Επιχειρηματικό - Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Επιχειρηματικό - Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Ιανουάριος 10, 2020 - 19:56
0 σχόλια

ΑΠΟ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Από 13 Ιανουαρίου έως και 29 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά οι χειμερινές εκπτώσεις. Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11πμ έως 8μμ.

ΟΟΣΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Η ΤΑΧΕΙΑ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην τελευταία του έκθεση, προειδοποιεί ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα ανά τον ανεπτυγμένο κόσμο δοκιμάζουν τα όριά τους εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Η χώρα μας είναι μεταξύ εκείνων για τις οποίες εκπέμπει S.O.S. καθώς η γήρανση είναι ταχύτατη και ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας προβλέπεται να συρρικνωθεί αισθητά έως το 2060. Σημαντική θα είναι η πτώση και για το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ τα τελευταία 40 χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 65 ετών ανά 100 άτομα σε ηλικία εργασίας έχει αυξηθεί από τα 20 στα 31. Έως το 2060 πιθανότατα θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί στα 58.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των παροχών σε είδος, με τη μορφή του εταιρικού οχήματος, με το άρθρο 4 του νέου φορολογικού νόμου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε διάστημα εντός του φορολογικού έτους, υπολογίζεται με βάση τη σχετική κλίμακα, ως ποσοστό επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο υπολογισμός της αξίας της παραχώρησης του οχήματος γίνεται «κλιμακωτά», εν αντιθέσει με το υφιστάμενο σύστημα, όπου το σύνολο της αξίας του οχήματος υπάγεται σε έναν και μόνο συντελεστή.

ΤτΕ: ΑΝΟΔΟΣ 4,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΟ 10ΜΗΝΟ
Την ενίσχυση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταγράφεται το δεκάμηνο του 2019, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης και της βελτίωσης της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας στη Ενδιάμεση Έκθεση για το 2019. Συγκεκριμένα, καταγράφεται άνοδος κατά 4,7 δισ. ευρώ (ή κατά 4,3% σε σύγκριση με το τέλος του 2018), ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους διατηρήθηκε περίπου σταθερός γύρω από το 6%.

ΑΑΔΕ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Ή ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
Διευκρινίσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις διαγραφής βεβαιωμένων αλλά μη εισπραχθέντων ποσών τέλους επιτηδεύματος, καθώς επίσης και για τις προϋποθέσεις επιστροφής καταβληθέντων ποσών τέλους επιτηδεύματος οικονομικών ετών 2012 και εφεξής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν κάνει εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών παρέχονται με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με αυτή, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής εργασιών, εφόσον η ημερομηνία διακοπής είναι προγενέστερη της 1ης-1-2014, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τυχόν καταβληθέντα τέλη επιτηδεύματος που αφορούν τη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία διακοπής επιστρέφονται στον αιτούντα φορολογούμενο μόνο εφόσον δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία καταβολής του.

ΑΚΙΝΗΤΑ: ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ
Προθεσμία έως και την 31η Μαρτίου 2020, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων και δεν έχουν δηλώσει τις αλλαγές αυτές στους Δήμους. Στόχος, είναι να απαλλαγούν από την επιβολή προστίμων και αναδρομικών επιβαρύνσεων. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται σε διάταξη που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα τα ακίνητα των οποίων εμφανίζονται στα αρχεία των Δήμων με λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από ότι είναι στην πραγματικότητα λόγω τακτοποίησης αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων.

ΕΕΤΤ: ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2019 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ
Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις στα μέσα του 2019 σύμφωνα με την έκθεση της Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την πορεία της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2019. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το σύνολο των ενεργών συνδρομητών κινητών τηλεπικοινωνιών που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο διαδίκτυο ξεπέρασε τα 9 εκατ. κατά το ίδιο διάστημα.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.