Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αγίου Πέτρου

Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αγίου Πέτρου

Οκτώβριος 13, 2011 - 10:13

Σαράντα μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους συνοδευόμενοι από έξι εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αγίου Πέτρου, νωρίς το πρωί της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2011.
Οι μαθητές με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, ενημερώθηκαν για την προστατευόμενη περιοχή του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού από την ξεναγό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο. Είχαν την ευκαιρία, να γνωρίσουν τα αξιόλογα οικολογικά και πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής και να ενημερωθούν για προβλήματα που υποβαθμίζουν την προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τονίστηκε η μεγάλη οικολογική και επιστημονική αξία του δάσους με δρυπώδη άρκευθο του όρους Πάρνωνα στην περιοχή της Μονής Μαλεβής, το οποίο έχει κηρυχθεί από το 1980 «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» λόγω του ότι είναι η μοναδική  περιοχή στην Ευρώπη όπου εντοπίζεται το ασιατικό αυτό είδος. Επίσης συζητήθηκε ο ρόλος του Υγροτόπου Μουστού στην ευρύτερη περιοχή και η ιδιαίτερη σπουδαιότητά του για τα μεταναστευτικά πουλιά καθώς αποτελεί τον μόνο αξιόλογου μεγέθους υγρότοπο στην Ανατολική Πελοπόννησο.
Στη συνέχεια, οι μαθητές συζήτησαν για τη συνθήκη Natura 2000, τους οικοτόπους, τα σπάνια και ενδημικά φυτά και για τα είδη προς εξαφάνιση του Πάρνωνα. Ενημερώθηκαν για τα Δάση της καστανιάς, την προστατευόμενη πανίδα αλλά και για τη γεωλογική ιδιαιτερότητα των φαραγγιών, που αποτελούν ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής του Πάρνωνα. 
Η επίσκεψη των μαθητών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης ολοκληρώθηκε με τη διανομή εντύπου ενημερωτικού υλικού για την προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών στον Πύργο Τρικαλίτη στον Άγιο Πέτρο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδήσεις: