Επιχειρηματικό - Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Επιχειρηματικό - Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Δεκέμβριος 13, 2019 - 14:46
0 σχόλια

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μεγάλα πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ προβλέπει το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο προς τους διαχειριστές ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων ΑΑΔΕ, σχετικά με ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου τους. Ειδικότερα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπεται η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να ζητά, εντός προθεσμίας,  οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές (ιδιοκτήτες ακινήτων), για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.
  
ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕ Η ΔΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΕΤΑ»
Στο Δικαστήριο της ΕΕ παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δανία, καθώς επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί παράγουν και εξάγουν σε τρίτες χώρες λευκό τυρί με τη σήμανση «Φέτα», η ονομασία της οποίας αποτελεί καταχωρισμένη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002. Ως εκ τούτου, αναφέρει η Επιτροπή, το συγκεκριμένο τυρί μπορεί να παράγεται μόνο στην Ελλάδα βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών παραγωγής. 
 
ΙΟΒΕ: ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Μικρή ανάκαμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος το Νοέμβριο, στις 107,0 από 106,7 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που εκπονεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, η διόρθωση του προηγούμενου μήνα, συνεπώς, αποδεικνύεται προσωρινή, καθώς ο δείκτης επανέρχεται, έστω και οριακά, σε ανοδική πορεία. Στους επιμέρους τομείς της παραγωγής οι διακυμάνσεις των προσδοκιών των επιχειρήσεων είναι οριακές. Η μικρή ανοδική τάση προέρχεται κυρίως από βελτίωση στις υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.
 
ΕΦΚΑ: ΣΤΑ 1.166,76 ΕΥΡΩ Ο ΜΕΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΤΟ ΜΑΪΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στα 50,67 ευρώ ανήλθε το μέσο ημερομίσθιο σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων και ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε στα 1.166,76 ευρώ. Αντίστοιχα, στη μερική απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο και ο μέσος μισθός ανήλθαν στα 24,68 ευρώ και στα 409,21 ευρώ. Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων» (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον Μάιο του 2019 και από τις εγγραφές, οι οποίες έχουν ελεγχθεί κατά το χρόνο επεξεργασίας.
 

ΥΠ. ΟΙΚ.: ΣΕ 250.000 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 2019
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για το κοινωνικό μέρισμα που θα καταβληθεί τις επόμενες ημέρες στους δικαιούχους και το οποίο προέκυψε από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται συνολικά σε 175 εκατομμύρια ευρώ και όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας «τις τελευταίες μέρες βρέθηκε το ποσό για να ωφεληθούν ακόμη 50.000 οικογένειες».
   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΑΤΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Τον κώδωνα του κινδύνου σε πολίτες και εταιρείες, για απάτες μέσω διαδικτύου, κρούει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από πολλές καταγγελίες που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα από πολίτες, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα, κατά τα οποία άγνωστοι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους με διάφορους τρόπους. Οι τρόποι που χρησιμοποιούν οι απατεώνες είναι: μέσω εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (Forex Scams, Ponzi & Pyramid Schemes). 
Περισσότερες πληροφορίες, βρίσκονται στον ιστότοπο: https://cyberalert.gr/apates-endiamesou-epaggelmation/.
 
ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 4 ΜΗΝΕΣ, ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Παρατείνεται κατά 4 μήνες, το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε την Παρασκευή, περιλαμβάνεται διάταξη του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρατείνεται το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας μέχρι και 30 Απρίλιου 2020 καθώς, το πλαίσιο προστασίας έπαυε να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
 

Σας ενημερώνουμε ότι από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου, λόγω εορτών, δεν θα κυκλοφορεί το Οικονομικό – Επιχειρηματικό Δελτίο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Θερμές ευχές για Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2020.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.