Επιβεβλημένη η ανάγκη για να αναβαθμιστεί ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια!

Επιβεβλημένη η ανάγκη για να αναβαθμιστεί ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια!

Αύγουστος 05, 2011 - 21:13

Ένας  Παραδοσιακός θεσμός που μετρά 38 χρόνια παρουσίας στον άλλοτε Δήμο Λαγκαδίων στην ορεινή Γορτυνία τείνει, με την οικονομική κρίση τον τελευταίο καιρό, υποβαθμιστεί, σε σημαντικό βαθμό. Υπάρχει πάντως η επιθυμία τόσο των υπευθύνων της διοργάνωσης αλλά και του απλού κόσμου, να αναπτυχθούν οι δυνατότητες από του χρόνου ο 39ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παραδοσιακού - Δημοτικού Τραγουδιού & Μουσικής στα Λαγκάδια, να έχει την αίγλη που είχε τις παλαιότερες χρονιές. Με περισσότερους διαγωνιζόμενους, θεατές και άρτια οργάνωση.

   Ο φετινός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στις 8.30 το βράδυ στον χώρο καλοκαιρινών εκδηλώσεων, στην Αγία Παρασκευή, λίγα χιλιόμετρα πριν τα Ιστορικά Λαγκάδια και κοντά στον Λούσιο ποταμό.
Στον εξωτερικό χώρο της εκδήλωσης, οι μικροέμποροι με την πραμάτεια τους είχαν στήσει τα κιόσκια, για να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής.
Στον χώρο τώρα της εκδήλωσης ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό και καλωσόρισμα από τον Κώστα Παυλόπουλο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του διαγωνισμού ο οποίος είχε και την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης. Στη διάρκεια της ομιλίας του με τον γνωστό του τρόπο σφυρίζοντας μουσικά, άκουσαν οι θεατές ένα από τα γνωστά δημοτικά τραγούδια της Αρκαδίας.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν από επισήμους ο Γραμματέας της Κ.Ε της Ν.Δ - Βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου Γιώργος Ρουμελιώτης που εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη και Παναγιώτης Βαλασόπουλος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος με τους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους της περιοχής, οι πρώην Δήμαρχοι Κοντοβάζαινας Ηλίας Αποσκίτης, Λαγκαδίων Βασίλης Μακρής, o Δήμαρχος Ηλίου Αττικής, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Πολιτευτές της Αρκαδίας, Πρόεδροι Συλλόγων και Πολιτιστικών φορέων, Τοπικές Αρχές, ο εκδότης της εφημερίδας "Γορτυνία"  Κώστας Καλύβας και αρκετός κόσμος.
Την κεντρική παρουσίαση της βραδιάς στην εκδήλωση, είχε η γνωστή δημοσιογράφος - παρουσιάστρια ειδήσεων στην ΕΡΤ Πηνελόπη Γαβρά, με καταγωγή από τα Λουτρά Ηραίας της Γορτυνίας.
Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν η Πρόεδρος της και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασιλική Παναγιωτοπούλου, ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ηλίου Αττικής Γρηγόρης Καμπούρης και ο Περικλής Παπαπετρόπουλος Καθηγητής του Ωδείου Αθηνών
   Λίγο πριν την εκδήλωση στις "ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ" και τα υπόλοιπα Περιφερειακά και Τοπικά Μ.Μ.Ε μίλησαν οι εκπρόσωποι της εκδήλωσης καθώς και άλλοι επίσημοι.
   Πρώτα ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κώστας Παυλόπουλος λέγοντας τα εξής: "...Φέτος ετοιμάσαμε τέσσερις κατηγορίες διαγωνιζομένων στο δημοτικό τραγούδι η πρώτη για ανήλικα παιδιά, η δεύτερη είναι οι ενήλικες, η τρίτη κατηγορία είναι στα μουσικά όργανα και η τέταρτη κατηγορία που τη θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά φέτος είναι το βραβείο του ανέκδοτου παραδοσιακού παλαιού δημοτικού τραγουδιού. Αυτού που τραγουδιόταν πριν από 100 με 150 χρόνια και μας γαλούχησε ως σήμερα.."
   Α.Ε: Θα υπάρξει και κάποιο χορευτικό συγκρότημα στην εκδήλωση;
   Κ.Π: "...Θα υπάρχει χορευτικό συγκρότημα με το όνομα Πάφο του χοροδιδασκάλου του Γιώργου Φραγκάκη που θα διανθήσει ενδιάμεσα, με Κριτικούς και άλλους παραδοσιακούς δικούς μας χορούς, από τους διαγωνιζόμενους την αποψινή βραδιά.."
   Α.Ε: Πόσο χρόνο σας πήρε για να παρουσιάσετε την αποψινή βραδιά;
   Κ.Π: "...Πολύ λίγο χρόνο φέτος δυστυχώς, λόγο της καταστάσεως της οικονομικής κρίσεως και δεν είχε αποφασίσει ο Δήμος από νωρίς, να κάνει αυτή την εκδήλωση ή να μην την κάνει. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα.. Χρειάστηκε περίπου 20 ημέρες για να στηθεί η σημερινή εκδήλωση. Του χρόνου πιστεύω όπου θα έχουμε αρκετό χρόνο, θα είναι πιο αναβαθμισμένη και πιο οργανωμένη η εκδήλωση.."
   Η γνωστή Καθηγήτρια - Συγγραφέας του δίτομου έργου Δημοτικού Παραδοσιακού Τραγουδιού στην παγκόσμια βιβλιογραφία και Διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασιλική Παναγιωτοπούλου - Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού της συγκεκριμένης εκδήλωσης καθώς και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ευθύνης των ΑΧΕΠΑ για την Παγκόσμια Διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού η οποία δήλωσε τα εξής: "...Κατάγομαι και μεγάλωσα στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και επιτέλους θα εκφράσω το παράπονο μου αλλά και την ευχή μου που με ανακάλυψαν οι Πατριώτες μου και με έχουν μυθοποιήσει ως Νησιώτισσα ή Πόντια, ή Κρητικιά, ή Ηπειρώτισσα κ.α ήρθα και εδώ όπου είναι τα Πάτρια εδάφη της Αρκαδίας. Με όλη μου την αγάπη συμμετέχω σε αυτόν τον πανέμορφο διαγωνισμό και που με τιμήσανε να είμαι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.."
   Α.Ε: Με ποιά κριτήρια απόψε θα ακούσετε και θα κρίνετε τους διαγωνιζομένους;
   Β.Π: "...Η αξιοκρατία και ο Άριστος θα επικρατήσει. Αυτός είναι νόμος της ζωής μου. Αξιοκρατία και αυτό που είναι το πάθος και η ομορφιά του γνήσιου παραδοσιακού - δημοτικού τραγουδιού.."
   Α.Ε: Πείτε μας λίγα λόγια για το τί είναι το δημοτικό τραγούδι; μιας και είναι το αντικείμενο σας ως διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών;
   Β.Π: "...Το δημοτικό μας τραγούδι είναι ο πόθος, το πάθος, ο γλυκασμός, ο έρωτας, ο πακτωλός των συναισθημάτων της Ελληνικής ψυχής, του Ελληνικού πνεύματος και εκφράζει αγάπη, χαρά, πόνο, δύναμη και εκφράζει όλα τα συναισθήματα συμπεριλαμβανημένα με ό,τι καλύτερο διαθέτει η ψυχή του λαού μας, με χρώματα μαγείας.."
   Α.Ε: Για την παραδοσιακή - δημοτική μουσική μας, πιστεύετε ότι οι νεοέλληνες δίνουν κάποια βάση ή την αγνοούν ακούγοντας την ξένη μουσική;
   Β.Π: "...Η ξένη μουσική ήταν κάτι που πέρασε. Απ'ότι βλέπω στους φοιτητές μου και τους μαθητές μας στα μουσικά και πειραματικά σχολεία, είναι η λατρεία τους για την Ελληνική δημοτική μας παράδοση. Η οποία πλημμυρίζει τις καρδιές των παιδιών αλλά και όλων μας. Και αυτό οφείλεται στους Καθηγητές που πρέπει να μεταλαμπαδεύουμε αυτή την αγάπη, την ομορφιά αλλά και την λεβεντιά του Ελληνικού τραγουδιού, στη νέα γενιά. Την οποία λατρεύω και στην οποία στέλνω την αγάπη μου και το πάθος για ωραία και μεγάλα έργα.."  
   Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος τόνισε τα εξής: "...Είναι σημαντικό ότι αυτός ο θεσμός λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και αυτό έγινε, διότι υπάρχει γνήσιο παραδοσιακό τραγούδι το οποίο εμείς θέλουμε φέτος, να του δώσουμε περισσότερο βάρος. Δηλαδή υπάρχει ένα παραδοσιακό στοιχείο το οποίο συνεχίζει να υπάρχει, αλλά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και άλλες πτυχές του Ελληνικού παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού και της μουσικής.."

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις