Επιμένει στην απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές ο Τσίπρας

Επιμένει στην απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές ο Τσίπρας

Ιανουάριος 16, 2017 - 19:23
1 σχόλια

Ο Πρωθυπουργός δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια οι επόμενες εκλογές να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Παρότι όταν ήρθε ο σχετικός νόμος τον Ιούλιο προς ψήφιση στη Βουλή δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ώστε να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του πιστεύουν ότι εάν υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις στον νόμο, μπορεί οι 179 ψήφοι του Ιουλίου να γίνουν 200 και πλέον τον προσεχή Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όταν και σχεδιάζουν να τον επαναφέρουν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Και λέμε τον Οκτώβριο - Νοέμβριο γιατί χρειάζεται να παρέλθει τουλάχιστον μία κοινοβουλευτική σύνοδος για να αλλάξει νόμος που έχει ψηφιστεί. Η επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδος αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2017.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λοιπόν, το πρωθυπουργικό επιτελείο σχεδιάζει να επαναφέρει προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο κάνοντας τουλάχιστον τρεις αλλαγές που να δικαιολογούν την εκ νέου συζήτηση και ψήφιση. Πρώτον, να σπάσει τις μεγάλες περιφέρειες, όπως π.χ. τη Β’ Αθήνας κ.ά., δεύτερον, να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης για τις ευρωεκλογές και, τρίτον, αν δεν καταργήσει, να κατεβάσει το όριο εισόδου στη Βουλή, ενδεχομένως στο 2%. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, εφόσον υπάρξει μια «μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων που δεν  την υποστήριξαν όταν ψηφίστηκε ο νόμος, έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές», άφησε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με συνέντευξη του, στον Ρ/Σ Realfm 97.8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι δεν είναι στις «επιλογές της κυβέρνησης» η προώρη προσφυγή στις κάλπες. Επίσης σχολιάσε ότι «είναι καταστροφική, στη δεδομένη συγκυρία, η θέση της Νέας Δημοκρατίας που ζητάει εκλογές, χωρίς να έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό και χωρίς, κατ’ ουσίαν, να το θέλει και η ίδια της η καρδούλα, να το πούμε έτσι».

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Κανονικό αλισβερίσι προκειμένου να υπάρξει ακυβερνησία στην χώρα. Τα τραγικά που έκανε ο Αντρέας το '89, τα επαναλαμβάνει ο Τσίπρας το 2016-17. Αυτό είναι το "κέντρο" της Ελλάδας εδώ και πολλές δεκαετίες. Ενάντια στα συμφέροντα της χώρας. Δεξιά και πάλι δεξιά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.