέφυρα  θα καταρρεύσει και η κατάρρευσή της δεν μπορεί να είναι ούτε μερική  ούτε τμηματική.   Θα είναι ολοκληρωτική, λόγω της μορφής της που είναι μονότοξη, μεγάλου ανοίγματος και μεγάλου ύψους γέφυρα. ΣΤΗΝ ΑΠΕΥΚΤΑΙΑ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΜΠΕΤΟΝ.

Γιατί τα αναφέρω όλα τα παραπάνω ;

ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΗΣΩ, ΑΛΛΑ  ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ, ΟΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΑΥΤΗ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, ΕΠΕΜΒΑΊΝΟΝΤΑΣ    Α  Μ  Ε  Σ  Α ,   ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΧΕΙΡΌΤΕΡΟ.

Ευτυχώς, σήμερα η επιστήμη, μας παρέχει δόκιμες τεχνολογίες για να ελεγχθεί το φαινόμενο της διάβρωσης του οπλισμού και του πρόδρομου φαινομένου της ενανθράκωσης του σκυροδέματος, εφόσον βέβαια η επέμβαση γίνει σε αρχικά στάδια προσβολής, και με απόλυτα επιστημονικό τρόπο.

Απαγορεύεται κάθε πρόχειρη επιφανειακή επισκευή, που θα αποκαταστήσει μεν, για λίγα χρόνια μόνο την εικόνα, αλλά θα αφήσει δε, το ύπουλο φαινόμενο της διάβρωσης να εξελίσσεται εσωτερικά.  Μην ξεχνάμε ότι η γέφυρα της Γένοβας ηλικιακά ήταν νεότερη από τη δική μας εξηντάχρονη, αλλά πάντα αποκαλούμενη, Νέα Γέφυρα ! !

Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι η δική σας παρέμβαση, ως θεματοφύλακες των μνημείων μας, μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτική.  Η σοβαρότητα του θέματος νομίζω  ότι επιβάλει την αντιμετώπισή του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

 

Με εκτίμηση
Γιώργος Αδαμόπουλος
Δρ. Χημικός Μηχανικός
Καρύταινα, Αρκαδίας.

Από το Καφενείο Μεγαλόπολης


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.