Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Νοέμβριος 15, 2019 - 18:32
0 σχόλια

ΕΛΣΤΑΤ: ΑΥΞΗΣΗ 0,8% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Αύξηση 0,8% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Αύγουστο εφέτος, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, στις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε: Βιβλία – χαρτικά – λοιπά είδη (11,6%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (5,6%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (4,6%) και Φαρμακευτικά- καλλυντικά (0,3%). Στον αντίποδα, κινήθηκαν πτωτικά σε: Τρόφιμα- ποτά- καπνό (9,6%), Πολυκαταστήματα (5,3%), Ένδυση- υπόδηση (3,2%) και Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (0,6%).

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σε υπηρεσία μίας στάσης για την εξυπηρέτηση των επενδυτών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετατρέπεται ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης), εταιρεία που διαχειρίζεται τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Γιάννης Γιαρέντης, στόχος είναι η διεκπεραίωση για λογαριασμό των επενδυτών του συνόλου των διαδικασιών που απαιτούνται για την αδειοδότηση και λειτουργία μιας μονάδας ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) μετά τη λήψη της άδειας παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΠΑΕ).

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον έλεγχο των αιτήσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση, υπό το Νόμο 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μέσω της πλατφόρμας αυτής, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο, οι πιστωτές μπορούν να λαμβάνουν τα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους και έτσι να διαμορφώνουν άποψη για το αν κάποιος είναι επιλέξιμος για τη διατήρηση της προστασίας που παρέχει ο Ν. 3869/2010.

ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Βελτιώσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, έτσι ώστε περισσότεροι δικαιούχοι να μπορούν να ενταχτούν στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου θεσμοθετεί το υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αναλυτικότερα, επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά κυρίως σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, π.χ. σώματα ασφαλείας, γιατροί, εκπαιδευτικοί κλπ.

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΝΙΑΙΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τα στοιχεία του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών είναι διαθέσιμα πλέον στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται άμεσα και πιο εύκολα η ταυτοποίηση του πολίτη με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του στα πολλαπλά μητρώα του Δημοσίου, κάτι που θα οδηγεί στη μείωση της γραφειοκρατίας.

ΙΟΒΕ: ΜΙΚΡΗ ΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Μικρή κάμψη παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, στις 106,7 από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Όπως επισημαίνεται σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, με εξαίρεση τη βιομηχανία και τις κατασκευές, οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, με μικρή αναδίπλωση των αντίστοιχων προσδοκιών.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 59.800 ΕΥΡΩ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ
Πρόστιμα συνολικού ύψους 59.800 ευρώ επιβλήθηκαν μετά από ελέγχους για το παρεμπόριο την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αυξητική τάση των πραγματοποιούμενων ελέγχων συνεχίζεται για το χρονικό διάστημα από 29.10.2019 έως 02.11.2019, όταν αυξήθηκαν οι έλεγχοι (συνολικά 602) κατά 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (21.10.2019 έως 25.10.2019). Οι παραβάσεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 112% για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα (συνολικά 70 βεβαιωμένες παραβάσεις). Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις συνολικού ύψους 59.800 ευρώ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.