Επίδειξη Aikido στην Τρίπολη!

Επίδειξη Aikido στην Τρίπολη!

Απρίλιος 05, 2011 - 20:36
1 σχόλια

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 στο αμφιθέτρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης θα γίνει από τον Αρκά Γ.Κολιόπουλο επίδειξη μίας πρακτικής σώματος και πνεύματος  του Aikido.Στην εκδήλωση θα δώσει το παρόν και ο Έλληνας αρχηγός Aikido της Νορβηγίας  Δημήτρης Φαρμακίδης

Τι είναι το Aikido και ποιος είναι ο Γιώργος Κολιόπουλος

 

Το Αϊκίντο είναι μια σχετικά σύγχρονη ιαπωνική πολεμική τέχνη, δημιουργημένη από τον Μοριχέι Ουεσίμπα (Morihei Ueshiba - 1883-1969). Βασικό της τεχνικό χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για τη σύνθεση διαφόρων παλιότερων παραδοσιακών πολεμικών τεχνών, κυρίως τζουτζούτσου (jujutsu - άοπλες τεχνικές), κεντζούτσου(kenjutsu - τεχνικές σπαθιού) και τζοτζούτσου (jojutsu - τεχνικές ραβδιού), τις οποίες ο Ιδρυτής μελέτησε με πολλούς δασκάλους για περίπου τριάντα χρόνια της ζωής του.

Η πραγματικά ουσιώδης διαφορά του Αϊκίντο από τις άλλες πολεμικές τέχνες πάντως βρίσκεται σε ένα δεύτερο επίπεδο -πέρα από την τεχνική. Καθώς ο Ιδρυτής ήταν ένα βαθιά πνευματικό και καλλιεργημένο άτομο, συνέθεσε τα στοιχεία από τις παραπάνω τέχνες πάνω σε μια βάση αγάπης και κατανόησης προς όλους τους ανθρώπους και ονόμασε την τέχνη του, "δρόμο της αγάπης" και "τέχνη της αρμονίας".

Η άσκηση στο Αϊκίντο, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας έντονης σωματικής άσκησης προσφέρει όμως στον ασκούμενο ηρεμία και ισορροπία με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από τις συνηθισμένες ασκήσεις. Η ενέργεια που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, "συντονίζεται" από τις ασκήσεις του Αϊκίντο και κάθε μάθημα αφήνει τον ασκούμενο με ένα αίσθημα ευφορίας και πληρότητας πολύ μεγαλύτερο από την παραδοσιακή γυμναστική.

Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι το Αϊκίντο δεν είναι μια αποτελεσματική πολεμική τέχνη -κάθε άλλο. Αρκετές αστυνομίες του κόσμου, με πρώτη την ιαπωνική χρησιμοποιούν τεχνικές του Αϊκίντο για την εκπαίδευση των αξιωματικών τους, ενώ ο δημιουργός του Τζούντο, Τζίγκορο Κάνο, ο οποίος ήταν σύγχρονος του Μοριχέι Ουεσίμπα, λέγεται ότι είχε αναγνωρίσει στο Αϊκίντο την ποιότητα της πραγματικής πολεμικής τέχνης και προέτρεπε τους μαθητές του να εξασκηθούν και σε αυτό.

Παράλληλα, η άσκηση στα παραδοσιακά όπλα κέν (ken - σπαθί), τζο(jo -ραβδί), τάντο (tanto -μαχαίρι) αφ' ενός δίνει στον ασκούμενο του Αϊκίντο μια επαφή με την μακρά πολεμική παράδοση της Ιαπωνίας και αφ ετέρου αυξάνει την ικανότητά του να αντιδράσει σε ποικίλες καταστάσεις κινδύνου (ένοπλες και άοπλες επιθέσεις, στρατηγική, ψυχραιμία κλπ). Πρόκειται συνεπώς για έναν ιδανικό συνδυασμό σωματικής και πνευματικής άσκησης ο οποίος με το πέρασμα των χρόνων κερδίζει έδαφος σε όλον τον κόσμο.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του Αϊκίντο είναι η έλλειψη πάσης φύσεως αγώνων. Καθώς -σύμφωνα με τον Μοριχέι Ουεσίμπα- στόχος του πραγματικού μαχητή είναι να πολεμήσει τον κακό του εαυτό και να βρεθεί σε αρμονία με όλον τον κόσμο γύρω του, η ύπαρξη αγώνων θα τόνωνε τον εγωισμό και την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ασκούμενων. Αντίθετα, με την έλλειψή τους η προπόνηση στο Αϊκίντο έχει πάντοτε έναν ευχάριστο χαρακτήρα όπου οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται νιώθοντας παράλληλα να ψυχαγωγούνται με την απολύτως κυριολεκτική έννοια της λέξης.

 

ο Γιώργος Κολιόπουλος είχε την πρώτη επαφή με το Aikido ήταν το 1974, όταν παρευρέθηκε σε μια επίδειξη που έδωσε Φούμιο Τογιόντα Sensei στο Northeastern Illinois University, όπου ήταν σπουδαστής. Την ίδια ημέρα ένωσε Niu Aikido Club και έγινε μέλος της Chicago Ki-Aikido κοινωνία. Ήταν ένας από τους αρχικούς μαθητές Toyoda Σενσέι πουέχουν εκπαιδευθεί εκτεταμένα από το 1974 - 1981. Κατά την περίοδο αυτή παρακολούθησε σεμινάρια των Master Koichi Tohei (10ο Dan) και ταξίδεψε μαζί Toyoda Sensei σε όλο το Σικάγο και το Mid-West περιοχή βοηθώντας τον με σεμινάρια και επιδείξεις. Το 1981 ο Γιώργος Κολιόπουλος θα δοκιμαστεί για Shodan και βραβεύτηκε επίσης με Πιστοποιητικό Αναπληρωτής Διδάσκοντος από το Ki-Aikido κοινωνία.


Το 1984, Φούμιο Τογιόντα Sensei ανεξαρτητοποιήθηκε και ίδρυσε την Aikido Association of America. Μέχρι τότε, ο Γιώργος Κολιόπουλος είχε μετακινηθεί στην Ελλάδα, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται σε στενή επαφή μαζί του. Το 1987, μετά από διαβούλευση με Toyoda Shihan, αποφάσισε να κάνει Aikido έργο της ζωής του. Ίδρυσε στη συνέχεια το Ελληνικό Aikido Association (Fukushinkan Dojo), στην Αθήνα και έγινε είναι Chief Instructor.


Το1990 διορίστηκεφούκουγιατηνAikido Association of America καιαργότερατοAikido Association International. Ήταν μέλος της επιτροπής διδασκαλίας και δοκιμών και, επίσης, υπηρέτησε ως Περιφερειακός Διευθυντής για την Ανατολική Ευρώπη για το Aikido Association International με τον Φούμιο Τογιόντα Shihan.


Το 1994, Shihan Φούμιο Τογιόντα και την Aikido Association of America είχαν αναγνωριστεί επίσημα ότι ανήκουν στην Ιδρύματος Αϊκικάι, την Ιαπωνία. Την ίδια χρονιά, ο Γιώργος Κολιόπουλος Sensei με συστάσεις από τον Shihan Φούμιο Τογιόντα απονεμήθηκε το 5ο Dan Πιστοποιητικό από το Aikikai Hombu Dojo, Ντόσου, Kissomaru Ουεσίμπα.


Κατά την περίοδο που ο Γιώργος Κολιόπουλος Δάσκαλος ήταν Περιφερειακός Διευθυντής για την Aikido Association International δεν διδάσκεται μόνο σε Fukushinkan Dojo, αλλά και ταξίδεψε εκτενώς σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη διεξαγωγή σεμιναρίων και θα ενθαρρύνει τη διάδοση Aikido. απλά και σαφή προσέγγισή του στην τέχνη του Aikido καθώς και η φιλική προσωπικότητά του τον έκανε δημοφιλή εκπαιδευτή μεταξύ των μαθητών του.


Το 1999, η Ελληνική Ένωση Αϊκίντο έγινε ανεξάρτητο με Fukushinkan Dojo, όπως το αρχηγείο.στην Αθήνα και πολλές συνδεδεμένες ντότζο σε όλη την Ελλάδα. Γεώργιος Κολιόπουλος διορίστηκε Τεχνικός Διευθυντής και Διευθύνων Εκπαιδευτής για την Ελληνική Ένωση Αϊκίντο.


Τον Ιανουάριο του 2000 η Ελληνική Ένωση Αϊκίντο γίνεται δεκτή ως συνδεδεμένο μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου Αϊκικάι υπό κύριος William Smith Sensei. Γιώργος Κολιόπουλος γίνεται μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου Αϊκικάι Τεχνική και δοκιμών επιτροπής. Η Ελληνική Ένωση Αϊκίντο μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου Αϊκικάι είναι συνδεδεμένες με το Αϊκικάι Ίδρυμα, Aikido HQ? Τόκιο, Ιαπωνία.


Τον Απρίλιο του 2006, η Ελληνική Ένωση Αϊκίντο είναι αναγνωρισμένο από το Ίδρυμα Αϊκικάι, Aikido HQ, ως επίσημος οργανισμός στην Ελλάδα.

Στις 13 Γενάρη του 2008, η προώθηση Γιώργος Κολιόπουλος να Rokudan (6ο Dan) ήταν επίσημα εγκεκριμένη στο Aikikai, Hombu Dojo, Ντόσου Moriteru Ουεσίμπα.

Σήμερα ο Γιώργος Κολιόπουλος Sensei ενεργά διδάσκει στο Fukushinkan Dojo. Ταξιδεύει τακτικά σε όλη την Ελλάδα τη διεξαγωγή σεμιναρίων και τις κατηγορίες για την Ελληνική Ένωση Αϊκίντο.Οργανώνει International Aikido Σεμινάρια με διάφορα Shihans και είναι συχνά καλούνται να προβούν Σεμινάρια και μαθήματα για διάφορες Ενώσεις Aikido σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημαντικές Ημερομηνίες

1974

Πρώτη επαφή με το Aikido και Φούμιο Τογιόντα Sensei στο Northeastern Illinois University επίδειξης.

1975

ΔιορίζεταιΕκπαιδευτήςNortheastern Illinois University Aikido Club.

1981

Δοκιμασμένη για Shodan σε Tenshinkan Dojo HQ Aikido Association of America εξεταστή Sensei Φούμιο Τογιόντα (6ο Dan), Shihan Aikido Association of America και του απονεμήθηκε το Πιστοποιητικό Αν. Διδάσκοντος.

1982

Πιστοποιητικό Παρελήφθη το διδάσκοντα από το Aikido Association of America, Shihan Φούμιο Τογιόντα.

1986

Ιδρύθηκε το Aikido Association of Αρκαδίας, Τρίπολη, Πελοπόννησος, Ελλάδα.

1987

Σίχαν Φούμιο Τογιόντα εγκαθιδρύει συνεργασία με το Αϊκικάι Χόμπου Ντότζο, Aikido Παγκόσμια HQ της Ιαπωνίας, με την πρόθεση να εγκαθιδρύσουν μια επίσημη σχέση.
Ιδρύθηκε η Ελληνική Ένωση Aikido, Dojo Fukushinkan, Αθήνα, Ελλάδα.
Δοκιμασμένη για νίνταν σε Tenshinkan Dojo HQ Aikido Association of America εξεταστή Sensei Φούμιο Τογιόντα (6ο Dan), Shihan Aikido Association of America.

1989

ΔοκιμασμένηγιαSandan σεTenshinkan Dojo HQ Aikido Association of America εξεταστήSensei ΦούμιοΤογιόντα(6οDan), Shihan Aikido Association of America.

1990

Απονεμήθηκε ο τίτλος του φούκου από Aikido Association of America.

1991

ΔοκιμασμένηγιαγκόντανσεTenshinkan Dojo HQ Aikido Association of America εξεταστήSensei ΦούμιοΤογιόντα(6οDan), Shihan Aikido Association of America.

1992

Γίνεται μέλος της δοκιμής και Διδασκαλίας επιτροπής και αναλαμβάνει τη θέση του Regional Director για την Ανατολική Ευρώπη για το Aikido Association International, Shihan F. Toyoda.

1994

Σίχαν Φούμιο Τογιόντα και την Aikido Association of America αναγνωρίζονται επίσημα ότι ανήκουν στον Αϊκικάι Ιδρύματος, World Aikido HQ, Ιαπωνία.
Γιώργος Κολιόπουλος απονεμήθηκε 5ο Dan από Aikikai Hombu Dojo, Τόκυο της Ιαπωνίας, μετά από τις συστάσεις από τον Shihan Φούμιο Τογιόντα.

1999

Ελληνική Ένωση Αϊκίντο γίνεται ανεξάρτητη με Fukushinkan Dojo στρατηγείο στην Αθήνα και πολλές συνδεδεμένες ντότζο σε όλη την Ελλάδα.

2000

Η Ελληνική Ένωση Αϊκίντο γίνεται συνδεδεμένο μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου Αϊκικάι (Σίχαν William Smith MBE) και είναι συνδεδεμένες με το Aikikai Hombu Dojo, Τόκυο της Ιαπωνίας.
Γιώργος Κολιόπουλος Sensei γίνεται Τεχνικός Διευθυντής της Ελληνικής Aikido Association και μέλος της τεχνικής επιτροπής και διδασκαλία για το Ηνωμένο Βασίλειο Αϊκικάι.
Γιώργος Κολιόπουλος Sensei απονέμεται ο τίτλος του φούκου από Ηνωμένο Βασίλειο Αϊκικάι.

2003

Η Ελληνική Ένωση Αϊκίντο με την καθοδήγηση του Shihan William Smith MBE και η UKA ισχύει για την επίσημη αναγνώριση από το Αϊκικάι Ιδρύματος, World Aikido HQ, Ιαπωνία.

2006

Η Ελληνική Ένωση Αϊκίντο έχει αναγνωριστεί επίσημα από Αϊκικάι Ιδρύματος, World Aikido HQ, Ιαπωνία.

2008

Γιώργος Κολιόπουλος προήχθη σε Rokudan (6ο Dan) από το Αϊκικάι, Hombu Dojo.

Οι πληροφορίες είναι από το http://www.hellenicaikido.gr

Video: 

youtube://v/xppqvFozrOY


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μια μετάφραση της προκοπής δεν μπορει να κάνει; Όλα τα άλλα πως τα έκανε;