Επιχειρηματικό - Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Επιχειρηματικό - Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Νοέμβριος 09, 2018 - 15:00
0 σχόλια

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΘΗΚΕ ΣΤΟ 0,2% ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό πολύ χαμηλότερο από τον αναμενόμενο στο τρίτο τρίμηνο και η οικονομική εμπιστοσύνη συνέχισε να υποχωρεί, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, με τις ενδείξεις των προβλημάτων να είναι πιο εμφανείς στην Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ανακοίνωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 0,2% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, μετά από έναν ρυθμό ανάπτυξης 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο.
   
EKT: ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ, ΤΟ BREXIT ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ 
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), το κυβερνοέγκλημα και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, όπως το Brexit, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης το 2019, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ανακοίνωσή της. Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης μείωσε τη συνολική οικονομική αβεβαιότητα, αλλά ενισχύονται οι παγκόσμιοι παράγοντες κινδύνου - από τον προστατευτισμό έως ένα σκληρό Brexit και μία αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, αναφέρει η ΕΚΤ που εποπτεύει 118 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης.
 
ΑΥΞΗΣΗ 6,8% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2018
Αύξηση 6,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2017, έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2017 με το 2016. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 5,4%, και β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 11,6% (λόγω κυρίως των ανατιμήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου).
 
ΕΦΚΑ: ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές των μη μισθωτών από την 1/1/2017 και μετά συμψηφίζονται μέσω της διαδικασίας της ετήσιας εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να εξαχθεί το τελικό ετήσιο αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό. Σε νέα εγκύκλιό του, που παρέχει οδηγίες για το θέμα αυτό, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών, αυτό το υπόλοιπο μπορεί να παραμείνει στον λογαριασμό του ασφαλισμένου προκειμένου να συμψηφισθεί με εισφορές επόμενων μηνών εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον ασφαλισμένο μέσα σε ένα δίμηνο από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης. 

 

ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΕΞΥΠΝΕΣ” ΠΟΛΕΙΣ

Μπορεί οι λύσεις και οι εφαρμογές που συνδέονται με τις “έξυπνες” πόλεις να μπαίνουν σταδιακά στην καθημερινότητα των πολιτών, ωστόσο οι τελευταίοι κάθε άλλο παρά δείχνουν να είναι ενήμεροι γι’ αυτές. Ακόμη και σε ψηφιακά “ώριμες” αγορές, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, οι καταναλωτές δεν έχουν εξοικειωθεί με τη λειτουργία των “smart cities”. Έρευνα, που διενήργησε η εταιρεία Pospiscope αποκαλύπτει ότι, παρά τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, λιγότερο από το ένα τέταρτο των Βρετανών γνωρίζει τον όρο “έξυπνες πόλεις”. 

Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας arcadianet.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.