Επιπλέον χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ στον ΦιλόΔημο για πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων

Επιπλέον χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ στον ΦιλόΔημο για πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων

Οκτώβριος 21, 2018 - 16:32
1 σχόλια

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, θα εκδώσει νέα πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, για υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές (ομώνυμος άξονας του προγράμματος «Φιλόδημος Ι»), η οποία θα απευθύνεται σε περιφέρειες και δήμους, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ο υπουργός έχει ήδη στείλει επιστολή στην Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), τονίζοντας ότι στόχος της πρόσκλησης είναι «η ένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, κατά προτεραιότητα, σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) των Υδατικών Διαμερισμάτων της Χώρας».

Η πρόσκληση του «ΦιλόΔημου» επικεντρώνεται στην προστασία από κινδύνους πλημμύρας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να δοθεί δυνατότητα χρηματοδότησης κυρίως για έργα:

  • ◼ Οριοθέτησης ποταμών και χειμάρρων
  • ◼ Διευθέτησης ποταμών και χειμάρρων για την αύξηση της παροχετευτικότητάς τους, την προστασία της κοίτης (επένδυση και αντιστήριξη πρανών και πυθμένα) και τη ρύθμιση της ροής (κατασκευή αναβαθμών για τη μείωση της κατά μήκος κλίσης, λεκάνες καταστροφής ενέργειας για την εκτόνωση της ροής κ.λπ.)
  • ◼ Κατασκευής αντιπλημμυρικών αναχωμάτων για την ασφαλή παροχέτευση των πλημμυρικών ροών
  • ◼ Κατασκευής λιμνών κατακράτησης και φραγμάτων ανάσχεσης πλημμυρικών ροών
  • ◼ Πλημμυρικής εκτόνωσης-αποθήκευσης των πλημμυρικών ροών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου
  • ◼ Εργα κατασκευής-βελτίωσης ορεινών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε δάση και δασικές εκτάσεις (έργα ορεινής υδρονομίας)
  • ◼ Συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλών οικιστικών αναγκών και απαντήσεων εντός των ΖΔΥΚΠ.

«Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” δεν είναι έργα βιτρίνας αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν τις τοπικές κοινωνίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Χαρίτσης. «Είναι βασικές υποδομές οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Με τον “ΦιλόΔημο” η Αυτοδιοίκηση διαθέτει πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο που της επιτρέπει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες και να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα», συμπληρώνει ο υπουργός.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μετά απο αυτή τη πρόσκληση για χρηματοδότηση, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τους αρμόδιους φορεις Πολιτικής Προστασίας της Αρκαδίας, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα, σε όλο το μήκος Δολιανίτη κσι Σαρανταπόταμου και των γεφυρών τους. Το ίδιο και οι Δήμοι εντός οικισμών. Ωρα να δουλέψουν πραγματικά για την προστασία ανθρώπινων ζωών. Μακρυά όμως από ΤΟΠΙΚΑ μικροσυμφέροντα που τους έχουν εκθέσει ως τώρα. Με ειδικούς μηχανικούς και από απόσταση οι άσχετοι.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.