Επιχειρηματικό - Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Επιχειρηματικό - Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Ιανουάριος 17, 2020 - 17:17
0 σχόλια

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σε επιστολές του, προς αρμόδιους φορείς, σχετικά με την επιβολή δασμών των ελληνικών προϊόντων στις Η.Π.Α το Επιμελητήριο Αρκαδίας ζητά την κινητοποίηση της πολιτείας, των ενώσεων και των φορέων για την αποφυγή των δασμών καθώς και να βρεθούν τρόποι προστασίας των παραγωγών ελαιολάδου και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της διάθεσης ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου.
Για να δείτε αναλυτικά τις παρεμβάσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οι οικογενειακές επιχειρήσεις της Ευρώπης παραμένουν θετικές για το μέλλον σε μια εποχή αυξανόμενων οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Η καινοτομία, η κατάρτιση, η εκπαίδευση και η διαφοροποίηση αποτελούν τις βασικές τους προτεραιότητες καθώς προσαρμόζονται σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο – ενώ ο σχεδιασμός για τη διαδοχή κυριαρχεί στη σκέψη των οικογενειών. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα του όγδοου Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου Οικογενειακών Επιχειρήσεων (European Family Business Barometer).

ΕΓΔΙΧ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Με την τετράμηνη (έως 30 Απριλίου 2020) παράταση του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, επισημαίνει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης του πλαισίου προστασίας.

ΟΑΕΔ: ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Tην Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, στις 12 το μεσημέρι, ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων των εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, για τη συμμετοχή τους στο «πρόγραμμα επιχορήγησης εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο 2019-2020». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, κατά τη χειμερινή περίοδο και, συγκεκριμένα, από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως την 29η Φεβρουαρίου 2020.

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ 112
Έτοιμο για εφαρμογή από το τέλος του 2019 παραδίδεται το σύστημα 112 για τις ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική σύσκεψη. Σημειώνεται ότι το 112 αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι από τη μια πλευρά, ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο πολίτης μπορεί να καλέσει το 112 σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η υπηρεσία επιτρέπει την προειδοποίηση των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών και άλλων καταστροφών με την αποστολή μηνυμάτων.

TτΕ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΕΩΣ 2,5% ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 2,5% σε βάθος μίας δεκαετίας μπορεί να επιφέρει η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, μία μόνιμη μείωση του ονομαστικού φορολογικού συντελεστή του εισοδήματος από κεφάλαιο που ισοδυναμεί με φορολογική ελάφρυνση κατά ¼ της ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ, με ταυτόχρονη όμως υλοποίηση δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων που βελτιώνουν τη φορολογική συμμόρφωση, θα είχε θετική επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας κατά 1,3% τα επόμενα τρία χρόνια, η οποία θα μπορούσε να φθάσει το 2,5% εντός μίας δεκαετίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΙ ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ
Σε όλο το φάσμα της αγοράς συνεχίζει να κάνει στοχευμένους σαρωτικούς ελέγχους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αξιοποιώντας στοιχεία από τη βάση των δεδομένων της. Από τους πλέον πρόσφατους ελέγχους της Υπηρεσίας Ειδικών Ερευνών προέκυψαν νέες περιπτώσεις, σχετικά με τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και την ανακριβή υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Αυτές που ξεχωρίζουν είναι κατάστημα εσωρούχων στην Αττική που απέκρυψε εισοδήματα 3,6 εκατ. ευρώ, κατάστημα ενδυμάτων που απέκρυψε εισοδήματα 1,4 εκατ. ευρώ, καθώς και επιχείρηση στη Ν.Εύβοια που δραστηριοποιείται στο «χονδρικό εμπόριο καπνικών» και για δύο χρήσεις δήλωνε μηδενικά έσοδα, ενώ είχε έσοδα από πωλήσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ 33.500 ΕΥΡΩ ΜΕΣΑ ΣΕ 12 ΜΕΡΕΣ
Πρόστιμα συνολικού ύψους 33.500 ευρώ επεβλήθησαν τις πρώτες 12 μέρες του νέου χρόνου από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο του παρεμπορίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσαν την επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο σύνολο της επικράτειας. Συνολικά, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από 2 έως 12 Ιανουαρίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο κατασχέθηκαν περισσότερα από 2.300 είδη παρεμπορίου, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 33.500 ευρώ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.